Ghidul diurnei: Tot ce trebuie să știi când te deplasezi în interes de serviciu
Salariații care se deplasează în interes de serviciu au dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, conform Codului muncii. Această indemnizație de delegare, denumită și diurnă, se acordă pe zi calendaristică atât pentru deplasarile în interiorul țării, cât și pentru cele în străinătate, într-un cuantum stabilit expres de lege. Află din materialul de mai jos care sunt condițiile de acordare a diurnei, dacă este sau nu supusa impozitului pe venit, precum și în baza a ce documente contabile se va realiza decontarea ei.
Diurna este un drept legal al oricărui salariat angajat în baza unui contract de muncă, după cum se arată și în Codul Muncii: „Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil”.
Același act normativ stabilește că delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni și se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. „Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancționarea disciplinară a acestuia”, se menționează în legislația muncii.
În cazul în care societatea nu are încheiat un contract colectiv de muncă, atunci stabilirea diurnei și a celorlalte condiții pe perioada deplasării se poate face printr-un act adițional la contractul individual de muncă.
Diurna se acordă atât în țară, cât și în străinătate
Conform normelor autohtone, diurna se acordă pe zi calendaristică.
Află toate informațiile despre diurnă citind tot articolul de pe Avocatnet.ro.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam