Hot Now

Cum invatam sa stam in picioare?

04 10 2010, Raluca Mohanu , Un comentariu, 7.550 afisari

Acesta este titlul unei povestiri didactice a lui Milton Erickson din cartea “Vocea mea te va insoti”, editata de Sidney Rosen si aparuta la editura Curtea Veche. Este una dintre cele mai frumoase metafore asupra procesului de invatare (si implicit de schimbare) pe care am intalnit-o.

Ce inseamna sa mergi drept?

Povestea incepe cu marturisirea emotionanta a lui Milton Erickson despre ceea ce el numeste “avantajul extraordinar pe care l-a avut”, poliomielita aparuta la varsta de 17 ani.

Fiind imobilizat, se intreaba “Ce pot sa fac ca sa imi treaca timpul?”. Si raspunsul pe care l-a gasit este sa observe si sa invete. Paralizat si cu nevoia de a reinvata sa mearga, Erickson isi observa sora mai mica in momentele in care “depasea faza mersului de-a busilea si invata sa se ridice in picioare”. Descrie miscarile pe care corpul acesteia, neinvatat cu mersul, trebuie sa le faca: “sa stai drept, cu soldurile drepte, cu genunchii intinsi si picioarele departate”. Si ne spune cat de dificil este.

Progresul apare incet, sunt pasi inainte dar si multe caderi. Povestea se incheie amintindu-ne tututor ca “A durat si mai mult pana sa puteti misca bratele, sa va intoarceti capul si totodata sa mergeti fara sa mai fiti deloc atenti sa va tineti genunchii intinsi si soldurile drepte”.

Pasii catre invatare

Povestea lui Milton Erickson este o ilustrare a modului in care invatam. Indiferent de subiect, parcurgem intotdeauna patru pasi:

1. “Nu stiu ca nu stiu” (incompetent inconstient) – Pornim de la faptul ca nici macar nu stim ca exista ceva care ar putea fi important pentru noi si pe care nu il cunoastem. De exemplu, un copil sub 9 luni nu este preocupat de faptul ca nu stie sa mearga in picioare.

2. “Stiu ca nu stiu” (incompetent constient) – Ne preocupa faptul exista ceva ce nu stim si care ne-ar putea ajuta. In exemplul anterior, un copil mic, incepe sa isi doreasca sa se ridice in picioare. Invata sa mearga, este stangaci, mai cade, dar incet, incet, reuseste.

3. “Stiu ca stiu” (competent constient) – Am invatat si avem acea competenta. Putem sa o punem in practica independent. De exemplu, copilul merge deja in picioare singur, nu mai are nevoie de sustinere.

4. “Nu (mai) stiu ca stiu” – Acum am internalizat competenta; ea este parte din noi. Copilul acum nu se mai chinuie cu fiecare miscare, mersul in picioare ii este natural. A integrat toate miscarile si poate face multe alte lucruri in timp ce merge.

3 secrete ale invatarii

Povestea lui Milton Erickson ne ofera 3 secrete ale invatarii:

1. “Invatarea si observatia sunt cel mai bun mod de a ne petrece timpul”. Desi intr-un moment extrem de dificil, Erickson alege in continuare sa observe si sa invete (si nu sa se planga sau sa devina frustrat). Si invata de la ceilalti, chiar de la cei mai mici decat el, deoarece doar ei ii pot arata in pasi simpli “cum sa stai in picioare”. Mai mult, reuseste intr-o maniera extraordinar de optimista sa vada partea buna dintr-o incercare foarte dificila a vietii.

2. “Invatarea cere timp si efort”. Descriind un lucru banal (dar nu pentru un om afectat de poliomielita), Erickson arata cum invatarea celor mai simple lucruri a fost candva dificila. Si cum fiecare din noi, atunci cand incepem ceva nou, avem stangacia unui copil mic. Nu stim, ne impiedicam, mai cadem, dar important este sa ne ridicam si sa mergem drept.

3. “Ai in tine tot ce iti trebuie pentru a reusi”. Mesajul lui Erickson, ca si exemplul sau personal, este foarte optimist. Ericskon a reinvatat sa mearga uitandu-se la sora sa si amintindu-si cum sa isi utilizeze muschii pentru a sta drept. Avem in propria noastra istorie resursele pentru a rezolva problemele!
Invatare = schimbare

Dupa cum am mai mentionat anterior, invatarea presupune intodeauna schimbare. Iar acest exemplu vorbeste de la sine: cum invat sa merg in picioare, schimband starea de imobilizat in scaunul cu rotile? Sau cum invat sa merg drept pe drumul meu?

Comentarii (1)
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Madalina Uceanu, Portal HR. Portal HR said: Cum invatam sa stam in picioare? http://portalhr.ro/?p=395 […]

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter