Secțiune susținută de

Noi clarificări ale procedurii de concediere a salariaţilor

Portal HR \ HR Pedia \ Noi clarificări ale procedurii de concediere a salariaţilor

Procedura de concediere pentru motive ce ţin de persoana salariatului a fost clarificată printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), ce a apărut recent în Monitorul Oficial şi a devenit deja obligatorie.

Concedierea, adică încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, poate fi dispusă ori pentru motive ce ţin, ori pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, conform Codului muncii.

În ceea ce priveşte concedierea pentru motive ce ţin de persoana salariatului, unul dintre cazurile în care angajatorul poate să-l dea afară pe acesta este atunci când se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică. În această situaţie, inaptitudinea se constată prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, însă prevederea nu lămureşte nici ce act reprezintă decizia şi nici care este organul competent.

Astfel, deoarece judecătorii Curţii de Apel Craiova nu s-au putut pune de acord în privinţa acestei dileme de care depinde soluţionarea unui proces, a fost necesară sesizarea ICCJ. Mai exact, judecătorii craioveni au interpretat în două feluri dispoziţia legală vizată. Dacă o variantă este că decizia organelor competente de expertiză medicală e fişa de aptitudini (necontestată sau contestată şi devenită definitivă, prin emiterea deciziei organului competent), cealaltă este că decizia e reprezentată de expertiza realizată de Direcţia teritorială de sănătate publică.

Concret, prin intermediul Deciziei ICCJ nr. 7 din 4 aprilie 2016, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 399 din 26 mai, Curtea a clarificat că decizia este fişa de aptitudine, fie că este necontestată, fie că devine definitivă după contestare, prin emiterea unei decizii a entităţii cu atribuţii legale specifice.

„În interpretarea dispoziţiilor art. 61 lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin decizie a organelor de expertiză medicală (prin care se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului), se înţelege rezultatul evaluării medicului specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă, constând în fişa de aptitudine, necontestată sau devenită definitivă după contestare, prin emiterea deciziei de către entitatea cu atribuţii legale în acest sens”, scrie în Decizia nr. 7/2016 a Completului ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Află toate informațiile de care ai nevoie citind articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet: Noi clarificări ale procedurii de concediere a salariaţilor se aplică de joi.

Data articol: mai 30, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam