Hot Now

„O intervenție de doar 2% din PIB ar salva peste 2 milioane de locuri de muncă”

15 04 2020, Portal HR , Comenteaza, 722 afisari

Rezultate parțiale ale campaniei „Construim Împreună #ViataDupaCOVID19”

Având în vedere nevoia de a lua măsuri cât mai rapide pe termen scurt și de a avea repere mai clare pentru a pregăti strategia pe termen mediu și lung, am considerat util să comunicăm câteva concluzii parțiale și provizorii extrase din cercetarea inițiată de Ingenius Hub în cadrul campaniei “Construim Împreună #ViataDupaCOVID”, pe baza răspunsurilor primite până acum.

Ceea ce extragem din rezultatele parțiale, este concluzia că, deși au dificultăți financiare și nu au rezerve pentru a se susține mai mult de o lună sau două, microîntreprinderile și întreprinderile mici au avut în general tendința de a menține toate locurile de muncă, de a acționa în sensul digitalizării și de a se adapta pentru a menține un grad ridicat de funcționare. Este cert însă că aceste companii, care sunt ușor adaptabile, datorită dimensiunii, nu au capacitatea să reziste fără sprijin imediat.

În același timp, în Romania sunt peste 400.000 de microîntreprinderi și întreprinderi mici din totalul de cca 550.000 de companii. Totodată, IMM-urile răspund pentru jumătate din economie și aproximativ 2,5 milioane de salariați, având o cifră de afaceri de aproape 1 mld. de euro pe zi.

„Într-o criză de asemenea proporții, suntem înclinați să ne concentrăm pe salvarea celor mari, pentru că ei contribuie cel mai mult la ecosistem și prăbușirea lor are efect în cascadă. Cel mai adesea suntem tentați să nu acordăm atenție firmelor mici, însă rezultatele parțiale ale cercetării noastre arată că acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu măsuri relativ simple și cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai ușor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat și generează momentum pentru a lua apoi măsuri specifice în beneficiul companiilor mari” – Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Astfel, dacă Guvernul ar acorda subvenții de câte 10.000 euro tuturor companiilor mici și microîntreprinderilor care păstrează integral locurile de muncă, cu 2% din PIB am salva aproape jumătate din economie și jumătate din locurile de muncă. Această soluție s-a evidențiat puternic chiar și la o evaluare parțială a rezultatelor.

În plus, la începutul anului se vorbea de lansarea celei de a treia runde a programului Start-up Nation, care urma să finanțeze cca. 10.000 de firme noi cu câte 40.000 Euro, adica un total de 0,4 mld. Euro, care ar putea fi redirecționați pentru susținerea unui număr de 40.000 de microîntreprinderi. Totodată, există rămășițe din fonduri structurale, din alocarea pe programul 2014-2020. Dacă am putea realoca fondurile neangajate din POC și POCU pe apeluri suple și simple care să fie direcționate către microîntreprinderi și întreprinderi mici, o bună parte dintre acestea ar putea beneficia de sprijinul necesar pentru redresare.

Campania „Construim Împreună #ViataDupaCOVID19”, inițiată de Ingenius HUB prin intermediul rețelei Ingenius NET, este un demers alimentat de neliniștea crescândă din toate zonele relevante pentru mediul de business: companii, organizații non-profit, instituții publice sau de cercetare. Obiectivul său este realizarea unei evaluări realiste și corecte a situației, în baza căreia să putem construi un apel unitar către autoritățile îndreptățite să aplice un set închegat de soluții adaptate la nevoile și așteptările reale ale mediului de afaceri.

Astfel, organizațiile care doresc să participe la această cercetare pot accesa în continuare chestionarul pe linkul: https://docs.google.com/forms/d/1wAJEu7fO4a1NcZvXr20G_JRVq1i59GFs2j4kOLgjS34/edit.

Participarea la studiu este o oportunitate de a furniza un input real care să ducă mai departe la măsuri fezabile, de a formula propuneri noi și de a participa la consultările publice pe care le vom organiza începând cu 23 aprilie.

Ingenius NET este o rețea de stakeholders interesați de dezvoltarea antreprenoriatului în România, precum și de sprijinirea cercetării și inovării, în special în industriile strategice. Astfel, din Ingenius NET fac parte autorități publice, universități, companii, ONG-uri și structuri patronale, acestea din urmă fiind și actori importanți în susținerea inițiativelor. Pentru detalii suplimentare despre Ingenius HUB și proiectele sale, ne gășiți la www.ingenius-hub.eu, sau puteți urmări emisiunile noastre, zilnic, de la ora 11.00, pe canalul Ingenius Live. Acestea sunt disponibile pe pagina de Facebook a Ingenius Hub sau pe canalul de Youtube.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Conferințele dedicate specialiștilor de resurse umane continuă, cu un nou eveniment din seria „HR Vibes”, ce va avea loc pe 28 septembrie 2021 la Cluj-Napoca. Se va desfășura atât în format fizic, la Grand Hotel Italia, cât și în format online, pe platforma Cisco Webex. După un an si jumătate în care atât companiile, cât […]

Detalii

România ar putea adăuga la PIB aproximativ 24 de miliarde de euro anual până în 2030 printr-o mai mare implicare a femeilor pe piața muncii, prin creșterea numărului de ore plătite și printr-o mai bună reprezentare a femeilor în domeniile cu productivitate mare România are cel mai mare procent de femei CEO din zona Europei […]

Detalii

8 din 10 lideri globali afirmă că sunt pregătiți să facă o achiziție în următorii trei ani Liderii executivi consideră că sunt necesari stimuli guvernamentali pentru atingerea țintelor net-zero Trei din patru lideri cred că presiunea exercitată de pandemie asupra finanțelor publice a accentuat necesitatea cooperării dintre state privind sistemul fiscal global Liderii celor mai […]

Detalii

Un studiu realizat în perioada 15 iulie- 15 august de GI Romania cu ajutorul Dora Market Research by Happy Recruiter ne aduce în față răspunsuri de la 1.548 de persoane. Prin acest studiu am încercat să aflăm care sunt efectele încă nevăzute ale pandemiei asupra pieței muncii? Ce îi motivează pe candidați să aleagă un […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter