Secțiune susținută de

Studiu CED România și Accenture: un milion de persoane cu dizabilități trăiesc într-o societate în care 66% dintre persoane nu știu cum să interacționeze cu ei

Portal HR \ Actual \ Studiu CED România și Accenture: un milion de persoane cu dizabilități trăiesc într-o societate în care 66% dintre persoane nu știu cum să interacționeze cu ei

Aproape un milion de români cu dizabilități se confruntă zilnic cu bariere sociale care le limitează accesul la o viață activă și incluzivă. Un nou studiu realizat de CED România – Centrul de Excelență prin Diversitate, în parteneriat cu Accenture și susținut de AccessibleEU, analizează pentru prima dată în România percepțiile a trei categorii-cheie: persoane fără dizabilități, persoane cu dizabilități și aparținătorii acestora.

Rezultatele scot la iveală diferențe semnificative între ceea ce consideră societatea că au nevoie persoanele cu dizabilități și ceea ce acestea își doresc cu adevărat. În timp ce 68% dintre persoanele fără dizabilități consideră că prioritar este sprijinul din partea statului, 82% dintre persoanele cu dizabilități își doresc, în primul rând, să fie implicate în activități sociale. Aparținătorii confirmă această nevoie în proporție de 86%.

Responsabilitatea – între familie și societate

Studiul arată că 71% dintre persoanele fără dizabilități consideră că sprijinirea persoanelor cu dizabilități este în primul rând responsabilitatea familiei apropiate, iar doar 33% cred că și societatea ar trebui să se implice activ. În schimb, aproape jumătate dintre persoanele cu dizabilități și 72% dintre aparținători consideră că este nevoie de un efort colectiv, dincolo de cel familial.

Barierele reale: lipsa informațiilor și teama de interacțiune

Lipsa contactului direct și necunoașterea diverselor tipuri de dizabilități sunt principalele motive care stau în calea interacțiunii. Chiar dacă 58% dintre respondenții fără dizabilități spun că vor să ajute, teama de a nu jigni (66%) și lipsa de experiență (46%) îi fac reticenți.

Inițiativa „O familie de milioane”: un apel la implicare

Pentru a depăși aceste bariere, CED România și Accenture lansează „O familie de milioane” – o campanie națională de conștientizare care își propune să extindă simbolic familia persoanelor cu dizabilități, invitând societatea să le devină „frați”, „veri” sau „mătuși” în sprijinul integrării lor. În acest sens, în București, la intrarea în Parcul Herăstrău, a fost inaugurat un monument simbolic – „Ușa unei familii de milioane” – care marchează trecerea de la izolare la integrare.

Integrarea profesională – o provocare subestimată

Mediul profesional este văzut de 72% dintre persoanele cu dizabilități și de 78% dintre aparținători ca esențial pentru o viață independentă. Cu toate acestea, doar 40% dintre persoanele fără dizabilități văd acest aspect ca important. Mai mult, 78% dintre persoanele cu dizabilități nu au participat la activități profesionale în ultimul an, în timp ce 65% consideră că piața muncii nu este pregătită pentru integrarea lor.

Chiar și așa, 61% dintre angajații fără dizabilități nu ar avea o problemă cu angajarea unei persoane cu dizabilități în compania lor, iar 94% și-ar dori să o cunoască dincolo de dizabilitate. Totuși, 51% nu știu cum să ofere ajutor în mod potrivit, iar 31% s-ar retrage din interacțiune de teama de a nu greși.

Educație și deschidere pentru viitor

68% dintre persoanele cu dizabilități consideră că principala problemă care le afectează viața este lipsa de informare și conștientizare din partea societății. În același timp, cei fără dizabilități manifestă dorința de a învăța: 57% ar aprecia sfaturi venite direct de la persoane cu dizabilități, în timp ce 51% vor mai multe informații despre diferitele tipuri de dizabilități, iar 42% simt nevoia unor ghiduri de interacțiune.

Data articol: martie 27, 2025

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam