Secțiune susținută de

Indemnizația maximă în primul an de concediu pentru creșterea copilului

Portal HR \ HR Pedia \ Indemnizația maximă în primul an de concediu pentru creșterea copilului

Părinții care se află în concediul pentru creșterea copilului vor putea primi o indemnizație maximă de 3.400 de lei în primul an, indiferent de durata aleasă, potrivit unui act normativ adoptat de Senat. În prezent, acest cuantum maxim este valabil doar pentru concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an.

Părinții care aleg să intre în concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani vor putea beneficia în primul an de o indemizație lunară maximă de 3.400 de lei, la fel ca în cazul concediului de creștere de un an. Măsura este inclusă într-o propunere legislativă adoptată marți de Senat, în calitate de prima Cameră. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, actul trebuie să treaca și de Camera Deputaților.

În prezent, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cuantumul indemnizației reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. Însă, în funcție de durata concediului ales de părinți, indemnizația are anumite limite minime și maxime.

Concret, persoanele îndreptățite pot să opteze pentru:

  • concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an (respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap) și indemnizație lunară de cel puțin 1,2 ISR și cel mult 6,8 ISR (adică minimum 600 de lei și maximum 3.400 de lei);
  • concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani și indemnizație lunară de cel puțin 1,2 ISR și cel mult 2,4 ISR (adică minimum 600 de lei și maximum 1.200 de lei).

Citește toate informațiile despre acest subiect în articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet.ro.

Data articol: septembrie 7, 2015

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam