Hot Now

Schimbarea vine. Tu ce faci?

18 02 2015, Cristina Otel , Comenteaza, 3.380 afisari

Imaginează-ți o dimineață rece în care patul e refugiul perfect. Așa moale și cald și ocrotitor. Nici că ți-ai putea imagina un loc mai potrivit. Cam așa ne simțim în ceea ce se numește zona de confort. Acea situație care nu mai are necunoscute pentru noi. Știm exact care e rolul nostru, cum să ne facem treaba, care sunt așteptările de la noi. O rutină în care e ușor să te scufunzi.

Nu-i nimic greșit cu puțină liniște și un răgaz să ne tragem sufletul. Dar dacă stăm prea mult în zona asta, ajungem să funcționăm pe pilot automat. Se vor instala plictiseala, dezinteresul și plafonarea. Noroc că shimbarile vin când nici nu te aștepți și te trezesc din amorțeală. Ți se pare cunoscut?

Asa cum văd eu, ai putea să faci oricare din următoarele: să fugi în direcția opusă schimbării, să stai pe loc și să te împotrivești, să o îmbrățișezi fără să stai pe gânduri sau să rămâi calm pentru moment ca să evaluezi situația.

Dacă o iei la sănătoasa în direcția opusă, în cautarea unui alt refugiu, s-ar putea să ratezi ceva interesant.

Să te împotrivești cu încăpățânare poate însemna că riști ca ideile tale să nu fie auzite din cauza felului în care le exprimi. Dacă însă te folosești de asertivitate ca să îți expui punctul de vedere sau să ridici niște semne de întrebare, poți genera niște discutii constructive.

Sau poate ești genul care caută adrenalina și devii adeptul schimbării fără să pui întrebări. E bine că ești entuziasmat, dar ești sigur că ai înțeles exact ce te așteaptă?

Iar dacă ai ales să rămâi calm și rațional pentru moment, vei avea ocazia să analizezi situația și să încerci să înțelegi cum te va afecta, ce beneficii îți aduce, la ce trebuie să renunți pentru a obține acele beneficii. În felul ăsta, vei putea lua o hotărâre: urci și tu în barca schimbării pentru că ai înțeles motivul pentru care se întâmplă sau preferi să cauți sau să aștepți o altă „barcă” pentru că asta nu e pentru tine. În multe cazuri, poți avea ocazia să îți și pui amprenta pe schimbare și să o influențezi.

E firesc ca prima reacție a oricăruia dintre noi să fie “de ce?”. Însă e foarte important să nu rămânem blocați în etapa în care plângem după ce am avut. Schimbarea e motorul dezvoltării. Indiferent dacă vorbim de o schimbare de procedură, de echipă, de manager, de job, e ceva de învățat din fiecare situație.

Mai contează și cum ni se comunică schimbarea. Dar despre asta vorbim cu altă ocazie.

Schimbarea e necesară. Se schimbă orele, zilele, lunile, anotimpurile și e bine că se întâmplă așa. Până la urmă, cui i-ar plăcea să se trezească mereu în aceeași zi, să faca aceleași lucruri, să vorbeasca mereu doar cu aceleași persoane, să întâmpine aceleași probleme, să mănânce aceeași mâncare? Cred că ai înțeles ideea… :)

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter