Hot Now

Salariat sau PFA?

19 02 2018, Avocatnet , Comenteaza, 3.845 afisari

În contextul unei diferențe semnificative din punct de vedere al impozitării, între munca salarială și cea desfășurată ca persoană fizică autorizată (PFA), în favoarea celei din urmă, specialiștii se așteaptă la o migrare importantă în acest sens, în perioada următoare. Practic, povara fiscală pentru PFA este mult mai mică decât în anii trecuți, motiv pentru care mulți antreprenori s-ar putea orienta aici, însă pe viitor este posibil să se repete situația de acum câțiva ani, când foarte multe persoane aveau probleme cu Fiscul pentru că au utilizat nejustificat un regim de PFA. Vorbim, practic, de riscul reclasificării activității din una independentă în una dependentă (salarială).

Pe fondul reducerii impozitului pe venit și a transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, specialiștii iau în calcul o nouă migrare artificială de la statutul de salariat la cel de PFA.

Astfel, desfășurarea activității ca PFA/ drepturi de autor ar putea fi preferată de din ce în ce mai multe persoane, în detrimentul muncii salariale, așa cum au explicat recent, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, și reprezentanții EY România.

Pentru a susține cele afirmate, specialiștii au oferit exemplul unui salariat ce are un venit salarial brut de 5.000 lei/lunăși care va avea aceeași povara fiscală (impozit pe venit și contribuții sociale individuale) ca o persoană care câștigă un venit din activități independente de peste 14.000 de lei, adică de trei ori mai mult!

„În 2018, așa cum sunt scrise regulile, diferența fiscală dintre salariat și PFA s-a mărit mai mult ca niciodată. (…) Contribuabilul este aproape invitat să gândească creativ, să găsească o soluție românească, testată de altfel în trecut, și să meargă în acea direcție. Ca să ce? Să fie prins după aceea că încălca reguli pe care nu le știa?, a explicat Alex Milcev, partener și lider al Departamentului de asitență fiscală și juridică la EY România.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Ești tentat să treci de la salariat la PFA? Aspecte de care să ții cont ca să eviți problemele.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Aproximativ 500.000 de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Numărul este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție reflectată și în nivelul aplicărilor înregistrate în luna ianuarie, când a fost depășit pragul de 1 milion. Prima lună din […]

Detalii

Cătălina Dodu se alătură EY România ca Partener în cadrul departamentului de Consultanţă,începând cu luna februarie 2023. Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale: „În calitate de Cybersecurity Leader pentru EY South Cluster şi Tehnology Consulting Leader pentru […]

Detalii

82% dintre angajați ar renunța la locul de muncă din cauza unui manager nepotrivit FUTURE Manager – programul ce ajută tinerii și profesorii să își dezvolte competențele de lideri. FUTURE Manager este programul gratuit care se lansează în România pentru studenții și profesorii universitari care doresc să își dezvolte competențele de management și să fie […]

Detalii

Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română vine la cea de-a 12-aediție a evenimentului anual HR 2.0 – Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză,organizat de Wall-Street.ro. Publicația Wall-Street.ro te invită pe 23 februarie 2023 la „HR 2.0 – Ce îi motivează peangajați în vremuri de criză”, unde va fi invitat ca […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter