Secțiune susținută de

Din noiembrie, angajatorii vor avea nevoie de un nou aviz pentru a încadra în muncă anumiți salariați

Portal HR \ HR Pedia \ Din noiembrie, angajatorii vor avea nevoie de un nou aviz pentru a încadra în muncă anumiți salariați

Angajatorii vor fi nevoiți să obțină un nou aviz pentru a putea încadra în muncă anumiți salariați, după ce un act normativ în acest sens a fost publicat recent în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în noiembrie. Ce acte sunt necesare pentru obținerea documentului, dar și cât va costa procedura, aflați din materialul de mai jos.

Ordonanța Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul Romaniei și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 635, din 29 august 2014, urmând să intre în vigoare pe 28 noiembrie 2014. 

Documentul pune în acord legislația naționala privind încadrarea în muncă a strainilor pe teritoriul Romaniei cu o serie de reglementări europene și abrogă reglementările actualmente în vigoare, prevăzute de OUG nr. 56/2007, introducând, în schimb, noi reguli pentru angajatori.

Mai precis, ordonanța instituie, ca regulă generală pentru angajatori, obligația de a obține un aviz de angajare pentru a putea încadra în muncă un străin și, în același timp, stabilește situațiile în care străinii pot fi încadrați în muncă fără aviz de angajare.

„Străinii cu ședere legală pe teritoriul Romaniei pot fi încadrați în muncă numai în baza avizului de angajare, obținut de angajatori”, se arată în noile dispoziții.

Pentru ce salariați NU este nevoie de avizul de angajare?

Așa cum am arătat mai sus, angajatorii trebuie să obțină un aviz de angajare pentru străinii pe care îi încadrează în muncă. Pe de altă parte, însă, același act normativ stipulează ca nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă a străinilor al căror acces liber pe piața muncii din România este stabilit prin tratate încheiate de România cu alte state.

De asemenea, angajatorii nu trebuie să obțină aviz nici în cazul străinilor care urmează să desfășoare activități didactice, științifice sau alte categorii de activități specifice cu caracter temporar în instituții de profil acreditate ori autorizate provizoriu din România sau care desfășoară activități artistice în instituții de cultură din România.

Avizul nu este necesar nici pentru străinii care urmează să desfășoare activități temporare solicitate de ministere sau de alte autorități administrative sau care sunt numiți la conducerea unei filiale, reprezentanțe sau sucursale de pe teritoriul Romaniei a unei companii cu sediul în străinătate.

Și străinii titulari ai dreptului de ședere pe termen lung în România, ai dreptului de ședere temporară pentru reîntregirea familiei și ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi angajați fără obținerea avizului.

Atenție! Străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parțial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

Conform reglementărilor, angajatorii nu vor obține aviz nici dacă vor încadra în muncă:

  • străini care au beneficiat anterior de un drept de ședere pe teritoriul Romaniei de cel puțin 3 ani, în calitate de membri de familie ai unui cetățean român;
  • straini care au dobândit o formă de protecție în România;
  • solicitanți de azil ,după un an de la depunerea cererii de azil, dacă se mai afla în procedura de determinare a unei forme de protecție;
  • străini tolerați, pe perioada cât li s-a acordat tolerarea rămânerii pe teritoriul României.

Ce documente sunt necesare pentru obținerea avizului?

Aflați citind tot articolul de Mirela Oprea de pe Avocatnet: Din noiembrie, angajatorii vor avea nevoie de un nou aviz pentru a incadra in munca anumiti salariati. Cat va costa documentul?.

Data articol: octombrie 6, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam