Secțiune susținută de

Cum ne ajută cărţile să privim lumea dintr-o altă perspectivă

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum ne ajută cărţile să privim lumea dintr-o altă perspectivă

Cu siguranță că o listă cu 10 beneficii ale cititului nu ar acoperi în totalitate motivele pentru care ar fi util să citim mai mult şi mai des. Dacă ne gândim la evoluţia tehnologiei din ultimii ani, putem afirma că modul în care citim astăzi cărţi s-a schimbat considerabil. Suntem mai practici şi mai adaptaţi vremurilor moderne, preferăm să citim pe terminale mobile portabile oricând şi oriunde.

Fie că citim o carte fizică sau ne folosim de tehnologie şi apelăm la e-book-uri, tabletă sau laptop, această activitate se dovedeşte  a fi în continuare una esenţială pentru dezvoltarea personală şi profesională, abordarea diferitelor provocări ale vieţii din perspective diverse, visare conștientă (sau nu :-)), umanizare și…… lista poate continua cu multe alte argumente solide.

Pentru a pleda pentru valoarea incontenstabilă a cărţilor și a actului lecturii, vă recomand un filmuleţ scurt marca TED care are un mesaj simplu, puternic şi inspiraţional despre rolul cărţilor în viaţa noastră şi despre cum ne pot deschide mintea pentru a avea o altă versiune a realităţii noastre. Această prelegere despre cărţi ne mai aminteşte încă o dată că acestea pot schimba lumea şi pot fi o resursă vitală pentru a ne construi un vis nou.

How Books Can Open Your Mind este povestea Lisei Bu, o chinezoaică care visa de mică să devină interpretă de operă chineză. Aşa cum se întâmplă în cazul multor poveşti, părinţii ei aveau o altă viziune şi îşi doreau ca fiica lor să urmeze traseul profesional de inginer. Bineînţeles, argumentele erau cât se poate de realiste şi convingătoare: aceasta este o slujbă sigură şi bănoasă care avea să o facă fericită.

Pentru a-şi vedea visul devenit realitate, Lisa a depus toate eforturile pentru a urma o şcoală de operă, însă nu a fost luată în serios. Singurul suport îl primea din partea prietenilor, copii naivi şi visători ca şi ea. Ajunsă la vârsta de 15 ani, ea a considerat că e deja târziu şi această dorinţă arzătoare de a deveni o interpretă de operă nu se va concretiza. Se temea că va avea parte de o fericire “de mâna a doua“, cum spune ea.

Ajunsă în Statele Unite, Lisa descoperă o cultură total diferită de a ei, dar și un nou mod de a citi care îi oferă perspective noi asupra vieții. Este vorba de ceea ce ea numește „lectură comparată”, o practică întâlnită frecvent în lumea academică.

Plecând de la ideea că cititul comparativ poate funcționa la fel de bine în viața reală ca și în domeniul cercetării, Lisa a început să citească cărți în tandem. Fie că se refereau la personalități implicate în același eveniment (de exemplu 2 cărți despre John Adams și Benjamin Franklin) sau povestiri asemănătoare din culturi diferite, experiența a ajutat-o să-și lărgească orizonturile și să găsească o nouă cale, un nou vis.

A descoperit cât de util și amuzant este să cunoști cărți în două limbi străine, deoarece te ajută să cunoști două abordări distincte sau să descoperi conotații diferite ale unor cuvinte. Concret, cărțile au reprezentat pentru Lisa o punte de legătură cu personaje din trecut și prezent și au ajutat-o să se regăsească și să aibă o altă viziune asupra vieții, chiar dacă nu și-a văzut visul din copilărie împlinit. A înțeles că scopul unui vis nu este doar acela de a se materializa, ci de a ne face să înțelegem de unde vine pasiunea sau fericirea. Magia cărților au ajutat-o să fie fericită și să trăiască din nou cu un scop clar.

Și pentru că fiecare dintre noi percepe lucrurile diferit, vă invit să descoperiți esența acestui filmuleț și să trageți propriile concluzii.

Data articol: iunie 28, 2013

Îmi plac jocurile de cuvinte, sunt pasionată de HR, social media și tehnologie. Vorbesc moderat, însă prefer mai mult să ascult oamenii şi sunt foarte curioasă să descopăr permanent ceva nou. Creativă din fire, pot găsi destul de uşor soluții diferitelor probleme cărora le văd şi partea pozitivă. Cred în oameni şi în puterea lor de a se dezvolta.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam