Maria Moga, AIESEC: „ Într-adevăr, generația Z tinde să își pună scopurile destul de sus, însă suntem foarte determinați să învățăm și să ne adaptăm la orice tip de schimbare.”
În contextul actual al pieței muncii, în care tinerii se confruntă adesea cu provocări și incertitudini cu privire la procesele prin care trebuie să treacă, PortalHR și AIESEC explorează experiența tinerilor în căutarea și integrarea în primul lor loc de muncă. Pe de o parte, ne dorim să vedem perspectiva Gen Z cu privire la experiența de angajare, dar mai ales cum își calibrează așteptările pentru primul loc de muncă.
La interviu a răspuns Maria Moga, în prezent studentă la ASE – Informatică economică.
Care au fost principalele tale surse de informare și căutare a primului loc de muncă?
Nu am fost angajată până acum, însă am căutat de mai multe ori un loc de muncă, de obicei pe internet, pe diferite site-uri, dar și prin prieteni. Fiind studentă, recent am fost la diferite evenimente organizate în cadrul facultății și am găsit și acolo diferite job-uri atractive, însă nu m-am hotărât să mă angajez momentan.
Cum ai decis asupra domeniului sau al industriilor în care să aplici pentru primul tău loc de muncă?
Sunt o persoană destul de dinamică, îmi place foarte mult să încerc diferite lucruri, cum nu m-am hotărât ce drum să urmez în carieră, îmi place să mă interesez de mai mult domenii în care aș putea profesa. De exemplu, am dat un interviu destul de complex pentru o companie de zbor, în urmă cu 6 luni.
Care au fost criteriile cele mai importante pe care le-ai avut în vedere în selectarea anunțurilor de joburi pentru aplicare?
Cele mai importante criterii pe care le am în vedere sunt de obicei salariul, programul flexibil, dinamica pe care mi-o oferă job-ul, mediul în care aș lucra și beneficiile pe care le pot obține pe parte de skill-uri.
Cum ți-ai făcut CV-ul?
Am căutat diferite modele pe internet, apoi mi-am ales un template care mi-a plăcut și am început să îmi notez datele personale, studiile, experiențele de voluntariat, alte activități pe care le-am făcut în perioada liceului, skill-uri, certificate lingvistice și alte competențe.
Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în căutarea primului loc de muncă și cum le-ai depășit?
Lipsa de experiență, vârsta și faptul că nu aveam cel mai flexibil program.
Cum te-ai pregătit pentru interviu și ce subiecte ați discutat?
M-am interesat de job-ul pentru care voiam să aplic, m-am gândit la calitățile pe care vreau să pun accent și am mers cu încredere. Am discutat despre mine și ce știu să fac, experiențele mele de voluntariat, în principal experiența din AIESEC, motivele mele de aplicare, așteptarile pe care le am de la job, condițiile de angajare, beneficiile și obligațiile.
Ce întrebări ți-au atras atenția sau te-au luat prin surprindere?
Nu pot să spun că m-au luat prin surprindere întrebarile, dat fiind faptul că în AIESEC am trecut prin interviuri în momentele în care am aplicat pe diferite poziții de lider, pot spune că eram pregătită să răspund la orice întrebare, chiar dacă nu știam complet răspunsul.
În ceea ce privește așteptările financiare, cum ai determinat suma pe care o consideri potrivită pentru rolul și responsabilitățile asociate cu jobul? Ai făcut cercetări asupra salariilor medii din industrie sau pentru poziții similare pentru a avea o referință în stabilirea așteptărilor tale?
Da, am căutat salariile medii și am încercat să compar timpul, munca și efortul depuse cu banii pe care i-aș primi.
Ce beneficii sau compensații suplimentare consideri că ar trebui să facă parte din oferta salarială pentru primul tău loc de muncă?
Diferite oportunități de îmbunătățire a skill-urilor, precum conferințe, webinarii, schimburi de experiență cu alte filiale ale companiei, dar și zile libere de sărbători și ziua mea, decontarea transportului, dacă programul este noaptea.
Ce i-ai spune unui specialist în resurse umane care are interviuri cu tineri la primul job? Ce ai vrea să auzi de la persoana de HR? Ce informații ai vrea să primești despre job?
Noi, tinerii, putem fi destul de pretențioși. Într-adevăr, generația Z tinde să își pună scopurile destul de sus, însă suntem foarte determinați să învățăm și să ne adaptăm la orice tip de schimbare. Noi, tinerii, suntem foarte resourceful, ne place să știm varii informașii din domenii vaste și putem veni cu multe idei inedite, pentru că gândim destul de des out of the box.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam