Motivul principal pentru care elevii aleg universități din străinătate. Ce e de făcut?
Peste 6000 elevi de liceu aleg anual universități din străinătate pentru a-și continua studiiile, conform ultimelor studii realizate de UNESCO și Organizația Națiunilor Unite. Marea Britanie, Danemarca sau Olanda sunt printre principalele preferințe ale tinerilor care vor să studieze în altă țară și nu mai văd o șansă de creștere în România.
Ce facem după facultate în România? – aceasta este întrebarea pe care și-o pun majoritatea elevilor care decid la 18 ani să părăsească țara pentru oportunități diverse. Diana este elevă în clasa a X-a la Iași și se pregătește deja pentru decizia legată de facultate. „Programul mi se pare unul de care ar avea nevoie foarte mulți elevi din România, deoarece majoritatea aleg să plece din țară pentru că nu și-au găsit un job care să fie pentru ei. Ei bine, eu îmi doresc să rămân alături de cei dragi, aici, în România, însă mai mult de atât, când mă gândesc la viitor, totul se vede destul de în ceață.De fiecare dată mă blochez când aud întrebarea „și ce vrei să faci mai departe?”” spune Diana care la începutul acestui an a aplicat în programul gratuit FUTURE Student.
Peste 280 de elevi de liceu s-au înscris pe cele 50 de locuri din cadrul noului program FUTURE Student lansat oficial în România în luna februarie și care îi ajută pe elevii de liceu să ia decizii conștiente legate de facultate. „Marea majoritate a elevilor decid să studieze într-o altă țară din cauza faptului că nu văd perspectivele la noi în țară. Deși ele există, marea majoritate a elevilor nu văd opțiunile de creștere și cum se pot dezvolta. Nu le cunosc pentru că nu știu de unde să le găsească. Mai mult, așa cum spunea și Diana elevii de liceu sunt în ceață atunci când se gândesc la ei și viitorul lor” spune Mădălina Hodorog, fondatorul programului FUTURE Student lansat alături de PEPCO România.
Pentru a preveni abandonul școlar și a-i ajuta pe elevi să ia decizii clare atunci când își aleg facultatea, elevii de liceu parcurg în cadrul programului:
- 5 sesiuni de training online, gratuite bazate 100% pe #EducatieAltfel #FaraTeorie #FaraPowerPoint;
- Oportunitatea de a lucra practic în alegerea facultății;
- Sesiuni cu pregătire directă pentru facultate: interviuri, cum profiți la maxim de anii studenției, ce oportunități există pentru dezvoltare;
- Sesiuni 1 la 1 între elevi și studenții din diverse domenii de activitate;
- Oportunitatea de a afla ce pot face, concret, după ce termină facultatea.
Peste 170 de elevi și profesori de liceu au început deja sesiunile de training în noul program FUTURE Student – Alege un viitor cu pasiune, ediția PEPCO România. „Simt că mi-am deschis o parte din orizontul meu spre viitor” – spune Iasmina, elevă în clasa a XII-a. Alături de Iasmina, profesorii de liceu se implică și ei în cadrul programului cu scopul de a aprofunda noi metode de predare pe care le pot utiliza direct la clasă. „Profesorii învață și văd direct metodele de predare pe care le aplicăm în sesiunile de training. Mai mult, ei văd și modul în care funcționează piața muncii și cum pot să îi ghideze pe elevi înspre deciziile corecte” continuă Mădălina, trainer, consultant și fondatorul programului FUTURE Student.
Despre FUTURE Student
Programul FUTURE Student ediția PEPCO România este gratuit pentru toți participanții și este construit folosind experiența celor 5 ediții a programului FUTURE – Construiește cu pasiune unde peste 360 de studenți – 210 profesori – 5 angajatori s-au pregătit deja în sesiuni 100% practice pentru viitor. Scopul programelor FUTURE și FUTURE Student este să acopere prăpastia dintre sistemul educațional și piața muncii, declară Mădălina Hodorog, co-fondatorul celor 2 programe de #EducatieAltfel din România.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam