Hot Now

Mai există coeficienți de salarizare în 2012?

16 01 2012, Avocatnet , Comentariile sunt închise pentru Mai există coeficienți de salarizare în 2012?, 854 afisari

Ce coeficienți de salarizare se aplică în 2012? Care este grila de salarizare la nivel național? Iată două întrebări care suscită numeroase neliniști la acest început de an, odată cu creșterea salariului minim brut la 700 de lei. AvocatNet.ro explică în articolul următor care este de fapt statutul coeficienților de salarizare în 2012.

La o simplă căutare pe internet, poți găsi numeroase site-uri unde sunt calculate salariile minime în funcție de anumiți coeficienți de salarizare, stabiliți de un așa-zis contract colectiv de muncă unic la nivel național.Totuși, este esențial să precizăm că pentru 2012 nu există niciun contract de muncă unic la nivel național în vigoare. Cu alte cuvinte, nu există nici coeficienți de salarizare care să se aplice la nivel național, iar toate calculele pe care le puteți găsi pe internet sunt eronate, fiind bazate pe un contract colectiv de munca unic la nivel național care NU EXISTĂ.

„La Ministerul Muncii nu a fost încheiat sau înregistrat niciun contract colectiv unic la nivel național”, a declarat, la solicitarea AvocatNet.ro, Serghei Mesaros, director al Direcției de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Mai mult decât atât, trebuie să rețineți că în legislația românească actuală nici măcar nu mai există noțiunea de contract colectiv unic la nivel național, odata cu intrarea în vigoare a Legii Dialogului Social (Legea  nr. 62/2011). Acest act normativ a intrat în vigoare la data de 13 mai 2011.

Avocatul Radu Ionescu, Managing Partner al casei de avocatură Ionescu și Sava, a explicat pentru AvocatNet.ro că Legea Dialogului Social stabilește că se pot negocia și încheia contracte colective de muncă doar la nivel de unități, grupuri de unități și sectoare de activitate.  Ceea ce înseamnă că singurii coeficienți de salarizare care pot exista sunt cei prevăzuți în aceste contracte colective de muncă semnate la nivel de unități, grupuri de unități sau sectoare de activitate.

Chiar recent, Guvernul a aprobat, printr-un act normativ, sectoarele de activitate din economia naționala pentru care se pot negocia contracte colective de munca. Citește aici care sunt acestea!

Conform Legii Dialogului Social, contractul colectiv de muncă reprezintă convenția încheiată în formă scrisă între angajator sau organizația patronală și reprezentanții angajaților, prin care se stabilesc clauze privind drepturile și obligatiile ce decurg din relațiile de muncă. Prin încheierea contractelor colective de muncă se urmărește promovarea și apărarea intereselor părților semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de muncă, în vederea asigurării păcii sociale. Contractul colectiv de munca nu poate fi denunțat unilateral.

Articol de Roxana Neagu.
Articol apărut inițial pe site-ul www.avocatnet.ro. Citește articolul original aici.

Cele mai noi

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii

SoftServe, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții digitale din Europa, care a intrat pe piața locală  în mai 2022 și a angajat deja aproape 70 de persoane în centrul de dezvoltare local, a accelerat procesul de recrutare și caută specialiști de top în tehnologii de ultimă generație precum Omniverse și Big Data. Potrivit […]

Detalii

Mullen anunță numirea Ancăi Iuhas în funcția de Head of Strategy, un profesionist cu aproape 20 de ani de experiență în publicitate. În noul rol, Anca va fi responsabilă de dezvoltarea și execuția inițiativelor strategice, consolidând produsul agenției din acest punct de vedere. Expertiza sa contribuie la dezvoltarea soluțiilor creative multi-channel, bazate pe analiza datelor […]

Detalii

Dora, robotul de recrutare, dezvoltat de o echipă de experți, a ajuns la impresionanta cifră de 1 milion de interviuri, în încercarea de a simplifica și eficientiza procesul de recrutare pentru companii și candidați. Un robot de recrutare automatizeză sarcinile repetitive Dora este o unealtă de asistență pentru recrutori, care automatizează anumite sarcini și ușurează […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter