Secțiune susținută de

Dacă aveam o oră în plus…

Portal HR \ Opinia consultantului \ Dacă aveam o oră în plus…

Ți-ai dorit vreodată să ai niște ore în plus crezând că cele 24 nu sunt suficiente, că mai ai lucruri aparent importante de făcut?

De multe ori m-am intrebat cum de unii oameni reușesc să își împartă perfect timpul într-o zi, pe când alții mereu se plâng că au prea multe de făcut dar prea puțin timp la dispoziție.

Rețetă universală de time management pentru oricine și pentru orice problemă nu există. Punctul de plecare în încercarea de a utiliza timpul mai eficient este să conștientizăm cum ne petrecem, de fapt, timpul. Unde se duc orele în realitate…nu unde credem că se duc.

Și tu poți afla cum îți folosești timpul dacă ești în căutarea unor răspunsuri care să te ajute să îl gestionezi mai bine. E nevoie de perseverență și de o mică investiție de timp. Și folosesc cuvântul „invesțitie” în mod intenționat, pentru că deseori participanții la cursul de Time Management îi spun “cheltuială” sau timp pierdut.

Ca să înțelegi cum îți folosești timpul, monitorizează-ți în scris activitățile timp de minim 2 săptămâni. De ce în scris? Ca să îți rămână o evidență clară și exactă de unde să poți trage niște concluzii relevante. De ce 2 săptămâni? Pentru că activitățile să aibă timp să reapară, să poți identifica posibile tipare legate de productivitate, de task-urile pe care ai tendința să le amâni sau de pauze și întreruperi.

Ca format, poți folosi fie un tabel pe calculator, fie poți să scrii de mână. Efortul va fi suficient de mare oricum, așa că îți recomand să alegi modalitatea care ți-e mai comodă.

Ca structură a tabelului, gândește-te care sunt activitățile recurente, reprezentative pentru job-ul tău. Un format de bază ar putea fi: e-mail-uri, intalniri/ședințe programate, întâlniri neprogramate, rapoarte, pauze, întreruperi, internet și social media.

Odată stabilite categoriile de activități, începe să notezi timpul petrecut cu ele de fiecare dată când apar. La sfârșit de zi/săptămână, fă un total pentru fiecare coloană ca să vezi cât timp ai alocat fiecărui tip de activitate. La ce concluzii ajungi?

Fii sincer cu tine. Nu faci tabelul pentru ochii altcuiva, ci pentru binele tău. E posibil să nu îți placă ce vei descoperi. Între cum credeai tu că ți-ai consumat timpul, așa…în gând, și între ce vei vedea scris negru pe alb pot exista diferențe foarte mari.

Gândește-te însă că, oricât de incomod ar fi în cele din urmă, vei avea niște indicii clare și prețioase despre cum ai putea face rost de timpul la care visai.

Succes!

Data articol: februarie 12, 2015

Sunt mama a doi copii - un băiețel și o fetiță - care mă ajută să redescopăr micile plăceri ale vieții în fiecare zi. Am ales să lucrez în training pentru că îmi place să îi ajut pe cei care își doresc să se dezvolte și să își îmbunătățească abilitățile și cred cu tărie că atunci când știi clar de ce vrei să faci un lucru găsești motivația necesară să îl obții.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam