Hartile in invatare
Si nu orice fel de harti, ci cele pe care specialistii le numesc harti mentale. Dictionarul le descrie ca fiind o diagrama utilizata pentru a reprezenta cuvinte, idei, sarcini sau alte aspecte legate de si gravitand in jurul unui cuvant sau al unei idei centrale. Hartile mentale sunt utilizate pentru a genera, vizualiza, structura si clasifica ideile, fiind un instrument util in procesele de invatare, organizare, rezolvare a problemelor, luare a deciziilor si scriere creativa.
Dar dincolo de utilitatea lor la nivel individual si pentru facilitarea creativitatii in grupuri, hartile mentale sunt o tehnica ce poate fi utilizata cu succes in procesele de training si dezvoltare si, mai cu seama, in etapa de invatare/acumulare. Articolul pe care vi-l recomandam azi clarifica motivele pentru care utilizarea hartilor mentale se poate dovedi esentiala pentru un proces de training eficient.
Astfel, una din metodele in care hartile mentale pot fi utilizate in cadrul grupurilor (si mai precis grupelor de training) este denumit de autori Brain Blooming (in traducere grosiera si aproximativa: „inflorirea creierului”).
Despre ce este vorba? Practic, se denumeste astfel o metoda alternativa brainstorming-ului care consta in surprinderea ideilor individuale si integrarea lor in si cu idei/ganduri ale celorlalti din grup. Marele secret al acestei tehnici este acordarea unei ponderi egale tuturor ideilor individuale, de unde posibilitatea de a integra toate hartile mentale individuale in cele de grup si generand astfel sentimentul de valoare si valorizare.
Citeste tot articolul Using Mind Maps to Enhance Learning pentru clarificari suplimentare ale acestei tehnici.
Daca te intereseaza subiectul, descopera aici cum se genereaza o harta mentala, sau invata aici cum sa le desenezi.
Pentru o clarificare a diferentei dintre brainstorming si mind-mapping iti recomandam si aceasta resursa.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam