Hot Now

Mobilitatea şi flexibilitatea angajatului din epoca modernă

26 05 2017, Portal HR , Comenteaza, 1.818 afisari

Trăim într-o perioadă în care flexibilitatea, viteza şi mobilitatea sunt caracteristici care ne definesc. Globalizarea a determinat companiile să își definească internațional strategiile de business. Acest context a determinat dinamica forței de muncă să se modifice, iar politicile la nivel de mobilitate a angajaților s-au modificat în ultimii ani. Industria se dezvoltă în această direcţie. Angajaţii care dispun de aceste programe ce ţin de flexibilitate şi mobilitate sunt o sursă clară a productivitătii.

În cadrul evenimentului „Work In Motion. A workforce mobility conference”, care a avut loc în Bucureşti pe data de 23 mai 2017, s-a discutat despre globalizarea și extinderea activității companiilor la nivel internațional, trendurile din Resurse Umane la nivel de flexibilitate și mobilitate a angajaților, perspectiva strategică asupra mobilității internaționale, relocările pe termen scurt și lung si risk management la nivel fiscal.

CLAUDIA STAN, People Services Manager, KPMG România, a deschis conferinţa discutând despre beneficiile mobilităţii şi impactul adus de aceste programe la nivelul companiei, cât şi a angajatului: „Mobilitatea aduce mari beneficii în procesele de recrutare, învăţare , dezvoltare şi succesiune. Detașările sunt un trend ascendent, la fel şi construirea de forţă de muncă în pieţe noi. În primul rând este vorba despre planificarea forței de muncă. Este un proces complet în cadrul căruia se scanează forța de muncă a organizației. Un asemenea proces ajută la alinierea și integrarea celor două programe: dezvoltarea talentelor și atragerea acestora.”

OLIVIER RAVON, Central & Eastern Europe Director , Gosselin Mobility, a vorbit despre procesul mobilităţii şi soluţiile pe care companiile trebuie să le găsească atunci când acest sistem este blocat de efectele relocării: „8 din 10 companii au o politică a relocării. Nu este un risc, dar poate fi o problemă a repatrierii. Vei pierde controlul când vine vorba de repatriere. Ce este important este să te asiguri că oferi informațiile necesare posibilului angajat. Comunicarea este cheia.”

CORINA MÎNDOIU, Senior Manager, People Advisory Services, EY Romania, a dezvoltat subiectul despre risk management la nivel fiscal: „Sunt nişte paşi de urmat atunci când vorbim despre detaşările în România ce ţin de legislaţie. Mai întâi, primul pas este ca detaşatul să fie înregistrat la serviciul de emigrare. În al doilea rând, detaşatul îşi va plăti contribuţiile sociale şi nu compania gazda. Mai e un aspect important care se uită de cele mai multe ori când vine vorba de detaşat: trebuie să îşi clarifice rezidenţa fiscală. Şi compania la rândul ei are de făcut nişte demersuri, o data către ITM şi ulterior către ANAF.”

MARIAN HANGANU, Sales Manager, Romanian Software, a vorbit despre forţa de muncă ce scade în fiecare zi, consumatorii care sunt mai puţini de la an la an, impactul scăderii demografice şi despre industriile sub stres: „Uneori faptele vin contra convingerilor tale. Ne așteaptă o iarnă demografică. Declinul familiei este una dintre cauzele crizei demografice. Nimeni nu o poate schimba. Va trebui să ne adaptăm. O alta problemă este distanţa mare între cerere şi ofertă întrucât aceasta creşte preţul. Costul muncii va continua să crească. Recrutarea a devenit un fel de marketing. Companiile vor experimenta tot mai multe dificultăţi în completarea poziţiilor libere. ”

După ce toți speakerii şi-au exprimat opiniile despre ce înseamnă mobilitate, a urmat partea dedicată dezbaterii cu speakeri care lucrează în domeniul Resurselor Umane. Dezbaterea a fost moderată de CORINA MÎNDOIU, Senior Manager, People Advisory Services, EY România. Subiectele abordate au fost:  trendurile din Resurse Umane la nivel de flexibilitate și mobilitate a angajaților și corelarea lor cu principii sănătoase și sustenabile de business, programe de mobilitate – punct strategic în creșterea competitivității pe piață, provocările relocării și cum reușim să facem procesul mobilității mai agil.

NADIA BADEA, Regional HR Manager SEE, 3M:  „Un mod de a delimita atunci când vorbim despre programul flexibil este performanța. Este un beneficiu pe care compania îl oferă. Este clar că un element principal este mobilitatea. Cum ajungem la acei oameni? Provocarea constă în a găsi acei oameni mobili.”

SIMONA SCUTARU, Country HR Director, Federal-Mogul Motorparts: „Programul flexibil este un ciclu unde trebuie să existe o balanță pentru a se lucra cât mai bine. Pentru asta există criteriile de performanță. Sunt plusuri, bineînțeles, flexibiliatea te poate ajuta, dar are și minusuri. Economia este împărțită în două direcții: economia de stat și bula multinaționalelor. Toate multinaționalele merg în această direcție. Tehnologizarea va duce într-o altă direcție.”

MONICA ȘTEFAN, Global Mobility Manager, Tenaris: „Este interesant că ni se întâmplă ca angajații să ne ceară să lucreze în altă țară. Angajatul trebuie să știe limitele acestor programe. Este foarte important să ne poziționăm strategic și să știm cu cine suntem în competiție atunci când vorbim despre un program flexibil.”

RĂZVAN POPESCU, HR Manager Eastern Europe, Louis Berger: „În momentul de față există o încercare mai mare de a conecta oamenii. Contează mult maturitatea și relația dintre manager și angajați. Trebuie să găsim modele noi de a face business. În UK programul flexibil a devenit o normă. Vor exista repercusiuni pe termen lung. Costul pentru programul mobilității este foarte mare. Pe lângă, atunci când vorbim despre mobilitate intervine un efect numit dorul de țară.”

Mobilitatea şi flexibilitatea sunt programele care pot aduce o creştere a productivităţii la nivelul companiilor. Trebuie să se ţină cont de riscurile ce apar o data cu extinderea acestor programe, dar şi beneficiile aduse companiei, cât şi angajatului. Este cert faptul că trăim o perioadă în care organizaţiile intensifică aceste programe, iar angajatul are posibiltăţi reale de a se dezvolta.

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter