Hot Now

Cum obții adeverința de vechime în muncă

20 01 2020, Avocatnet , 18 comentarii, 9.449 afisari

Evidența muncii se face în format electronic de mai mulți ani, prin intermediul Registrului general de evidență a salariaților (Revisal), astfel că nu mai există carnete de muncă de ceva timp. Atunci când au nevoie, angajații pot dovedi cât au lucrat de-a lungul anilor cu ajutorul adeverinței de vechime în muncă. Din acest motiv, în articolul de față punem la dispoziție un model de adeverință pentru bugetari și un model de adeverință pentru salariații din mediul privat, ambele valabile în anul 2019.

Există două situații în care se poate obține adeverința de vechime în muncă (ale cărei modele, pentru stat și privat, sunt anexate la articolul de față), după cum reiese din Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.

1. Eliberarea automată de către angajator. Angajatorii sunt obligați să elibereze automat, la încetarea contractului individual de muncă, o adeverință de vechime în muncă, se arată în actul normativ. Concret, salariatului trebuie să i se dea o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, dar și un extras din Revisal.

2. Eliberarea la cerere de către angajator. Totodată, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate (după cum rezultă din Revisal și din dosarul personal) ori un extras din Revisal (datat și certificat pentru conformitate). Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Însă mai există și varianta obținerii unui extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de muncă. Mai precis, se poate apela la această variantă atunci când salariatul cere angajatorului un extras, iar acesta nu-l poate elibera. Astfel, inspectoratele eliberează extrasul din Revisal, din care să rezulte activitatea desfășurată la angajator, în calitate de salariat, în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Adeverință vechime muncă 2019: Cum obții actul cu care dovedești perioadele muncite legal

Comentarii (18)
 1. Sararu Anisoara spune:

  Buna ziua vreau si eu o informatie lucrez la Sc Maykar Pan Srl in data de 28 03 2020 cand a venit sa ne dea salariu ni sa pus oprire pe salariu de 150 lei si nea obliga sa dam declaratie pe propria raspundere sa stam acasa concediu fara plata nu vrea sa declare sa avem dreptu ptr somaj tehnic vreau sa stiu daca avem toate taxele platite salariale

 2. Bianca spune:

  Buna ziua,

  Adeverinta de vechime de munca se elibereaza cu datele de la primul angajator sau doar cu datele de la ultimul angajator. Pe mine ma intereseaza o adeverinta din care sa rezulte toti anii de munca. De unde il pot obtine? Va multumesc anticipat

 3. Toaca Paula Georgiana spune:

  Buna seara!Doresc sa primesc și eu o informație!Este legal sa lucrezi 7 zile consecutiv fără sa ai zi libera?

 4. Ghetu Anisoara spune:

  Cum să procedez pentru că de la vechiul loc de muncă nu am primit Adeverinta , am încetat activitatea în 2012, și am doar Decizie , de unde o pot obține.

  Multumesc anticipat

 5. Butnariuc Valentin spune:

  Cu respect, aș vrea să știu de unde pot primi adeverința de vechime în muncă, pentru pensionare, dacă angajatorul, respectiv Întreprinderea Agricolă de Stat Laza, jud. Vaslui, nu mai există. Am fost angajat acolo în perioada noiembrie 1980 – mai 1983. Vă mulțumesc.

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

 6. Eusebiu spune:

  Buna ziua. De unde primesc adeverinta pentru perioada lucrada dupa pensionare. La locul de munca mi sa spus ca nu mai elibereaza ei adeverinte .Multumesc

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

 7. David Nicoleta spune:

  Buna ziua ! Sora mea a lucrat la fabrica Crinul din Lehliu Gara din anul 1975 pana in 1989 Fabrica nu mai este Cum poate intra in posesia anilor de vechime si a adeverintei pentru a se pensiona

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

 8. melania spune:

  Buna ziua. Am lucrat in invatamant din 1997. Am fost incadrata initial ca necalificat, intre timp m-am calificat. In vacantele de vara eram data in somaj, in mare parte din perioada in care am fost necalificat. Din acest motiv vechimea in munca nu coincide cu cea din invatamant. De-a lungul timpului am constatat ca fiecare scoala in care merg imi calculea o alta vechime…diferita de la o institutie la alta.
  Pentru vechimea in munca mi-am facut cont la CNPP. Pentru vechimea in invatamant aam fost indrumata aici. Va rog sa imi spuneti cum as putea face o solicitare pentru aflarea vechimii totale in invatamant.
  Multumesc frumos.

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

 9. Simona spune:

  Îmi puteți spune ,am nevoie de o informație de la dumneavoastră în vederea angajării,întrebare :cum pot obține adeverință de salariat în care sa mi dovedească ani de vechime in domeniu privat și unde am lucrat și în strainate . Mulțumesc aștept răspuns!!

  • Portal HR spune:

   Bună ziua, cel mai bun răspuns la această întrebare îl puteți primi de la partenerii noștri pe probleme de legislația muncii, Avocatnet. Există un forum unde se discută aceste subiecte și puteți pune întrebarea acolo. Mult succes!

Adauga comentariu

Cele mai noi

Modificările recente aduse Codului fiscal vin în sprijinul companiilor, consideră majoritatea respondenților (56%) în cadrul unui sondaj realizat de PwC România, iar facilitatea care va fi aplicată de cele mai multe companii (67%) vizează beneficiile pentru angajații aflați în telemuncă. Astfel, doar 8% dintre participanți au spus că modificările nu le sunt utile, în vreme […]

Detalii

CIO Council și Revista CARIERE continuă seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council și organizează marți 26 ianuarie, între orele 15:00-17:30, cu o nouă ediție „Cybsersecurity and Digital Resilience”. Acest webcast explorează în principal modalitățile de asigurare și de menținere a securității cibernetice în această perioadă și în viitorul apropiat, dar și […]

Detalii

Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul dinainte de pandemie până la finalul anului curent sau, cel târziu, până la începutul anului viitor, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021. Deși economia globală în ansamblu își va […]

Detalii

Guvernul a decis completarea cadrului normativ ce vizează zilele libere plătite acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani astfel încât să acorde dreptul la liberele plătite și din ianuarie 2021, până la finele anului școlar, în vară. Aceste libere se pot acorda doar în contextul în care școala se face online, iar […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter