Hot Now

Cum obții adeverința de vechime în muncă

20 01 2020, Avocatnet , 20 comentarii, 11.883 afisari

Evidența muncii se face în format electronic de mai mulți ani, prin intermediul Registrului general de evidență a salariaților (Revisal), astfel că nu mai există carnete de muncă de ceva timp. Atunci când au nevoie, angajații pot dovedi cât au lucrat de-a lungul anilor cu ajutorul adeverinței de vechime în muncă. Din acest motiv, în articolul de față punem la dispoziție un model de adeverință pentru bugetari și un model de adeverință pentru salariații din mediul privat, ambele valabile în anul 2019.

Există două situații în care se poate obține adeverința de vechime în muncă (ale cărei modele, pentru stat și privat, sunt anexate la articolul de față), după cum reiese din Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.

1. Eliberarea automată de către angajator. Angajatorii sunt obligați să elibereze automat, la încetarea contractului individual de muncă, o adeverință de vechime în muncă, se arată în actul normativ. Concret, salariatului trebuie să i se dea o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, dar și un extras din Revisal.

2. Eliberarea la cerere de către angajator. Totodată, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate (după cum rezultă din Revisal și din dosarul personal) ori un extras din Revisal (datat și certificat pentru conformitate). Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Însă mai există și varianta obținerii unui extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de muncă. Mai precis, se poate apela la această variantă atunci când salariatul cere angajatorului un extras, iar acesta nu-l poate elibera. Astfel, inspectoratele eliberează extrasul din Revisal, din care să rezulte activitatea desfășurată la angajator, în calitate de salariat, în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Adeverință vechime muncă 2019: Cum obții actul cu care dovedești perioadele muncite legal

Comentarii (20)
 1. Sararu Anisoara spune:

  Buna ziua vreau si eu o informatie lucrez la Sc Maykar Pan Srl in data de 28 03 2020 cand a venit sa ne dea salariu ni sa pus oprire pe salariu de 150 lei si nea obliga sa dam declaratie pe propria raspundere sa stam acasa concediu fara plata nu vrea sa declare sa avem dreptu ptr somaj tehnic vreau sa stiu daca avem toate taxele platite salariale

 2. Bianca spune:

  Buna ziua,

  Adeverinta de vechime de munca se elibereaza cu datele de la primul angajator sau doar cu datele de la ultimul angajator. Pe mine ma intereseaza o adeverinta din care sa rezulte toti anii de munca. De unde il pot obtine? Va multumesc anticipat

 3. Toaca Paula Georgiana spune:

  Buna seara!Doresc sa primesc și eu o informație!Este legal sa lucrezi 7 zile consecutiv fără sa ai zi libera?

 4. Ghetu Anisoara spune:

  Cum să procedez pentru că de la vechiul loc de muncă nu am primit Adeverinta , am încetat activitatea în 2012, și am doar Decizie , de unde o pot obține.

  Multumesc anticipat

 5. Butnariuc Valentin spune:

  Cu respect, aș vrea să știu de unde pot primi adeverința de vechime în muncă, pentru pensionare, dacă angajatorul, respectiv Întreprinderea Agricolă de Stat Laza, jud. Vaslui, nu mai există. Am fost angajat acolo în perioada noiembrie 1980 – mai 1983. Vă mulțumesc.

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

 6. Eusebiu spune:

  Buna ziua. De unde primesc adeverinta pentru perioada lucrada dupa pensionare. La locul de munca mi sa spus ca nu mai elibereaza ei adeverinte .Multumesc

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

 7. David Nicoleta spune:

  Buna ziua ! Sora mea a lucrat la fabrica Crinul din Lehliu Gara din anul 1975 pana in 1989 Fabrica nu mai este Cum poate intra in posesia anilor de vechime si a adeverintei pentru a se pensiona

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

 8. melania spune:

  Buna ziua. Am lucrat in invatamant din 1997. Am fost incadrata initial ca necalificat, intre timp m-am calificat. In vacantele de vara eram data in somaj, in mare parte din perioada in care am fost necalificat. Din acest motiv vechimea in munca nu coincide cu cea din invatamant. De-a lungul timpului am constatat ca fiecare scoala in care merg imi calculea o alta vechime…diferita de la o institutie la alta.
  Pentru vechimea in munca mi-am facut cont la CNPP. Pentru vechimea in invatamant aam fost indrumata aici. Va rog sa imi spuneti cum as putea face o solicitare pentru aflarea vechimii totale in invatamant.
  Multumesc frumos.

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

 9. Simona spune:

  Îmi puteți spune ,am nevoie de o informație de la dumneavoastră în vederea angajării,întrebare :cum pot obține adeverință de salariat în care sa mi dovedească ani de vechime in domeniu privat și unde am lucrat și în strainate . Mulțumesc aștept răspuns!!

  • Portal HR spune:

   Bună ziua, cel mai bun răspuns la această întrebare îl puteți primi de la partenerii noștri pe probleme de legislația muncii, Avocatnet. Există un forum unde se discută aceste subiecte și puteți pune întrebarea acolo. Mult succes!

 10. giurescu spune:

  Cu respect! Ptr adeverință vechime în muncă am lucrat la IAS Gaesti in perioada 01.01.1982 – 16.04.1986, de unde o pot lua ptr dosar pensionare?? Mulțumesc anticipat

Adauga comentariu

Cele mai noi

CIO Council și Revista CARIERE organizează miercuri, 19 mai, între orele 15.00-17.30, o nouă ediție din seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council cu tema Digital Leadership. Building Frameworks for Digital Success. CIO Council propune o discuție deschisă despre cum pot crește organizațiile eficiența operațională folosind tendințele actuale din tehnologie, precum […]

Detalii

Pe 12 mai 2021, de la ora 09:30, BusinessMark are plăcerea să vă invite o nouă ediție a evenimentului „Magnetico. How to attract and retain talents improving employer branding and creating meaningful HR practices”, ce va avea loc online. În cadrul conferinței, care vizează HR Managers & HR Directors, Talent & Acquisition Managers, Employer Branding […]

Detalii

Studiul realizat de Grayling în rândul a 550 de lideri din domeniul afacerilor arată că 2021 va fi un an esenţial pentru companii în urma pandemiei de COVID-19 şi în perspectiva conferinţei COP26 Aspectele legate de criteriile ESG (de mediu, sociale şi de guvernanţă) vor avea o mai mare importanţă în 2021, consideră liderii din […]

Detalii

Pe 18 și 19 mai va avea loc prima conferință online internațională, dedicată conceptului de „Employer Branding” în România. EBcon 2021 va reuni peste 350 de profesioniști internaționali și locali, entuziaști ai HR, Marketing și Employer Branding și peste 15 speakeri care vor fi prezenți pe scena virtuală pentru a aborda tematici relevante pentru evoluția […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter