Secțiune susținută de

Șomajul tehnic – cum afectează zilele de concediu de odihnă

Portal HR \ Actual \ Șomajul tehnic – cum afectează zilele de concediu de odihnă

Printre problemele ridicate în ultima vreme printre angajați și contabili a fost chestiunea diminuării numărului de zile de concediu de odihnă la care are dreptul un salariat, în contextul în care a stat o perioadă de timp în șomaj tehnic – în unele sectoare de activitate, unde sunt încă restricții, sunt salariați care încă se află în șomaj tehnic, de altfel. Astfel, printre contabili, mai ales, opiniile au fost divizate – „nu sunt afectate zilele de concediu, pentru că nu scrie nicăieri expres că ar fi” versus „sunt afectate, pentru că nu s-a prestat activitate efectiv, iar zilele de concediu acordate depind de asta”. Așa că am decis să cerem o lămurire de la Inspecția Muncii. Iată ce ne-au explicat:

Da, zilele de concediu de odihnă sunt, ca regulă, afectate de situația intrării în șomaj tehnic (ne referim aici strict la situațiile în care s-a suspendat un contract de muncă pentru așa ceva, nu la situațiile pe care, în mod eronat, unele firme le-au „asimilat” șomajului tehnic sau le-au prezentat angajaților ca atare). Pot exista excepții, adică se poate considera că nu sunt afectate, dacă se prevede asta în contractul individual ori colectiv de muncă.

Rațiunea, ne-au explicat cei de la Inspecția Muncii este că nu se prestează efectiv activitate, iar, până la urmă, concediul de odihnă se acordă pentru recuperarea capacității de muncă, după ce s-a muncit, efectiv. Există și excepții de la acest raționament, dar ele sunt strict prevăzute de Codul muncii și nu ar trebui extinse, cum au considerat unii, la situația șomajului tehnic.

Citiți tot articolul pe Avocatnet: Cum afectează șomajul tehnic zilele de concediu de odihnă. Lămuriri de la Inspecția Muncii

Data articol: iulie 6, 2020

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam