Secțiune susținută de

Record pe piața muncii: aplicațiile pentru joburi au crescut cu 15% în ultimul an

Portal HR \ Actual \ Record pe piața muncii: aplicațiile pentru joburi au crescut cu 15% în ultimul an
job search

Piața muncii din România devine tot mai competitivă, iar acest lucru se reflectă direct în numărul tot mai mare de aplicări pentru locuri de muncă. În primele luni ale anului, platforma eJobs.ro a înregistrat peste 2 milioane de aplicații pentru cele aproape 50.000 de joburi postate, ceea ce înseamnă o medie de 45,4 aplicări per job – cu 15% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Pe toți indicatorii măsurați, interesul candidaților pentru a-și găsi un loc de muncă este mai mare decât în anul anterior. A crescut nu doar numărul de aplicări, dar și numărul de candidați nou intrați în platformă, ceea ce reflectă o dinamică accentuată a pieței muncii”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România. Potrivit acestuia, în primele luni ale anului au fost create aproape 46.000 de conturi noi de candidat, marcând o creștere de 19% față de 2024.

Industria retail și serviciile, magnet pentru candidați

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări sunt retailul, serviciile, call center/BPO, finanțele, IT/telecom și turismul. La polul opus, mai puțin căutate sunt joburile din industria sport/beauty/spa, educație, entertainment și imobiliare. De altfel, cele mai multe locuri de muncă postate de la începutul anului provin din retail, servicii, transport/logistică, industria alimentară și call center/BPO.

Surprinzător, IT-ul, un sector care ani la rând a fost în topul preferințelor, ocupă acum abia locul al nouălea în ceea ce privește numărul de noi posturi disponibile.

Tinerii, cei mai activi în căutarea unui loc de muncă

Cele mai multe aplicări provin din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmată de 18-24 de ani și 36-45 de ani. În schimb, segmentul 45+ generează cele mai puține aplicații, o tendință similară cu cea a candidaților sub 18 ani.

Analizând experiența profesională a candidaților, cei mai activi sunt cei din zona entry-level (0-2 ani experiență), urmați de mid-level (2-5 ani experiență). Pe ultimele locuri se află seniorii și managerii, care, în perioade de incertitudine, sunt mai reticenți în a schimba locul de muncă.

Românii, tot mai reticenți la joburile din străinătate

Creșterea numărului de aplicări se aplică în principal joburilor din România și celor remote, însă locurile de muncă postate de angajatorii străini continuă să stârnească un interes scăzut. Acestea reprezintă doar 1% din totalul aplicațiilor din 2025, ceea ce indică o tendință clară de stabilizare a forței de muncă pe plan local.

Data articol: martie 6, 2025

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam