Secțiune susținută de

George Lemnaru se joacă de-a antreprenorul

Portal HR \ Opinia consultantului \ George Lemnaru se joacă de-a antreprenorul

În septembrie împlineşte 32 de ani şi are deja patru proiecte antreprenoriale la activ. Primul start-up l-a început în 2003, anul în care a câştigat şi prima sută de dolari ca antreprenor. Pasionat de politică, economie şi istorie, a creat, în 2006, jocul eRepublik, cel mai de succes business al său de până acum. De curând a luat-o de la capăt. Cu o altă companie, care face tot jocuri şi pentru care a atras deja o finanţare din parteaunui business angel român.

Spune-mi, te rog, cum arată parcursul tău profesional de până acum.

 În momentul în care am intrat la facultate m-am angajat ca și editor web pentru o companie unde am lucrat timp de doi ani. Apoi, în 2003, am lansat NaturaPlant.ro, iar în 2007 am început proiectul eRepublik.com. De aproximativ un an am pornit o nouă companie: Green Horse Games.

 Ce ai învățat din experiențele pe care le-ai trăit ca angajat?

Experiența de a lucra într-un mediu alături de oameni profesioniști te poate ajuta foarte mult mai ales la început de carieră. Acea perioadă m-a ajutat să descopăr ce înseamnă Internet-ul și să realizez potențialul pe care îl are.   

Ce te-a determinat să devii antreprenor? A fost dificil să faci acest pas?

Antreprenoriatul nu a fost un scop în sine. Ci pur și simplu cea mai eficientă modalitate de a crea produse interesante. De asemenea, este un drum în care trebuie să îți asumi încă de la început foarte multe riscuri, costuri și foarte multă muncă. Și de fiecare dată când l-am reînceput am fost conștient de lucrul ăsta.

Cu cine anume te-ai consultat? Ce au spus familia, prietenii şi cunoscuții referitor la intenția ta de antreprenoriat?

Depinde de moment. Când am început primul proiect părinții mi-au spus că fac o prostie și că îmi pierd timpul. Însă majoritatea părinților cred că fac lucrul ăsta. 

De ce ai ales să te îndrepti către online? La începuturile tale ca antreprenor, te-ai gândit și la un alt domeniu?

Proiectele online îți permit (și de mult ori chiar necesită) un nivel de creativitate mult mai mare. Pe de altă parte, creativitatea trebuie completată de cunoașterea regulilor și de profesionalism. Altfel, vei ajunge să reinventezi de foarte multe ori roata.

Te-ai apucat de antreprenoriat în 2003. Cum vedeai atunci antreprenoriatul și cum îl vezi acum? Cum s-au schimbat oamenii, piața, contextul și prin ce transformări ai trecut tu?

În 2003 barierele de intrare pe piață erau mult mai jos, pe de altă parte și piața era mult mai mică. Între timp sunt mulți oameni  cu o experiență relevantă în industrie, lucru foarte rar acum zece ani. 

Când ai început să faci primii bani ca antreprenor? Îți mai aduci aminte ce ai făcut cu ei?

Da, în octombrie 2003, au fost 100 de dolari care m-au ajutat să-mi plătesc cheltuielile de zi cu zi din acea lună. 

Cum a apărut eRepublik, cel mai important proiect antreprenorial al lui George Lemnaru? Cum ți-a venit ideea? Cum a evoluat rolul tău în eRepublik?

Ideea a venit natural. Pentru că sunt pasionat de economie, politică și istorie iar eRepublik simulează viaţa unui stat și a locuitorilor lui. Pe lângă nivelul individual există și un nivel macroeconomic, politic sau chiar geopolitic. Am pus foarte multă pasiune în proiect și am încercat să compensez lipsa experienței cu foarte multă muncă. De aproximativ un an nu mai sunt implicat activ în proiect şi am rămas doar acționar în eRepublik.

Ce sfaturi i-ai dat unui tânăr care ar dori să devină antreprenor? Ai păstra aceleași sfaturi și dacă ar fi vorba de o persoană de 40-45 de ani?

Oricui vrea să pornească o afacere îi recomand să aibă curaj, multă putere de muncă și să facă asta în primul rând din pasiune. De ce? Pentru că dacă muncești din pasiune, banii vor veni cu siguranță mai devreme sau mai târziu. Invers nu este valabil.

Ce anume este mai dificil ca antreprenor: să ai ideea, să o pui în practică sau să o finanțezi? Cum ai reușit să-ți finanțezi proiectele?

Cel mai dificil pentru un antreprenor este să creeze o afacere sustenabilă. Este foarte ușor să ai idei. E nevoie de ambiție, multă muncă și curaj să o pui în practică. Dar să lupți până la capăt și să o transformi într-un succes ai nevoie, în plus, de stăruință și de adaptabilitate. Finanțarea va veni în măsura în care afacerea merită finanțare.

Descrie-mi ultimul tău proiect, Green Horse Games. Cum a început? Ești mulțumit de evoluția lui de până acum? Ce planuri ai cu acest proiect?

Green Horse Games dezvoltă concepte bazate foarte mult pe interacțiunea și pe colaborarea dintre utilizatori. Primul proiect dezvoltat este http://www.carscup.com/, însă în următoarea perioadă vom aduce și alte surprize.

Ce pasiuni ai?

Sunt pasionat de istorie, economie și fotbal, iar puținul timp liber mi-l petrec făcând sport sau plimbându-mă cu familia în parc.

Data articol: august 23, 2013

Îmi place să cred că sunt scriitor de slove cu sens. M-am apucat de scris din pasiune pentru sport, dar am ajuns să lucrez în presa economică. Cronologic, pentru Curierul Naţional, Ziarul Financiar şi Wall-Street.ro. Cu timpul, am descoperit că imi place domeniul resurselor umane şi am căutat să îmbin pasiunea pentru scris, cu aceea pentru oameni. Dacă aş putea, aş scrie non-stop despre oameni. Suntem uimitori!

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam