S-a lansat Score2Skill, proiect care traduce abilitățile gamerilor în competențe profesionale
Printr-o colaborare eJobs, agenția de publicitate The Geeks și Good Game Industry, s-a lansat proiectul Score2Skill, ce are scopul de a valorifica abilitățile dezvoltate de gameri în jocurile video. Algoritmul transformă competențele din lumea virtuală în aptitudini necesare în cadrul unui loc de muncă din viața reală.
Score2Skill e un proiect unic în România și se numără printre cele 7 inițiative globale de inovație care au ajuns în finala programului RingierX, accelerator de afaceri al grupului elvețian Ringier. Pentru prima oară în România, în urma unui proces complex de research ce a presupus o succesiune de episoade de cercetare calitativă și cantitativă, s-a reușit maparea competențelor pe care jucătorii le folosesc în timp ce se joacă și traducerea lor în skill-uri utile în mediul profesional.
„Proiectul vine să rezolve o problemă reală din piață și să faciliteze angajarea tinerilor. De ceva vreme asistăm la un paradox: deși 35% din oferta totală de joburi e pentru candidații entry level și fără experiență, avem un șomaj de peste 20% în rândul grupei de vârstă 18-24 de ani, situându-ne pe locul 4 în UE. În același timp, tinerii ne spun că le e greu să se angajeze, căci un CV gol nu atrage atenția angajatorilor. Acest tool îi va ajuta să se diferențieze, deoarece identifică și validează competențe reale pe care ei le dobândesc jucându-se și le traduce în skill-uri pe care angajatorii le solicită pentru job. Score2Skill ajută și angajatorii într-un mod cât se poate de concret, căci literalmente eficientizează procesele de recrutare, ajutându-i să repereze mai ușor candidații potriviți pentru rolurile deschise. Vorbim de 8 abilități soft și 4 trăsături de personalitate pentru candidații care trec prin testare, deci de profile mult mai valoroase pentru angajatori decât CV-urile fără experiență.”, spune Raluca Dumitra, CMO eJobs.ro.
Algoritmul Score2Skill a fost creat de o echipă formată din cercetători și statisticieni, consilieri în resurse umane și gameri. Proiectul transpune statisticile specifice din jocurile video, precum rata de câștig, precizia din confruntări, clasamentul și multe altele în competențe relevante pentru locul de muncă, cum ar fi orientarea către rezultate, gândirea analitică, abilitățile de leadership, gestionarea riscului, nivelul de proactivitate sau creativitatea utilizatorilor.
„Obiectivul proiectului a fost să identificăm dacă există legături între performanța (scorurile la diverse dimensiuni/KPI) în cele mai utilizate jocuri din România și unele/anumite competențe profesionale, în special cele digitale și cele de tip soft skills. Pentru aceasta am trecut printr-un proces de cercetare foarte complex, care a constat în cinci etape, fiecare cu o altă tehnică de cercetare. Am început cu o etapă de cercetare calitativă care a constat în (1) o serie de focus grupuri cu gamers români aflați pe primele locuri în jocurile respective. Am continuat cu (2) interviuri de profunzime și (3) sesiuni de observare participativă realizate cu jucători de top. Am continuat apoi cu o etapă de cercetare cantitativă, în care am realizat (4) un sondaj de opinie realizat pe un eșantion de 950 de gamers din România. Și am încheiat cu o serie de grupuri Delphi cu experți din comunitatea de gaming din România, pentru a valida și rafina rezultatele obținute.” a spus Dan Petre, Research Specialist, D&D Research.
Algoritmul a fost dezvoltat în colaborare cu gameri și Good Game Industry, asigurând acuratețea datelor și relevanța pentru comunitatea de jucători video din România. Tool-ul este disponibil pentru gamerii amatori sau cei profesioniști și poate fi accesat aici.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam