Secțiune susținută de

Din 2018, pentru salariați se vor plăti doar contribuții la pensii (25%) și sănătate (10%)

Portal HR \ HR Pedia \ Din 2018, pentru salariați se vor plăti doar contribuții la pensii (25%) și sănătate (10%)

Concret, dintre cele șase contribuții achitate în prezent ar urma să fie păstrate doar două: cea pentru sănătate și cea pentru pensii. În acest context, în total, contribuțiile sociale vor scădea de la 39,25% la 35% (maximum 25% pentru pensii și 10% pentru sănătate), vor fi datorate doar de salariați, însă angajatorii le vor plăti statului.

Numărul de contribuții sociale obligatorii datorate de angajatori pentru salariații proprii ar urma să scadă, de la 1 ianuarie 2018, de la șase la doar două.

Astfel, de anul viitor ar urma să se plătească doar contribuția la sănătate și contribuția la pensii, așadar ar urma să dispară contribuția pentru concedii medicale, contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale, contribuția la șomaj și contribuția la creanțe salariale. În acest context, pentru pensii se va plăti o contribuție maximă de 25%, iar pentru sănătate – de 10%, această detaliere nefiind inclusă și în programul de guvernare.

„Vom rămâne, așadar, doar cu contribuțiile pe sănătate și cea de asigurări sociale, datorate de către angajat, dar rămânând în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Pentru a face acest lucru, la sfârșitul anului 2017 se va modifica baza de calcul a salariului brut prin creșterea acestuia cu 22,75%. Măsura nu va implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator, ci doar uniformizarea salariului brut cu totalul cheltuielilor aferente unui salariu. Totodată, vor fi eliminate inechitățile privind plata contribuțiilor în procente egale, pentru toți salariații din România, prin renunțarea la actualele plafoane privind contribuțiile”, se detaliază în programul de guvernare.

Citește tot articolul pe Avocatnet:  Din 2018, pentru salariați se vor plăti doar contribuții la pensii (25%) și sănătate (10%)

Data articol: iulie 24, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam