Secțiune susținută de

Cum obții adeverința de vechime în muncă

Portal HR \ HR Pedia \ Cum obții adeverința de vechime în muncă

Evidența muncii se face în format electronic de mai mulți ani, prin intermediul Registrului general de evidență a salariaților (Revisal), astfel că nu mai există carnete de muncă de ceva timp. Atunci când au nevoie, angajații pot dovedi cât au lucrat de-a lungul anilor cu ajutorul adeverinței de vechime în muncă. Din acest motiv, în articolul de față punem la dispoziție un model de adeverință pentru bugetari și un model de adeverință pentru salariații din mediul privat, ambele valabile în anul 2019.

Există două situații în care se poate obține adeverința de vechime în muncă (ale cărei modele, pentru stat și privat, sunt anexate la articolul de față), după cum reiese din Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.

1. Eliberarea automată de către angajator. Angajatorii sunt obligați să elibereze automat, la încetarea contractului individual de muncă, o adeverință de vechime în muncă, se arată în actul normativ. Concret, salariatului trebuie să i se dea o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, dar și un extras din Revisal.

2. Eliberarea la cerere de către angajator. Totodată, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate (după cum rezultă din Revisal și din dosarul personal) ori un extras din Revisal (datat și certificat pentru conformitate). Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Însă mai există și varianta obținerii unui extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de muncă. Mai precis, se poate apela la această variantă atunci când salariatul cere angajatorului un extras, iar acesta nu-l poate elibera. Astfel, inspectoratele eliberează extrasul din Revisal, din care să rezulte activitatea desfășurată la angajator, în calitate de salariat, în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Adeverință vechime muncă 2019: Cum obții actul cu care dovedești perioadele muncite legal

Data articol: ianuarie 20, 2020

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam