Hot Now

George Lemnaru se joacă de-a antreprenorul

23 08 2013, Liviu Florea , Comenteaza, 4.590 afisari

În septembrie împlineşte 32 de ani şi are deja patru proiecte antreprenoriale la activ. Primul start-up l-a început în 2003, anul în care a câştigat şi prima sută de dolari ca antreprenor. Pasionat de politică, economie şi istorie, a creat, în 2006, jocul eRepublik, cel mai de succes business al său de până acum. De curând a luat-o de la capăt. Cu o altă companie, care face tot jocuri şi pentru care a atras deja o finanţare din parteaunui business angel român.

Spune-mi, te rog, cum arată parcursul tău profesional de până acum.

 În momentul în care am intrat la facultate m-am angajat ca și editor web pentru o companie unde am lucrat timp de doi ani. Apoi, în 2003, am lansat NaturaPlant.ro, iar în 2007 am început proiectul eRepublik.com. De aproximativ un an am pornit o nouă companie: Green Horse Games.

 Ce ai învățat din experiențele pe care le-ai trăit ca angajat?

Experiența de a lucra într-un mediu alături de oameni profesioniști te poate ajuta foarte mult mai ales la început de carieră. Acea perioadă m-a ajutat să descopăr ce înseamnă Internet-ul și să realizez potențialul pe care îl are.   

Ce te-a determinat să devii antreprenor? A fost dificil să faci acest pas?

Antreprenoriatul nu a fost un scop în sine. Ci pur și simplu cea mai eficientă modalitate de a crea produse interesante. De asemenea, este un drum în care trebuie să îți asumi încă de la început foarte multe riscuri, costuri și foarte multă muncă. Și de fiecare dată când l-am reînceput am fost conștient de lucrul ăsta.

Cu cine anume te-ai consultat? Ce au spus familia, prietenii şi cunoscuții referitor la intenția ta de antreprenoriat?

Depinde de moment. Când am început primul proiect părinții mi-au spus că fac o prostie și că îmi pierd timpul. Însă majoritatea părinților cred că fac lucrul ăsta. 

De ce ai ales să te îndrepti către online? La începuturile tale ca antreprenor, te-ai gândit și la un alt domeniu?

Proiectele online îți permit (și de mult ori chiar necesită) un nivel de creativitate mult mai mare. Pe de altă parte, creativitatea trebuie completată de cunoașterea regulilor și de profesionalism. Altfel, vei ajunge să reinventezi de foarte multe ori roata.

Te-ai apucat de antreprenoriat în 2003. Cum vedeai atunci antreprenoriatul și cum îl vezi acum? Cum s-au schimbat oamenii, piața, contextul și prin ce transformări ai trecut tu?

În 2003 barierele de intrare pe piață erau mult mai jos, pe de altă parte și piața era mult mai mică. Între timp sunt mulți oameni  cu o experiență relevantă în industrie, lucru foarte rar acum zece ani. 

Când ai început să faci primii bani ca antreprenor? Îți mai aduci aminte ce ai făcut cu ei?

Da, în octombrie 2003, au fost 100 de dolari care m-au ajutat să-mi plătesc cheltuielile de zi cu zi din acea lună. 

Cum a apărut eRepublik, cel mai important proiect antreprenorial al lui George Lemnaru? Cum ți-a venit ideea? Cum a evoluat rolul tău în eRepublik?

Ideea a venit natural. Pentru că sunt pasionat de economie, politică și istorie iar eRepublik simulează viaţa unui stat și a locuitorilor lui. Pe lângă nivelul individual există și un nivel macroeconomic, politic sau chiar geopolitic. Am pus foarte multă pasiune în proiect și am încercat să compensez lipsa experienței cu foarte multă muncă. De aproximativ un an nu mai sunt implicat activ în proiect şi am rămas doar acționar în eRepublik.

Ce sfaturi i-ai dat unui tânăr care ar dori să devină antreprenor? Ai păstra aceleași sfaturi și dacă ar fi vorba de o persoană de 40-45 de ani?

Oricui vrea să pornească o afacere îi recomand să aibă curaj, multă putere de muncă și să facă asta în primul rând din pasiune. De ce? Pentru că dacă muncești din pasiune, banii vor veni cu siguranță mai devreme sau mai târziu. Invers nu este valabil.

Ce anume este mai dificil ca antreprenor: să ai ideea, să o pui în practică sau să o finanțezi? Cum ai reușit să-ți finanțezi proiectele?

Cel mai dificil pentru un antreprenor este să creeze o afacere sustenabilă. Este foarte ușor să ai idei. E nevoie de ambiție, multă muncă și curaj să o pui în practică. Dar să lupți până la capăt și să o transformi într-un succes ai nevoie, în plus, de stăruință și de adaptabilitate. Finanțarea va veni în măsura în care afacerea merită finanțare.

Descrie-mi ultimul tău proiect, Green Horse Games. Cum a început? Ești mulțumit de evoluția lui de până acum? Ce planuri ai cu acest proiect?

Green Horse Games dezvoltă concepte bazate foarte mult pe interacțiunea și pe colaborarea dintre utilizatori. Primul proiect dezvoltat este http://www.carscup.com/, însă în următoarea perioadă vom aduce și alte surprize.

Ce pasiuni ai?

Sunt pasionat de istorie, economie și fotbal, iar puținul timp liber mi-l petrec făcând sport sau plimbându-mă cu familia în parc.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter