Secțiune susținută de

Munca peste program la contractele cu timp parțial va fi sancționată cu amenzi de 10.000 de lei

Portal HR \ HR Pedia \ Munca peste program la contractele cu timp parțial va fi sancționată cu amenzi de 10.000 de lei

Pentru fiecare angajat cu timp parțial care lucrează peste norma din contractul individual de muncă (CIM), angajatorii vor putea primi câte o amendă de 10.000 de lei, potrivit unui proiect de act adoptat vineri de Guvern. Inițiatorii proiectului au propus ca munca făcută în astfel de condiții să fie considerată muncă nedeclarată și sancționată mult mai aspru decât se poate pedepsi în prezent.

Angajatorii ai căror salariați cu timp parțial lucrează peste program vor fi aspru sancționați de către inspectorii muncii, potrivit unui proiect de ordonanță care a fost votat vineri de Executiv și care va aduce curând modificări importante în legislația muncii. Prin proiectul adoptat, Ministerul Muncii și Justiției Sociale urmărește să sancționeze fenomenul „muncii la gri” și să reducă amploarea acestuia în România (subiect abordat recent și de redacția noastră, în acest material). Proiectul de ordonanță pentru modificare și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii va intra în vigoare după ce e publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul va completa Codul muncii cu ideea de „muncă nedeclarată„, iar una dintre formele muncii nedeclarate va fi și munca făcută peste normă la contractele cu timp parțial: „În sensul prezentei legi, munca nedeclarată reprezintă: (…) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial„, scrie în ordonanța adoptată.

În continuare, proiectul prevede că „primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial [se va sancționa] cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată. Vorbim practic de o sancțiune contravențională specială pentru „munca la gri”, respectiv amenda de 10.000 de lei. Așa cum vă spuneam și aici, inspectorii care găsesc astfel de situații aplică uneori amenzi pentru efectuarea de muncă suplimentară (nepermisă la contractele cu timp parțial decât în situații absolut excepționale). Or, amenda pentru munca suplimentară la contractele cu timp parțial este stabilită de Cod între 1.500 și 3.000 de lei, adică un nivel destul de mic.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Munca peste program la contractele cu timp parțial va fi sancționată cu amenzi de 10.000 de lei.

Data articol: august 7, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam