FUTURE – programul ce dovedește că se poate construi #EducatieAltfel chiar și în online
Adaptabilitatea, flexibilitatea, comunicarea sau creativitatea sunt abilitățile cele mai căutate de către angajatori pe piața muncii. FUTURE, singurul program de #EducatieAltfel din România pentru studenți – profesori – companii, s-a adaptat în mediul online prin activități inovatoare, jocuri, lucrul în echipă și instrumente ce dezvoltă compentețele soft chiar și în varianta online.
În sesiuni online interactive și pline de exerciții practice, studenții, profesorii, invitații și angajatorii Vertiv lucrează deja de 9 săptămâni pentru a se pregăti pentru piața muncii într-o manieră bazată pe educație prin experință. „Noi iubim să lucrăm cu post-it-uri, cu podeaua și pereții, nu folosim prezentări Powerpoint și preferăm să livrăm informația sub formă de exercițiu interactiv. Mediul online favorizează exact ceea ce noi evităm, prezentările statice și livrarea pasivă de informație. Am intrat într-o cursă a înarmării, înarmare cu soluții digitale ce ne ajute să facem #EducatieAltfel chiar și în online”, a continuat Mădălina Hodorog.
Războiul de talente și nevoia de a dezvolta competențe soft
Nevoia construirii unui program precum FUTURE o aduce chiar piața muncii caracterizată prin schimbări rapide care lasă companiile fără angajați competenți. Creativitatea, persuasiunea, colaborarea, adaptabilitatea și inteligența emoțională sunt cele mai căutate competențe soft în rândul noilor angajați, conform datelor furnizate de compania LinkedIN pentru anul 2020.
Pe măsură ce în piața muncii, automatizarea devine din ce în ce mai eficientă, locurile de muncă devin mai din ce în ce mai puțin repetitive, fiind înlocuite de cele creative în mare parte. Creativitatea, însă este o competență soft esențială pentru ritmul dezvoltării, însă slab dezvoltată în sistemul educațional, așa cum afirmă și fondatorul programului FUTURE, Mădălina Hodorog: „Competențele soft, cele mai căutate azi în rândul noilor angajați, nu sunt dezvoltate suficient în sistemul educațional. Cultura unei testări standardizate nu lasă loc de personalizare în cadrul cursurilor și seminariilor, iar odată ieșiți din sistemul educațional, marea majoritate a tinerilor se pierd în multitudinea de cerințe și competențe care sunt așteptate de la ei.”
Pentru a dezvolta competențele soft, echipa programului FUTURE a construit 10 sesiuni de training pentru studenții care sunt în căutarea unui loc de muncă și care sunt interesați de domeniul tehnologic și al informației în care activează compania Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală și soluții continue ce asigură buna funcționare a spitalelor, aeroporturilor, băncilor, unităților industriale, telecomunicații, retail și ale multor altor unități, care au un impact asupra vieții de zi cu zi.
„Deoarece facem parte dintr-o piață a muncii axată pe tehnologie, schimbările se întâmplă foarte repede, iar acest ritm aduce multă inovație. Putem construi viitorul comunităților noastre prin dezvoltarea talentelor tinere și inovatoare care să construiască prin pasiune. Competențele soft oferă noilor angajați un început puternic în piața muncii, de aceea investim în acest tip de educație pentru noile generații de potențiali angajați.”, declară James Lambert, Head of Talent Acquisition, EMEA în cadrul companiei Vertiv.
Cum
își dezvoltă tinerii competențele soft?
Studenții – profesorii din mediul universitar și angajatorii Vertiv se întâlnesc săptămânal pentru a dezvolta competențe ce țin de creativitate, lucrul în echipă, comunicare sau rapiditate pentru a facilita intrarea tinerilor în câmpul muncii. „FUTURE a fost singurul lucru productiv din carantină”, a declarat unul dintre studenții participanți în program.
Profesorii universitari au parte de sesiuni de training axate pe înțelegerea pieței de muncă, precum și adaptarea de noi metode de predare care să faciliteze dezvoltarea competențelor soft direct în sistemul universitar.
Construiește cu pasiune
Programul FUTURE – Construiește cu pasiune se desfășoară pe o perioadă de 6 luni la Cluj-Napoca și include sesiuni de training săptămânale cu studenții înscriși în program, activități alături de compania internațională Vertiv, precum și întâlniri de lucru cu profesorii și angajatorii.
Mădălina Hodorog și Călin Crețu sunt trainerii care susțin activitățile din cadrul programului FUTURE. De 8 ani, ei dezvoltă programe pentru tineri prin educație experiențială, iar împreună predau în calitate de cadre didactice asociate în cadrul Universității Babeș-Bolyai.
Mai multe detalii: www.madalinahodorog.ro/future
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam