Hot Now

Ghidul diurnei: Tot ce trebuie să știi când te deplasezi în interes de serviciu

10 08 2015, Avocatnet , Un comentariu, 3.752 afisari

Salariații care se deplasează în interes de serviciu au dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, conform Codului muncii. Această indemnizație de delegare, denumită și diurnă, se acordă pe zi calendaristică atât pentru deplasarile în interiorul țării, cât și pentru cele în străinătate, într-un cuantum stabilit expres de lege. Află din materialul de mai jos care sunt condițiile de acordare a diurnei, dacă este sau nu supusa impozitului pe venit, precum și în baza a ce documente contabile se va realiza decontarea ei.

Diurna este un drept legal al oricărui salariat angajat în baza unui contract de muncă, după cum se arată și în Codul Muncii: „Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil”.

Același act normativ stabilește că delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni și se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. „Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancționarea disciplinară a acestuia”, se menționează în legislația muncii.

În cazul societăților comerciale, drepturile bănești pe perioada delegării și detașării se acordă în condițiile prevăzute în contractele colective sau individuale de muncă.

În cazul în care societatea nu are încheiat un contract colectiv de muncă, atunci stabilirea diurnei și a celorlalte condiții pe perioada deplasării se poate face printr-un act adițional la contractul individual de muncă.

Diurna se acordă atât în țară, cât și în străinătate

Conform normelor autohtone, diurna se acordă pe zi calendaristică.

Află toate informațiile despre diurnă citind tot articolul de pe Avocatnet.ro.

Comentarii (1)
  1. Radu spune:

    Diurna de 17 lei/zi este in continuare de tot rasul! La „meniu”, in cele mai bune cazuri, o singura „masa” coboara la 11 lei nivel minim, iar un adult normal are nevoie de cel putin 3 mese/zi.

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter