Criteriile de evaluare profesională pot fi prevăzute și în fișa postului
Odată cu modificarea Codului muncii în 2011, legiuitorul a instituit o nouă obligație în sarcina angajatorilor, respectiv definirea criteriilor şi procedurilor de evaluare profesională a angajaților şi includerea acestora în regulamentul intern, conform art. 242 lit. i) din Codul muncii. În plus, criteriile de evaluare trebuie incluse şi în contractele individuale de muncă, în conformitate cu art. 17 alin. (1) lit. e, coroborat cu art. 17 alin. (4) din Codul muncii.
Deși modificarea era menită să aducă o mai mare protecție salariaților prin clarificarea modalității de evaluare a salariaților în situațiile de necorespundere profesională, aplicarea prevederilor a rămas, în mare parte, doar o chestiune teoretică.
Pentru început, mulți angajatori au dificultăți în diferențierea dintre criteriile de evaluare a activității profesionale, prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. e) din Codul muncii şi obiectivele de performanţă şi criteriile de evaluare a acestora, prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. f) din Codul muncii.
În unele cazuri se consideră, în mod eronat, că realizarea unei evaluări profesionale periodice, care analizează nivelul de îndeplinire al obiectivelor de performanţă atribuite fiecărui angajat, echivalează cu îndeplinirea obligației de stabilire a criteriilor de evaluare de la art. 17.
Citește tot articolul pe Avocatnet: Criteriile de evaluare profesională pot fi prevăzute și în fișa postului.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam