Hot Now

Desfiintarea miturilor (partea a doua)

08 03 2011, Mirela Vasluian , 2 comentarii, 5.656 afisari

“Pentru a porni ceva pe cont propriu trebuie să ai o idee strălucita, o strategie bine pusă la punct, un plan de acţiune şi neapărat un logo şi cărţi de vizită.” Fraza asta îmi dă fiori şi vă voi explica imediat motivul.

Convingerea din deschiderea articolului pare adevărată într-o lume a computerelor, dar din păcate are efecte secundare grave în lumea oamenilor. Se ajunge la demotivare prin  scăderea încrederii în abilităţile evidente ale persoanei.

În lumea oamenilor exista emotii, există influenţe provenind din relaţionarea cu ceilalţi, există ceva ce se cheamă conştiinţă şi încă multe alte procese care mai de care mai elaborate. Toate acestea ne dau mari bătăi de cap. Dar nu voi intra în aceste concepte complicate, ci voi lua unul mult mai simplu: IDENTITATEA.

Ca să traversezi o schimbare, fie ea si cea de la angajat la liber profesionist (free-lancer) sau  antreprenor, este nevoie în primul rând de o transformare a propriei identităţi. Iar acest gen de transformare necesită timp şi perseverenţă din partea celei sau celui care o parcurge.

Dacă încercaţi să începeţi ceva pe cont propriu înainte de a fi depăşit tranzitia de la fosta identitate la noua identitate, este ca şi cum aţi avea 3 ani şi aţi merge la şcoală, în loc să mergeţi la grădiniţă. Este asa cum spunea Einstein, cred, că nu poţi rezolva o problemă cu acelaşi nivel de cunostinţe ca cel pe care îl aveai când a aparut problema.

Ce doresc să subliniez este că, în această perioadă care poate dura de la câteva luni la câţiva ani, este nevoie de multe încercări şi experimente până să fie găsit modelul optim în care “nou-născutul” liber profesionist sau antreprenor să funcţioneze şi să se simtă motivat. Iar o descoperire importantă ar fi să înţelegem ce anume ne va ajuta să depăşim această tranziţie între identităţi, poate fi un mentor, un grup de persoane care s-au confruntat la rândul lor cu o astfel de tranziţie, un coach profesionist, proprii copii, părinţii, prieteni sau necunoscuţi la discursul cărora reacţionaţi în mod pozitiv şi care sunt dispuşi să aibă acest rol de “mentori”.

Recomandarea mea este să nu căutaţi prea intens şi prea departe aceste persoane, doar să fiţi mai atenţi la cei cu care veniţi în contact. Este foarte important să filtraţi alegerea oamenilor pe care îi veţi lăsa să vă influenţeze şi să nu mergeţi către persoane care vă epuizează, vă fac să vă simţiţi inconfortabil sau de la care nu simţiţi că veţi învăţa mare lucru. În acest mod veţi salva timp şi implicit resurse.

În concluzie, obişnuiam să îmi spun:

“Nu vei reuşi să începi ceva pe cont propriu, dacă nu ai o idee strălucita, o strategie bine pusă la punct, un plan de acţiune şi neapărat un logo şi cărţi de vizită.”

Acum pot face recomandarea de mai jos:

“Pentru a porni ceva pe cont propriu trebuie să accepţi că vei avea idee strălucite, strategii şi planuri de acţiune care nu vor funcţiona timp de câteva luni, poate chiar ani şi că vei recunoaşte aproape instantaneu la un moment dat idea care va funcţiona şi pentru care merită să îţi faci un plan de acţiune, să concepi un logo şi cărţi de vizită.

Comentarii (2)
  1. Ioana spune:

    Excelent! Exact ce aveam nevoie in acest moment 🙂

Adauga comentariu

Cele mai noi

Tehnologiile sigure de colaborare care ajută oamenii să lucreze de oriunde reprezintă o preocupare majoră pentru orice CIO, punând presiune pe echipele IT nevoite să asigure suport atât pentru angajații care lucrează de la distanță, cât și pentru planificarea revenirii la birou. Cisco (NASDAQ: CSCO) anunță câteva îmbunătățiri cheie aduse soluției Webex, pentru a răspunde […]

Detalii

În perioada 24-25 iunie 2020, BusinessMark a organizat cel de-al 30-lea eveniment de HR. Ediția de anul acesta a marcat și o premieră, „Tomorrow@Work” fiind prima conferință din această serie care s-a desfășurat exclusiv în mediul online. Pe parcursul celor două zile, specialiști români și internaționali au analizat și dezbătut trei factori cu rol determinant […]

Detalii

MyDesks.ro vine în ajutorul freelancerilor și antreprenorilor din România și lansează MyDesks Work, o platformă de job-uri și proiecte punctuale pentru cei care aleg să lucreze de la distanță. Ideea platformei a apărut în plină pandemie, când interesul pentru proiecte remote și freelancing a crescut în România cu peste 40%, conform Google Trends. Cu această […]

Detalii

Piața muncii se află într-o continuă dezvoltare ceea ce face ca o mare parte dintre angajatori să caute constant noi talente în cadrul companiilor. Pentru a se integra în piața muncii studenții au nevoie de o dezvoltare majoră atât a competențelor hard, precum și a celor soft: comunicare, lucrul în echipă, creativitate sau responsabilitate. „Profesorii […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter