Secțiune susținută de

Întâlnirile ERUDIO Despre Frumos cu Horia Roman Patapievici

Portal HR \ Evenimente \ Întâlnirile ERUDIO Despre Frumos cu Horia Roman Patapievici

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos.

În 2023 vom vorbi Despre Frumos!

Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel Ceva fără de care relațiile, carierele și poveștile noastre n-ar fi complete, iar noi, înșine, n-am fi compleți.

În această primăvară, vor organiza două conferințe unde, împreună cu Horia Roman Patapievici, vom descoperi semnificații ale conceptului de Frumos prin Artă.

Prima conferință va avea loc pe 18 mai și ne va introduce în filosofia occidentală a Renașterii italiene care a dat Marele stil în pictură – ”Cum s-a născut marele stil în pictura occidentală. Problema filosofică a perspectiei geometrice.” În concepția filosofului Horia Roman Patapievici, inovațiile pe care le-a adus Renașterea în modul de a reprezenta omul, obiectele și lumea, sunt legate de două probleme teologice importante: cea a corpului omenesc ca problemă hristologică și cea a locului în care se întâlnesc, în lumea fizică, lumea divinității și cea a omului.

A doua conferință va avea loc pe 25 mai când vom pătrunde în înțelesul filosofic al unui program românesc, unic în lume, Mânăstirile pictate din nordul Moldovei – ”Programul iconografic al Mânăstirilor pictate din nordul Moldovei (secolul al XVI-lea)”. Pornind de la teza lui Sorin Dumitrescu privind existena unui program iconografic unitar și conștient al picturii exterioare a mânăstirilor din Moldova secolului al XVI-lea,  filosofului Horia Roman Patapievici va susține că fiecare biserică în întregul ei reprezintă o imagine în splendoare nu doar a lumii, ci și a istoriei ei escatologice.

Ambele conferințe vor avea loc la sediul CBRE, Calea Floreasca 159, etajul 15, București, de la ora 16:00.

Taxa de participare per conferință este de 120 EURO + TVA/persoană. Se acordă reduceri de 5% pentru 2 bilete la conferințe și 10% pentru 3 sau mai multe bilete la conferințe.  

Mai multe detalii despre conferințe pe: http://www.erudio.ro/ro/erisma/intalnirile-erudio-seria-iv/   

Pentru înscrieri vă rugăm sa mă contactați la: mihaela.ginju@erudio.ro sau telefonic la 0744.377.173

Data articol: martie 28, 2023

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam