Secțiune susținută de

Interzicerea fumatului la muncă: Ce sancţiuni vor risca salariaţii care încalcă legea?

Portal HR \ HR Pedia \ Interzicerea fumatului la muncă: Ce sancţiuni vor risca salariaţii care încalcă legea?

Începând din data de 17 martie, salariaţii nu vor mai avea voie să fumeze în spaţiile închise de la locul de muncă, potrivit unui act normativ ce va intra în vigoare la data respectivă. Persoanele care vor încălca această interdicţie vor risca să fie sancţionate atât de către angajator, cât şi de către poliţişti. În acelaşi timp, angajatorii vor fi nevoiţi să stabilească şi să aplice reguli interne cu privire la interzicerea fumatului şi să afişeze indicatoare pe care să scrie „Fumatul interzis”.

Interzicerea completă a fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă este prevăzută de Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Aceasta a apărut în Monitorul Oficial în data de 1 februarie şi va intra în vigoare în 45 de zile de la publicare, adică în data de 17 martie.

Concret, spaţiu închis de la locul de muncă va fi considerat „orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă”. De precizat este că, potrivit Legii securităţii şi sănătăţii în muncă, locul de muncă este „locul destinat sa cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii şi/sau unităţii la care lucrătorul are acces în cadrul desfăşurării activităţii”.

Pentru a respecta noile dispoziţii legale, angajatorii vor fi obligaţi să elaboreze şi să pună în aplicare reguli interne referitoare la interzicerea consumului de tutun în spaţiile închise şi să afişeze indicatoare cu textul „Fumatul interzis”. Salariaţii care nu vor respecta noua interdicţie vor risca să fie sancţionaţi nu doar disciplinar, de către angajator, ci şi contravenţional, de către poliţişti, aşa cum a explicat, la solicitarea AvocatNet.ro, Gabriela Dinu, avocat senior la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

„Dacă angajatorul respectă toate dispoziţiile legale, însă salariaţii încalcă interdicţia de a fuma la locul de muncă, atunci aceştia vor putea fi supuşi unei duble sancţionări: una disciplinară, aplicată de către angajator (evident, după efectuarea cercetării disciplinare prealabile, acolo unde se impune) şi una contravenţională, aplicată de către organele de poliţie”, ne-a spus Gabriela Dinu.

Atenţie! Noua lege interzice complet fumatul şi în spaţiile publice închise, în locurile de joacă pentru copii, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului. Totodată interdicţia se va aplica în continuare în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun. Informaţii suplimentare găsiţi aici.

Salariaţii vor risca inclusiv concedierea

Află toate informațiile pe acest subiect citind articolul de Alexandru Boiciuc: Interzicerea fumatului la muncă: Ce sancţiuni vor risca salariaţii care încalcă legea?

Data articol: februarie 15, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam