Cum obții sprijin financiar pentru studii în străinătate după BAC
Există mai multe oportunități de finanțare ce vin în completarea burselor oferite de universitățile internaționale, iar în România, elevii și studenții pot beneficia de credite de studii de până la 25.000 de euro pentru plata tuturor cheltuielilor generate de studiile în străinătate, pe care îi pot rambursa după absolvire.
Un studiu FINS arată că cele mai ieftine țări în care studiază elevii români îi pun pe aceștia la o cheltuială minimă de aproximativ 1000-1500 de euro pe lună. Iată cum arată bugetul unui student în Olanda, la o facultate de stat:
- Taxă de studiu: 2000 de euro pe an (adică ~ 167 euro pe lună)
- Cazare și utilități: 460 euro pe lună
- Costuri de trai: 300-400 euro pe lună
- Transport: 30 euro pe lună
- Alte cheltuieli: 150-200 euro pe lună
Dacă vorbim despre o facultate particulară sau despre o țară unde costurile de trai sau taxa de școlarizare sunt mai mari, lucrurile stau un pic diferit, iar elevii au nevoie de și mai multă susținere.
„Bursele de studii sunt un ajutor extraordinar, însă, din păcate, de cele mai multe ori, este necesar ca acestea să fie suplimentate cu ajutor financiar din partea părinților. Totuși, deși, vorbim despre elevi buni la învățătură, nu toți au norocul să beneficieze de un venit din partea familiei. Așa încât, majoritatea celor cu o situație mai sensibilă apelează la credite de studii ca să își poată gestiona singuri cheltuielile”, spune Alexandru Ghiță, Președinte FINS.
Elevii care vor să plece la studii în străinătate, însă nu au posibilitatea de a face față unor cheltuieli lunare de mii de euro, se bucură de oportunități de finanțare flexibile.
Creditele de studii FINS oferă până la 25.000 de euro pentru studiile de licență sau masterat, iar perioada de rambursare a creditului începe abia după absolvire, când studenții vor avea deja un job și, conform unor statistici efectuate de universitățile internaționale, pot câștiga cu până la 30% mai mult decât ar face-o în România.
În plus, cei care nu găsesc un loc de muncă imediat după terminarea studiilor, beneficiază de o perioadă de grație de la plata principalului de până la 12 luni după absolvire, iar rambursarea anticipată presupune comision zero.
Cine poate beneficia de finanțare
Pot aplica pentru un credit de studii toți elevii și studenții care își doresc să studieze în Europa (inclusiv Marea Britanie și Elveția). Aceștia nu trebuie să fie angajați, să aibă venituri și, în majoritatea cazurilor, nu au nevoie nici de codebitori dacă își doresc să studieze în Uniunea Europeană. Trebuie doar să își planifice serios bugetul de studii, să își demonstreze pasiunea pentru domeniul ales și dorința de a se dezvolta personal într-un mediu internațional.
Ce poți plăti cu creditul de studii
Pe scurt, orice ține de experiența ta ca student în străinătate: taxă de studii, transport, materiale de studiu, mâncare, cheltuieli casnice și chiar ieșiri în oraș.
Important este ca elevii să aibă creionat un buget de studiu bine pus la punct – pentru acest lucru, pot beneficia de asistență gratuită din partea asistenților financiari FINS.
Top cele mai vizate țări de către elevii români care vor să studieze în străinătate
Olanda rămâne în topul preferinţelor tinerilor, în special cei din Europa Centrală şi de Est, alături de Germania, Spania, Italia, Belgia, Irlanda, Austria.
Totuși, din cauza contextului socio-politic, specialiștii FINS îi sfătuiesc pe tinerii interesaţi de studii în străinătate să ia în considerare programe de studii și în ţări precum: Irlanda, Germania, Belgia, Finlanda, unde taxele de școlarizare sunt fie zero, fie reduse, fie cetățenii europeni pot beneficia de sprijin financiar suplimentar din partea statului-gazdă.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam