Secțiune susținută de

Rețete „universale” sau rețeta propriei vieți?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Rețete „universale” sau rețeta propriei vieți?

De-a lungul carierei mele profesionale, ori de câte ori schimbam un job (și am făcut astfel de schimbări o dată la aproape la 3-4 ani), eram întrebată dacă i-aș sfătui și pe alții să urmeze această direcție. Răspunsul meu a fost de fiecare dată prompt și clar și anume că ceea ce funcționează la mine nu este obligatoriu să funcționeze și la altcineva. Dacă sunteți genul de persoană căreia nu îi plac schimbările, s-ar putea ca sfaturile mele să nu funcționeze în cazul vostru. Așa cum, pentru mine, foarte multe sloganuri ale lui Steve Jobs, de exemplu, nu funcționează…Poate pentru că sunt vorbele lui transformate în adevăruri absolute. Poate că sună ușor arogant, dar nici nu mă interesează. Pur și simplu pentru că nu ma regăsesc în ele. Eu funcționez altfel, în felul meu, în ritmul meu, în stilul meu propriu de leadership și bazat pe experiențele mele personale, cu bune sau rele.

Nu am înțeles niciodată de ce noi, românii, preluăm de la americani tot ce este mai superficial și de suprafață. Au răsărit în ultimii ani mii de “guru” în țara asta, vorbitori motivaționali și dezvoltatori personali în public care, profitând de naivitatea, debusolarea, necunoașterea oamenilor care își caută sensul vietii, calea sau drumul în carieră – dau sfaturi și soluții definitive / finale, universal făcătoare de bine și transformatoare de vieți în paradis. Vă sună cunoscut: “Îndrăznește, poți mai mult!” etc. În traducere liberă: ai Dacie? Îndrăznește un Mercedes…dar cu ce cost uman, asta nu mai contează.

Stau și mă întreb câți dintre cei care aud și citesc cele 5, 10, 15, 20, sau 30 de porunci miraculoase se și țin ad-literam de ele, dar mai ales la câți dintre ei chiar funcționează cu adevărat?

Îmi poate spune și mie cineva, din propria experiență, cum a ajuns fericit în 10 pași ? Sau cum i-au crescut profiturile în companie urmând 20 de pași ? Sau cum a reușit să motiveze oamenii în 3 pași ? Cum au ajuns CEO în 5 pași? Acești diverși ”pași” și rețete miraculoase pentru fericire și prosperitate instant circulă pe toate canalele de social media, până la sufocare.

Evoluția, dezvoltarea și progresul – atât pe plan personal cât și profesional – sunt rezultatul transformării individului, împăcării cu el însuși, fiind un proces extrem de personal, unic, profund și, mai ales, CONTINUU. El nu se finalizează după pasul 3, 5 sau 10. Oricare ar fi acești pași.

În orice, în absolut orice lucru există etape. Etape clare peste care nu se poate sări…De când lumea, există copilăria, adolescența, maturitatea, bătrânețea…Nu poți sări peste etape în pași săltăreți pentru a atinge imediat vâful. Așa e omul construit: și diferit dar și unic. Nu există doi oameni la fel.

În era comunicării libere, excesive și la îndemâna oricui, sunt mulți șarlatani care se vând pe net ca posesori ai rețetei universale pentru fericire în x pași. Până la urmă e dreptul lor în fond să-și câștige existenta. Să o facă însă cinstit. Unde nu sunt de acord este faptul ca banii pe care îi câștigă vin prin folosirea sufletelor din sălile unde își propovăduiesc soluțiile miraculoase abuzând de naivitatea și slăbiciunea oamenilor.

Faptul că se profită de slăbiciunile oamenilor este o realitate, pentru că întâlnesc din ce în ce mai multe persoane dezolate care participau în mod regulat la evenimente “motivaționale” și care, în declarațiile și testimonialele lor, se limitează la : “mi-am încărcat bateriile”, “m-a încărcat cu energie”, “mi-a dat pentru moment mult elan”…”vorbește bine…”. Însă apoi tot ei spun că s-au cam săturat de acele evenimente, că nu rămân cu nimic de pe urma lor. E bine deci, lumea se schimbă. În bine. Greu, dar se schimbă.

Cum își dau seama de asta? Ce s-a întâmplat după? După ce rămân singuri, cu ei înșiși? După ce energia momentului se risipește și “sabotorii ” iar pun stăpânire pe ei și apar iar frustrările, fricile, temerile și anxietățile dinainte ..?

Așadar atenție mare la sfaturi! Tu ești TU, nu ești altcineva. Soluțiile la provocările vieții tale vin numai din interiorul tău, nu din exterior. Dacă aveți nevoie de ajutor și inspirație, ascultați mai degrabă povești adevărate, poveștile oamenilor dezinteresați, care au trăit pe pielea lor diverse experiențe și care nu sunt doar noste agitatori teoreticieni. Poate vă regăsiți în acele povești…Poate învățați ceva din ele. Adevărații oameni nu dau sfaturi, adevărații oameni povestesc, împărtășesc experiențele lor și apoi te lasă pe tine să iei din ele învățămintele de care ai nevoie.

Pe aceste povești foarte mulți asa ziși “guru” le-au preluat și le-au transformat în sfaturi. Deși ele, inițial, nu au fost destinate acestui scop, ci erau doar simple povești și împărtășirea experiențelor unor oameni cu adevărat înțelepți. Astfel am ajuns să regăsesc spusele lui Socrate, Jung, sau Einstein în sfaturi și rețete de fericire instant și livrate contra cost în 2 ore de discurs în fața unei săli de oameni care aveau, de fapt, nevoie de altceva.

De ce să alerg în parc la 6 dimineața?.. Fiindcă acesta este primul pas obligatoriu spre succes, așa cum zic unii..?! De fapt eu urăsc să alerg prin parcuri, fără scop…dar, în schimb, îmi place să înot. Însă după ora 6 dimineața. Dacă te trezești forțat mult mai de dimineață, nu înseamnă că vei fi și mult mai productiv! Dacă nu e pe structura ta, acest lucru te poate obosi și poate duce, dimpotrivă, la scăderea randamentului tău.

Ceva care NU îmi face plăcere, nu poate fi soluția mea, nu pe termen lung. Studiați-vă bine pe voi înșivă, rezonați cu voi înșivă : cum funcționați voi mai bine? Ce vă motivează cel mai tare? Ce vă dă energie ? Ce vă place să faceți cu adevărat? Ce vi se potrivește? Faceți ce vă place, ce vă motivează și ceea ce vă dă energie. După rețeta propriei vieți, pentru propria voastră viață. Nu luați sfaturile ad-literam. S-ar putea să nu vi se potrivească. În schimb încercați să ascultați povești, detașați, liniștiți, de la oameni care au trecut deja prin ce treceți voi… Și luați de acolo învățămintele de care aveți nevoie.

Fiecare dintre noi, în loc să vânăm sfaturi, mai bine am identifica propriul nostru mod de funcționare. Pentru că acesta este, cu adevărat, modul cel mai eficient de a funcționa…

Iată, tocmai v-am dat și eu un sfat! Dar cred că este diferit!

Data articol: iulie 14, 2015

Aliz KoszaToată cariera mea profesională de peste 36 de ani a fost și este: despre oameni, pentru oameni, prin oameni. Împreună cu ei, în cei 24 de ani de management si 3 ani de mentorat in business, m-am străduit neîncetat să transform lucrurile bune în lucruri mărețe!...și mai am aproape o jumătate de secol înaintea mea…

Despre mine: http://alizkosza.ro/despre-mine

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam