Secțiune susținută de

Salariata nu poate fi concediată după ce anunță angajatorul că este gravidă

Portal HR \ HR Pedia \ Salariata nu poate fi concediată după ce anunță angajatorul că este gravidă

Angajatorilor le este interzis prin lege să concedieze salariatele gravide, după ce sunt informați în scris în acest sens. Totuși, pentru a beneficia de protecție la locul de muncă, angajatele au de urmat o întreagă procedură.

Salariata care anunță angajatorul despre starea ei de graviditate nu poate fi concediată din motive care au o legatură directă cu acest aspect, stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă.

Astfel, pentru a beneficia de protecție la locul de muncă, salariata trebuie mai întăi să se ducă la medicul de familie pentru a obține un document care să ateste că este însărcinată. „Salariata gravidă efectuează consultații prenatale la medicul de familie și, după caz, la medicul specialist, în vederea atestării stării sale fiziologice de graviditate”, este menționat în normele pentru aplicarea OUG nr. 96/2003.

În această situație, medicul de familie și/sau medicul specialist confirmă faptul că angajata este însărcinată prin completarea Carnetului gravidei și a Anexei pentru supravegherea medicală a gravidei și lăuzei. De asemenea, pentru dovedirea stării de graviditate poate fi folosită și o adeverință medicală-tip.

„În cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie să conțină data prezumtivă a nașterii, precum și recomandări privind capacitatea de muncă a acesteia pe timp de zi sau, dacă este cazul, pe timp de noapte, precum și în condiții de muncă (…) insalubre sau greu de suportat”, prevăd normele.

Citiți tot articol de Alexandru Boiciuc, Salariata nu poate fi concediata dupa ce anunta angajatorul ca este gravida. Ce conditii trebuie respectate, pe Avocatnet.

Data articol: martie 16, 2015

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam