Secțiune susținută de

Cum să controlezi timpul

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum să controlezi timpul

Sau măcar să ai senzaţia că îl foloseşti într-un mod eficient? Problema gestionării timpului rămâne o realitate cu care mulţi dintre noi ne confruntăm zi de zi. Parcă niciodată nu avem suficient timp pentru tot ceea ce ne propunem să facem pe parcursul unei zile/săptămâni/luni etc.

Deşi există suficiente resurse pe tema gestionării timpului, interviul de pe HBR pe care vi-l recomand astăzi mi s-a părut interesant şi util din perspectiva celei care răspunde la întrebări, un time coach (consilier de timp :-)), Elizabeth Grace Saunders, fondatoare şi CEO al companiei Real Life E, dar şi autoarea cărţii The 3 Secrets to Effective Time Investment: Achieve More Success with Less Stress.

Pe parcursul discuției, autoarea face câteva sugestii cu privire la o evaluare mai corectă a acestei resurse (aparent) limitate, vorbește despre cum să fim mai productivi şi eficienţi pentru a avea succes, dar amintește și de câteva idei legate de implementarea unor tehnici pentru o mai bună planificare a timpului.

Iată câteva recomandări extrase de mine din interviul de pe HBR;

– este important să fim conştienţi de realitatea înconjurătoare şi să o acceptăm aşa cum este, fiind în același timp conştienţi de capacităţile noastre interioare atunci când vine vorba de setarea şi realizarea obiectivelor dorite.

– explicaţia pentru care unii dintre noi muncesc chiar mai mult de 40 de ore pe săptămână este legată de faptul că avem capacitatea de a fi productivi, de a lucra până la un anumit nivel care să ne permită să avem succes, dar fără să fim neapărat și eficienți.

– dacă nu mai ai timp pentru alte activităţi precum mersul la sală, întâlniri cu prietenii, dacă nu mai dormi suficient este semn că munceşti prea mult. Fă un pas înapoi şi alocă-le timp.

– de exemplu, dacă vrei să practici regulat mersul la sală, însă nu găseşti (evident) timp, este util să o priveşti ca pe o investiţie pe termen lung, constantă şi permanentă. Nu este opţională, la fel cum opțional nu este nici somnul, ambele sunt necesare şi utile. Se pune problema adoptării unei anumite atitudini mentale care să-ţi permită să priveşti mersul la sală (sau orice altă activitate pe care vrei să o faci) ca pe un lucru esenţial în viaţa ta. Odată ce ţi-ai schimbat modul de gândire, reuşeşti să-ţi schimbi şi starea emoţională şi validezi acea activitate (mersul la sală) ca pe o activitate utilă şi benefică pentru sănătatea ta pe termen lung.

– dacă investim cu regularitate timp în ceea ce ne dorim să facem, probabilitatea de a atinge acel obiectiv va fi şi mai mare.

– niciun proces de schimbare a obiceiurilor sau de implementarea a unor tehnici de time management nu se realizează peste noapte. Este nevoie de aproximativ două, chiar trei luni pentru a vedea primele rezultate.

– planificarea timpului trebuie abordată altfel, evitând să ne organizăm un program care trebuie urmat cu stricteţe şi finalizat la o anumită oră/zi, fără a permite un anumit grad de flexibilitate. Atâta vreme cât ai un angajament faţă de tine, poţi alege să porţionezi timpul alocat pentru o anumită activitate.

– programarea unei activităţi şi finalizarea ei la un termen fix creează adesea o anumită tensiune/ senzație de presiune. Atunci când controlezi ceea ce se întâmplă, poţi avea libertatea de a-ţi face timp pentru lucrurile cu adevărat importante

– planificarea este utilă, deoarece te asiguri că eşti aliniat cu priorităţile tale şi că ţi-ai setat într-un mod realist aşteptările. 

Dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii pe tema gestionării eficiente a timpului, vă recomand să ascultați întreg interviul de pe HBR, intitulat Take Control of Your Time.  

Data articol: martie 29, 2013

Îmi plac jocurile de cuvinte, sunt pasionată de HR, social media și tehnologie. Vorbesc moderat, însă prefer mai mult să ascult oamenii şi sunt foarte curioasă să descopăr permanent ceva nou. Creativă din fire, pot găsi destul de uşor soluții diferitelor probleme cărora le văd şi partea pozitivă. Cred în oameni şi în puterea lor de a se dezvolta.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam