Secțiune susținută de

Cum poate un salariat să-și retragă demisia

Portal HR \ HR Pedia \ Cum poate un salariat să-și retragă demisia

Deși legislația muncii nu conține prevederi referitoare la retragerea demisiei, salariatul poate reveni asupra deciziei pe care a luat-o. Însă acest lucru este posibil doar cu o anumită condiție.

Demisia este, conform Codului muncii, un act unilateral de voință prin care salariatul comunică în scris angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Salariatul nu trebuie să-și motiveze decizia, iar angajatorul este obligat să o înregistreze. „Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă”, prevede actul normativ.

Totuși, dacă un salariat se răzgândește, există posibilitatea ca acesta să-și retragă demisia. Concret, chiar dacă dreptul muncii nu reglementează în mod expres această situație, singura condiție ce trebuie îndeplinită este ca angajatorul să fie de acord.

„Potrivit doctrinei și practicii în materie, demisia reprezintă un act unilateral de voință, irevocabil, pentru care nu este necesară aprobarea angajatorului. Începând cu momentul în care demisia a ajuns la cunostința angajatorului, salariatul nu mai poate reveni asupra deciziei decât cu acordul expres sau tacit (dar în mod obligatoriu neechivoc) al angajatorului, nefiind interzis în legislația muncii modificarea și/sau revocarea propriilor decizii ale angajatorului”, a explicat, la solicitarea AvocatNet.ro, Corina Ionescu (foto stânga), managing partner la Ionescu Miron.

De aceeași părere este și Cornel Vasile, consilier juridic și consultant în Forumul AvocatNet.ro: „În cazul retractării demisiei de către salariat, este necesar acordul angajatorului în acest sens. (…) Salariatul face o cerere prin care retractează demisia, iar angajatorul pune rezoluția pe cerere: de acord sau nu. În situația în care este de acord, consider că trebuie menționat acest lucru și pe demisie.

Prin urmare, acordul angajatorului cu privire la retragerea demisiei trebuie să fie exprimat clar, astfel încât să nu existe niciun fel de îndoială. În același timp, acordul poate să fie și tacit – situație în care salariatul își continuă activitatea, iar angajatorul nu se opune acestui lucru.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Cum poate un salariat să-și retragă demisia.

Data articol: iunie 26, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam