Hot Now

Schimbarea vine. Tu ce faci?

18 02 2015, Cristina Otel , Comenteaza, 2.212 afisari

Imaginează-ți o dimineață rece în care patul e refugiul perfect. Așa moale și cald și ocrotitor. Nici că ți-ai putea imagina un loc mai potrivit. Cam așa ne simțim în ceea ce se numește zona de confort. Acea situație care nu mai are necunoscute pentru noi. Știm exact care e rolul nostru, cum să ne facem treaba, care sunt așteptările de la noi. O rutină în care e ușor să te scufunzi.

Nu-i nimic greșit cu puțină liniște și un răgaz să ne tragem sufletul. Dar dacă stăm prea mult în zona asta, ajungem să funcționăm pe pilot automat. Se vor instala plictiseala, dezinteresul și plafonarea. Noroc că shimbarile vin când nici nu te aștepți și te trezesc din amorțeală. Ți se pare cunoscut?

Asa cum văd eu, ai putea să faci oricare din următoarele: să fugi în direcția opusă schimbării, să stai pe loc și să te împotrivești, să o îmbrățișezi fără să stai pe gânduri sau să rămâi calm pentru moment ca să evaluezi situația.

Dacă o iei la sănătoasa în direcția opusă, în cautarea unui alt refugiu, s-ar putea să ratezi ceva interesant.

Să te împotrivești cu încăpățânare poate însemna că riști ca ideile tale să nu fie auzite din cauza felului în care le exprimi. Dacă însă te folosești de asertivitate ca să îți expui punctul de vedere sau să ridici niște semne de întrebare, poți genera niște discutii constructive.

Sau poate ești genul care caută adrenalina și devii adeptul schimbării fără să pui întrebări. E bine că ești entuziasmat, dar ești sigur că ai înțeles exact ce te așteaptă?

Iar dacă ai ales să rămâi calm și rațional pentru moment, vei avea ocazia să analizezi situația și să încerci să înțelegi cum te va afecta, ce beneficii îți aduce, la ce trebuie să renunți pentru a obține acele beneficii. În felul ăsta, vei putea lua o hotărâre: urci și tu în barca schimbării pentru că ai înțeles motivul pentru care se întâmplă sau preferi să cauți sau să aștepți o altă „barcă” pentru că asta nu e pentru tine. În multe cazuri, poți avea ocazia să îți și pui amprenta pe schimbare și să o influențezi.

E firesc ca prima reacție a oricăruia dintre noi să fie “de ce?”. Însă e foarte important să nu rămânem blocați în etapa în care plângem după ce am avut. Schimbarea e motorul dezvoltării. Indiferent dacă vorbim de o schimbare de procedură, de echipă, de manager, de job, e ceva de învățat din fiecare situație.

Mai contează și cum ni se comunică schimbarea. Dar despre asta vorbim cu altă ocazie.

Schimbarea e necesară. Se schimbă orele, zilele, lunile, anotimpurile și e bine că se întâmplă așa. Până la urmă, cui i-ar plăcea să se trezească mereu în aceeași zi, să faca aceleași lucruri, să vorbeasca mereu doar cu aceleași persoane, să întâmpine aceleași probleme, să mănânce aceeași mâncare? Cred că ai înțeles ideea… :)

Adauga comentariu

Cele mai noi

Asociaţia The Social Incubator lansează platforma vocaţională  www.bunincariera.ro cu scopul de a ajuta tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani să își aleagă cariera potrivită. Bun în Carieră pune la dispoziţia tinerilor teste vocaționale, sesiuni de consiliere şi mentorat online, gratuite, pentru valorificarea potenţialului propriu şi informaţii despre paşii necesari traseului educațional și profesional, în funcție […]

Detalii

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune susținut de compania internațională Vertiv este unul dintre inițiativele ce au reușit cu succes să se replieze în timp record și să livreze, gratuit, un program complex de #EducatieAltfel pentru 40 de studenți și 15 profesori din mediul universitar. „Adaptabilitatea a fost prima competență soft pe care am activat-o […]

Detalii

54% dintre companiile unde coachingul este o activitate curentă înregistrează niveluri înalte ale performanței, conform studiului Human Capital Institute (HCI) și International Coach Federation (ICF). Iată de ce, în această perioadă de mari schimbări determinate de pandemia de coronavirus, coachingul poate fi instrumentul capabil să sprijine organizațiile pentru a se menține profitabile. Studiul citat, realizat în ultimii 6 ani, a măsurat […]

Detalii

Revista CARIERE împreună cu EY România organizează vineri 29 mai, între orele 11:30-12:30, evenimentul onlinecu tema „Ce va fi după COVID-19? Macro-realitatea crizei din România” – ultima ediție programată din seria actuală “Bright Talks in DifficultTimes”, urmând să revenim cu un format ușor modificat în următoarea perioadă. Singura constantă a ultimelor două luni este schimbarea, iar în acest context organizațiile trebuie să […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter