Massachusetts Institute of Technology consideră că este încă mai ieftin să angajezi forță de muncă decât AI
Potrivit unui studiu efectuat de Massachusetts Institute of Technology (MIT), în prezent, inteligența artificială nu poate înlocui în mod eficient majoritatea locurilor de muncă. Scopul acestui studiu a fost să abordeze preocupările cu privire la înlocuirea oamenilor de către AI în diverse industrii.
Într-una dintre primele investigații amănunțite referitoare la fezabilitatea înlocuirii forței de muncă cu inteligența artificială, cercetătorii au analizat costul și eficiența automatizării diferitelor sarcini în Statele Unite, cu accent pe locurile de muncă care implicau viziunea computerizată, precum profesorii și evaluatorii de proprietăți.
Rezultatele arată că doar 23% din cei care desfășurau aceste sarcini, evaluând în termeni de salarii, ar putea fi înlocuiți eficient de către AI. În alte cazuri, costurile ridicate asociate implementării și funcționării sistemelor de recunoaștere vizuală asistate de AI făceau ca oamenii să fie mai eficienți în îndeplinirea acestor sarcini.
În ultimul an, adoptarea inteligenței artificiale în diverse industrii s-a accelerat datorită potențialului evident al tehnologiei, demonstrat de instrumente generative precum ChatGPT dezvoltat de OpenAI. Companii de tehnologie precum Microsoft Corp., Alphabet Inc., Baidu Inc. și Alibaba Group Holding Ltd. au lansat noi servicii AI și și-au intensificat planurile de dezvoltare, un ritm care a stârnit îngrijorări cu privire la impactul AI asupra locurilor de muncă.
„Mașinile ne vor fura locurile de muncă este un sentiment exprimat frecvent în perioade de schimbări tehnologice rapide. Astfel de anxietăți au reapărut odată cu crearea modelelor de limbaj generativ”, au afirmat cercetătorii din Laboratorul de Știință Computerizată și Inteligență Artificială al MIT, aici.
Viziunea computerizată reprezintă un domeniu al inteligenței artificiale care permite mașinilor să extragă informații semnificative din imagini digitale și alte date vizuale, cu aplicații frecvente în sistemele de detecție a obiectelor pentru conducerea autonomă sau în categorisirea imaginilor de pe smartphone-uri.
Raportul evidențiază că viziunea computerizată este cea mai potrivită în sectoare precum retail, transport și depozitare, toate fiind domenii în care companii precum Walmart Inc. și Amazon.com Inc. au o prezență semnificativă.
De asemenea, studiul sugerează că implementarea mai largă a inteligenței artificiale, în special prin servicii AI ca abonament, ar putea face și alte utilizări mai fezabile.
Acest studiu a fost finanțat de MIT-IBM Watson AI Lab și a implicat colectarea de date despre aproximativ 1.000 de sarcini asistate vizual din peste 800 de ocupații, prin intermediul sondajelor online. Din totalul acestor sarcini, doar 3% pot fi automate eficient în prezent, însă procentul ar putea crește la 40% până în 2030, dacă costurile scad și precizia crește, conform cercetătorilor.
Cercetătorii s-au concentrat în mod specific pe sarcinile care ar putea fi potențial realizate cu ajutorul viziunii computerizate, când sistemele folosesc inteligența artificială pentru a recunoaște și analiza intrările vizuale, cum ar fi imagini digitale și videoclipuri.
Studiul a constatat că, în majoritatea cazurilor, ar fi mai ieftin pentru companii să continue să utilizeze muncitori umani pentru aceste sarcini în loc să le automatizeze cu ajutorul inteligenței artificiale.
Studiul folosește ca exemplu o brutărie mică. Teoretic, brutăria ar putea economisi aproximativ 14.000 de dolari în costuri de muncă prin utilizarea unui sistem AI pentru monitorizarea ingredientelor pentru coacere, pentru a se asigura că nu s-au stricat, în locul unei persoane. Cu toate acestea, din punct de vedere economic, are mai mult sens ca brutarii să continue să îndeplinească această sarcină, deoarece costul dezvoltării și instruirii unui model AI ar depăși economiile potențiale.
Avansul semnificativ al instrumentelor de generare de limbaj, precum ChatGPT și Bard dezvoltat de Google, a stârnit îngrijorări cu privire la posibilitatea înlocuirii multor locuri de muncă de către inteligența artificială, deoarece noii chatboturi demonstrează competență în sarcini care anterior erau rezervate exclusiv oamenilor.
Fondul Monetar Internațional a avertizat recent că aproape 40% dintre locurile de muncă la nivel global ar putea fi afectate, subliniind necesitatea unei abordări echilibrate a potențialului inteligenței artificiale și a impactului negativ posibil.
La Forumul Economic Mondial de la Davos, care a avut loc săptămâna trecută, discuțiile au fost dominate de preocupări legate de înlocuirea forței de muncă de către inteligența artificială. Mustafa Suleyman, cofondatorul Inflection AI și DeepMind de la Google, a afirmat că sistemele AI sunt „instrumente fundamentale de înlocuire a forței de muncă”.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam