Hot Now

Împrietenește-te cu timpul (I)

29 04 2013, Anca Petrescu , Comenteaza, 3.506 afisari

Ne apropiem de o mini vacanță și poate e momentul să te oprești un pic și să respiri. Să lași stresul undeva departe și să te bucuri de zilele acestea, singur și alături de cei dragi. Iar eu îți arunc o provocare: cât de prieten te simți cu timpul?

Una din cele mai dese probleme cu care vin clienții în coaching se învârte în jurul ideii de timp: ”nu-mi ajunge timpul”, ”nu am timp deloc pentru mine”, ”aș vrea să mă organizez mai bine ca sa-mi ajungă timpul și pentru alte lucruri”.

Eu sunt de acord că trăim într-o eră a vitezei şi că schimbările din jurul nostru, cerinţele şi aşteptările de la noi înşine cresc din ce în ce mai mult încât este imposibil să nu ajungi măcar o dată în punctul de a spune „de-aş avea mai mult timp…..”

Dar la fel ca orice altă problemă cu care ne confruntăm, şi cea a timpului depinde de perspectiva din care o priveşti, de percepţia şi de credinţele pe care le ai.

Voi prezenta trei direcţii principale pe care poţi lucra pentru a te împrieteni cu timpul şi care din punctul meu de vedere funcţionează pentru îmbunătăţirea mai multor aspecte ale vieţii, nu numai în relaţia cu timpul. Astăzi, prima dintre ele:

Antrenează-ţi atenţia şi capacitatea de concentrare prin a trăi în prezent. Este incredibil cât de multă energie şi timp pierdem îngrijorându-ne de următoarele lucruri pe care le avem de făcut şi nu ştim dacă le facem, sau regretând chestii care deja s-au întâmplat în trecut. Pentru ideea de a trăi în prezent (în engleză termenul este „mindfullness”) există multe tehnici, care includ meditaţia, yoga, alte exerciţii fizice. Dar este şi o modalitate pe care o puteţi practica prin antrenament constant şi permanent: respiră clipă de clipă conştient de toate simţurile în momentul prezent aici şi acum. Întreabă-te: „ce văd, ce aud, cum să simt acum? Ce am de făcut?”. Iar vacanţa poate fi un prilej minunat de a începe acest nou obicei. S-a demonstrat ştiinţific că cei care se concentrează pe un singur lucru odată sunt mult mai eficienţi pe termen mediu şi lung.

Acest antrenament de a trăi în prezent aduce după sine o nouă relaţie cu sentimentul de amânare şi întârziere. Mulţi oameni se plâng că nu au timp pentru că tot amână să facă anumite lucruri fără să aibă vreun motiv aparent logic. De obicei vorbim de frici sau de alte poveşti înfricoşătoare pe care ni le spunem atunci când avem de făcut ceva şi, în consecinţă, amânăm. Dacă trăim cu toate simţurile şi cu toată atenţia în prezent, mintea noastră nu va mai crea poveşti neadevărate de realitate care ne sperie şi care ne consumă (din nou) energie pentru a le demonta.

Cel mai fericit moment pentru a începe acest antrenament cu tine însuţi/ însăţi este contactul cu natura. Atunci când suntem în mijlocul naturii explozia de culori ne invadează ochii, păsările şi gâzele de umplu urechile de zgomotele pe care le fac ca într-un concert maiestuos dirijat, vântul şi căldura ne înconjoară, mirosul florilor este peste tot. Nu mai ai în acest moment timp să te mai îngrijorezi de altele, decât să trăieşti din plin ce oferă natura aici şi acum.

Vacanţă deplină vă doresc!

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter