Hot Now

Sondaj Undelucram.ro: 80% dintre studenți spun că 2020 a fost un an slab în privința carierei

28 04 2021, Portal HR , Comenteaza, 160 afisari

  • 78% dintre studenții respondenți spun că anul trecut a fost unul slab în privința joburilor
  • Jumătate nu au primit nicio ofertă de job; 43% au aplicat la între 1-10 interviuri în 2020
  • Salariile de junior variază între 1.600 și 4.700 de lei net/pe lună
  • 68% spun că școala online le-a declanșat stări de anxietate, nervozitate, frustrare
  • 53% vor să își găsească un loc de muncă în 2021; 35% se concentrează pe studii

Aproximativ 80% dintre studenții din România spun că anul trecut a fost unul slab în privința oportunităților de carieră, 52% dintre ei neprimind nici măcar o ofertă de angajare, conform un sondaj realizat de comunitatea online Undelucram.ro. Salariile juniorilor variază între 1.600 și 4.700 de lei net/lunar, cele mai mici fiind în producție, iar cele mai mari în IT.

Sondajul Undelucram.ro a fost realizat între 12-23 aprilie și cuprinde răspunsurile a 612 de studenți din toată țara.

Astfel, 43% dintre studenții care au răspuns studiului au aplicat la 1-10 joburi în 2020, aproape 27% la peste zece joburi, iar 30% nu au aplicat.

50% dintre studenți au fost invitați la 1-10 interviuri, 48% nu au primit nicio invitație

Jumătate dintre respondenți au fost invitați la 1-10 interviuri, iar 48% la niciunul. Aproape 2% dintre studenți au primit invitații la peste zece interviuri.

În ceea ce privește concretizarea interviurilor, 52% dintre studenți nu au primit nicio ofertă de job. 37% au primit una sau două oferte de muncă, iar aproape 11% mai mult de două.

În concluzie, 78% dintre studenți consideră că 2020 a fost un an slab în privința oportunităților profesionale, 19% cred că a fost un an satisfăcător, iar 3% spun că 2020 a fost unul ofertant.

“Auzim de ani de zile că avem nevoie de juniori care să intre în câmpul muncii, dar și că aceștia nu au suficientă experiență pentru a fi angajați. Este un paradox cu care studenții din România se confruntă când își încep cariera. Din păcate, mediul academic nu este calibrat la dinamica celui de business și, astfel, atât de mulți tineri declară că teoria din școală nu are legătură cu practica din organizații. Pe de alta parte, organizațiilor le sunt necesare prea multe resurse pentru a completa informațiile și competențele nelivrate de școală. Sperăm că piața muncii va trece peste pandemia care a diminuat și mai mult oportunitățile de angajare pentru tineri și vom vedea o creștere în numărul de joburi dedicate acestora”, declară Andra Pintican, director de marketing al Undelucram.ro.

Salariile sunt între 1.600- 4.700 de lei. Cele mai mici – în producție, cele mai mari în IT

Salariile nete pentru joburile de studenți/juniori variază în medie între 1.600 de lei și 4.700 de lei pe lună.

Cele mai mici salarii sunt în producție, în acest domeniu valoriile fiind între 1.600 și 2.750 de lei net. Pe de altă parte, studenții pot obține cele mai mari venituri dacă lucrează în IT, mai exact între 2.800 și 4.700 de lei net, pe lună.

În retail – un domeniu foarte căutat de către studenți datorită flexibilității programului – salariile sunt între 1.850 și 2.800 de lei. Salariile în bănci sunt între 2.050 și 3.650 de lei, în segmentul telecom variază între 2.100 și 3.900 de lei, în consultanță între 1.900 – 3.350 lei, iar în BPO sunt între 1.975 – 3.700 lei.

68% dintre studenți spun că școala online le-a declanșat stări de anxietate, nervozitate, frustrare

În jur de 20% dintre cei care au participat în 2020 la interviuri spun că desfășurarea online a acestora le-a afectat performanța în timpul discuției cu potențialul angajator.

Pe de altă parte, în ceea ce privește organizarea cursurilor în mediul digital, 68% dintre studenți afirmă că școala online le-a declanșat stări de anxietate, nervozitate și frustrare. Aproape 17% spun că au devenit mai relaxați și s-au schimbat în bine, iar 15% nu au simțit nicio schimbare a stării de spirit.

53% dintre studenți și-au propus să își găsească un loc de muncă până la finalul anului, 35% vor să se concentreze pe studii, iar 12% își doresc să își păstreze jobul actual.

În jur de 47% dintre participanți afirmă că în acest moment un consilier de carieră le-ar fi cel mai de folos specialist, iar 34% ar apela mai ales la un terapeut. Aproape 20% dintre studenți cred că un specialist în realizarea CV-ului i-ar ajuta cel mai mult pe moment.

Undelucram.ro a lansat ediția a doua a Ghidului Studentului, un material care cuprinde instrucțiuni menite să-i ajute pe studenți să își aleagă primul job, să îi susțină în elaborarea unei strategii de carieră, să afle ce calități caută angajatorii, să se informeze despre joburile viitorului și, mai ales, cum să aibă succes în procesul de recrutare.

Adauga comentariu

Cele mai noi

CIO Council și Revista CARIERE organizează miercuri, 19 mai, între orele 15.00-17.30, o nouă ediție din seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council cu tema Digital Leadership. Building Frameworks for Digital Success. CIO Council propune o discuție deschisă despre cum pot crește organizațiile eficiența operațională folosind tendințele actuale din tehnologie, precum […]

Detalii

Pe 12 mai 2021, de la ora 09:30, BusinessMark are plăcerea să vă invite o nouă ediție a evenimentului „Magnetico. How to attract and retain talents improving employer branding and creating meaningful HR practices”, ce va avea loc online. În cadrul conferinței, care vizează HR Managers & HR Directors, Talent & Acquisition Managers, Employer Branding […]

Detalii

Studiul realizat de Grayling în rândul a 550 de lideri din domeniul afacerilor arată că 2021 va fi un an esenţial pentru companii în urma pandemiei de COVID-19 şi în perspectiva conferinţei COP26 Aspectele legate de criteriile ESG (de mediu, sociale şi de guvernanţă) vor avea o mai mare importanţă în 2021, consideră liderii din […]

Detalii

Pe 18 și 19 mai va avea loc prima conferință online internațională, dedicată conceptului de „Employer Branding” în România. EBcon 2021 va reuni peste 350 de profesioniști internaționali și locali, entuziaști ai HR, Marketing și Employer Branding și peste 15 speakeri care vor fi prezenți pe scena virtuală pentru a aborda tematici relevante pentru evoluția […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter