Hot Now

Salariații vor avea un weekend prelungit la începutul lunii iunie

22 05 2017, Portal HR , Comenteaza, 1.547 afisari

Angajații din mediul public și din cel privat beneficiază de o zi liberă pe 5 iunie, potrivit Codului muncii, când se sărbătorește a doua zi de Rusalii. Prima zi a acestei sărbători cade întotdeauna duminică, conform tradiției creștine, ceea ce înseamnă că salariații vor avea parte de liber lunea, a doua zi de Rusalii. Mai mult, bugetarii vor avea parte chiar de o scurtă vacanță de cinci zile, deoarece Executivul a decis să le acorde acestora liber și în ziua de 2 iunie.

În luna iunie, salariații vor beneficia de două zile libere: nu doar că vor sta acasă pe 1 iunie, de Ziua Copilului (și asta chiar dacă sunt sau nu părinți), dar vor avea liber și pe 5 iunie, a doua zi de Rusalii, adică într-o zi de luni.

Potrivit Codului muncii, prima și a doua zi de Rusalii sunt zile libere pentru lucrători, atât cei din mediul public, cât și din mediul privat. Numai că prima zi de Rusalii este întotdeauna o zi de duminică, care este oricum o zi nelucrătoare. Sărbătoarea Rusaliilor este una deosebit de importantă pentru creștini, prăznuită întotdeauna la 50 de zile după Paște. Dată fiind importanța acestei sărbători, legiuitorul a stabilit ca, începând din 2008, prima și a doua zi de Rusalii să fie zile libere pentru angajați.

Bugetarii ar putea avea parte chiar de o mini-vacanță de cinci zile, la începutul lunii viitoare. Având în vedere că ziua liberă de 1 iunie pică joia, iar salariații au liber și lunea următoare, este foarte probabil ca bugetarii să primească liber de la Guvern și pentru ziua de vineri (2 iunie), așa cum s-a mai întâmplat în alte situații similare (de pildă, pe 23 ianuarie 2017). Pentru asta, Executivul va trebui să adopte un act normativ în acest sens.

Important! Firește că și angajatorii din mediul privat ar putea să le acorde liber salariaților lor pe 2 iunie, așa cum explica redacția noastră cu ocazia liberului acordat de Executiv pe 23 ianuarie 2017. Mai multe detalii, aici.

Pe 5 iunie, angajatorii din mediul public și privat sunt obligați să le dea liber salariaților lor, altfel riscând amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit Codului muncii.

Cu toate că munca nu este permisă în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, anumite categorii de salariați au, totuși, obligația de a se prezenta la serviciu. Mai exact, este vorba de unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe de lucru speciale.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Salariații vor avea un weekend prelungit la începutul lunii iunie.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Aproximativ 500.000 de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Numărul este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție reflectată și în nivelul aplicărilor înregistrate în luna ianuarie, când a fost depășit pragul de 1 milion. Prima lună din […]

Detalii

Cătălina Dodu se alătură EY România ca Partener în cadrul departamentului de Consultanţă,începând cu luna februarie 2023. Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale: „În calitate de Cybersecurity Leader pentru EY South Cluster şi Tehnology Consulting Leader pentru […]

Detalii

82% dintre angajați ar renunța la locul de muncă din cauza unui manager nepotrivit FUTURE Manager – programul ce ajută tinerii și profesorii să își dezvolte competențele de lideri. FUTURE Manager este programul gratuit care se lansează în România pentru studenții și profesorii universitari care doresc să își dezvolte competențele de management și să fie […]

Detalii

Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română vine la cea de-a 12-aediție a evenimentului anual HR 2.0 – Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză,organizat de Wall-Street.ro. Publicația Wall-Street.ro te invită pe 23 februarie 2023 la „HR 2.0 – Ce îi motivează peangajați în vremuri de criză”, unde va fi invitat ca […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter