Secțiune susținută de

Nicolas Richard (CEO ENGIE Romania) este noul președinte al CCIFER

Portal HR \ On the move \ Nicolas Richard (CEO ENGIE Romania) este noul președinte al CCIFER
CCIFER

În cadrul Adunării Generale desfășurate în 3 aprilie, la București, membrii CCIFER, reprezentanți ai mediului de afaceri franco-român, au ales o nouă componență a echipei Consiliului Director, unde Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania, este noul președinte ales al CCIFER. Adela Jansen, vicepreședinte, a asigurat perioada de interimat ca președinte după plecarea, în luna ianuarie, a lui Julien Munch, care a preluat noi responsabilități în cadrul grupului Carrefour.

Echipa Consiliului Director CCIFER este formată din trei noi membri: Fady Chreih, CEO Regina Maria, Elena Pap, CEO Up România, și Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania. Adriana Mores, asistent manager NOA TAX Advisors, a fost aleasă membru în Comisia de Cenzori. În cadrul acelorași alegeri, au fost reconfirmați în Consiliu, Flavia Popa, Secretar general BRD Groupe Société Générale, Serge Gonvers, director general Econos, și Mădălina Radu, Partener APEX TEAM Internațional, în calitate de membru al Comisiei de Cenzori. 

“Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați oferit-o! A fi în fruntea uneia dintre cele mai dinamice comunități de business din România este nu doar o provocare, ci și un angajament pe care îl duc mai departe cu mult entuziasm. În cei 30 de ani de prezență franceză în România s-a dezvoltat un ecosistem instituțional și de business puternic, foarte conectat și antreprenorial, la nivelul întregii țări. Mă identific cultural și prin amprenta de business, datorită celor 25 de ani de când mă aflu în România, în care am cuprins multe escale la CCIFER, în calitate de membru.

Felicit toți candidații și noua echipă a Consiliului Director! Îi mulțumesc Adelei Jansen, în numele întregului colectiv, pentru asumarea responsabilității de vicepreședinte și președinte interimar, cât și pentru implicarea sa remarcabilă de-a lungul celor 9 ani consecutivi în Consiliul Director,  în susținerea direcțiilor și strategiei CCIFER. Împreună cu toți membrii Consiliului, cu echipa permanentă, doresc să păstrăm rolul relevant pe care CCIFER îl are în dialogul public privat  despre oportunitățile de investiții, înțelegerea noilor modele de business sau accesarea competențelor. Îmi doresc să lucrăm în continuare și să trasăm împreună cu cei 570 de membri (companii, ONG-uri, universități) traiectoria dinamismului nostru economic, ca factor de diferențiere socială și culturală în comunitățile noastre”, a declarat Nicolas Richard, președinte CCIFER.

„Finalizez al treilea și ultimul mandat ca membru în Consiliul Director, 9 ani de construcție continuă alături de colegii din Consiliu și echipa permanentă, cu care am avut ocazia să construim și să dezvoltăm proiecte interesante și provocatoare  în educație, advocacy, precum și oportunități de business pentru membri. CCIFER rămâne o comunitate de suflet, în care sunt activă de peste 25 de ani, unde am bucuria să contribui la sprijinirea dezvoltării companiilor și a mediului de business. Urez succes noului Consiliu Director!”, a adăugat Adela Jansen, Board sau Advisory Board member în mai multe companii și profesor universitar asociat.

Componența Consiliului Director al CCIFER:

 • Cristina Bojica, Avocat, Gruia Dufaut și Asociații
 • Costin Borc, Director Africa, Europa Centrală și de Est, Groupe SNEF
 • Fady Chreih, CEO Regina Maria
 • Georgeta Dendrino, Executive Coach Interact Business Communication
 • Adrian Drăgan, CEO România și Moldova Timac Agro
 • Serge Gonvers, Director general Econos
 • Adela Guédon, CFO Orange
 • David Jean, Președinte și CEO Europa și Asia, Michelin
 • Paul-Henri Kohler, CEO Romcarton Ambro
 • Franck Neel, Membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie OMV Petrom
 • Elena Pap, CEO Up România
 • Flavia Popa, Secretar general BRD Groupe Société Générale
 • Richard Perrin, Partner, Head of Advisory KPMG, Trezorier CCIFER
 • Nicolas Richard, CEO Engie România, Președinte CCIFER
 • Cecilia Tudor, Managing Director Renault South Eastern Europe  

Nicolas Richard și-a început cariera în cadrul Grupului ENGIE, în anul 2000, unde a dobândit o experiență vastă în activitățile principale ale Grupului (Distribuție, Furnizare, Managementul Energiei, Soluții Energetice), cu precădere în operațiunile care au implicat managementul clienților casnici și corporate.  S-a alăturat, în 2003, Direcției Internaționale a Gaz de France (precursorul ENGIE) și a fost implicat în procesul de privatizare a companiei Distrigaz Sud (astăzi ENGIE România). Și-a continuat cariera coordonând activitatea de vânzare de gaze naturale către clienții business strategici din mai multe țări ale grupului, cum ar fi Italia, Ungaria și Austria. Ulterior, și-a completat experiența profesională ca responsabil cu activitatea de achiziție de energie pentru portofoliul de clienți din România. S-a reîntors în Franța pentru a conduce o filială de servicii a Grupului ENGIE axată pe dezvoltarea serviciilor energetice și a soluțiilor verzi pentru clienții corporate și municipalități. A revenit în România la sfârșitul anului 2016, fiindu-i încredințată activitatea de marketing și de vânzări, iar din 2021 a devenit Director General Adjunct ENGIE Romania. Nicolas este absolvent al facultății de Psihologie din Paris, specialitatea Marketing şi Comunicare.

CCIFER sărbătorește 27 de ani de prezență și activitate în România, de reprezentare a comunității de afaceri franco-române, prin stimularea oportunităților de investiții și a dialogului cu autoritățile, pe teme de politici publice cu impact în economie.

Camera reunește 570 de companii cu capital francez, internaționale și românești, care activează în 16  sectoare, printre cele mai importante fiind:  agricultura, automobile și componente auto, aviație, servicii financiar-bancare, construcții navale, digital, energie, telecomunicații, tehnologia informației, materiale de construcții, sănătate.

Franța se află în top 3 investitori în România, cu investiții cumulate în valoare de 10,6 miliarde de euro (la sfârșitul anului 2022). Comunitatea globală de afaceri franco-română numără 4.200 de investitori care generează 125.000 de locuri de muncă directe.

Data articol: aprilie 4, 2024
Jurnalistă cu peste 12 ani de presă, în continuă căutare de povești și oameni care schimbă lumea prin educație și inovație, pasionată de istorie gastronomică și cultură.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam