Studiu Cult Research: Sentimentul de apreciere la locul de muncă este cel mai important factor de retenție
Cel mai nou studiu Cult Research arată că majoritatea angajaților se consideră evaluați corect (62%) și apreciați la locul de muncă (53%), dar cu toate acestea 36% sunt deschiși la oferte și 26% aplică la diferite anunțuri de angajare (11% aplică pentru a identifica un job mai bun și 15% doar pentru a afla nivelul salarial și beneficiile oferite de alte companii).
Temele de cercetare au fost următoarele:
- Conștientizarea aprecierii angajaților la locul de muncă
- Intenția de a schimba locul de muncă
- Criteriile de promovare la actualul loc de muncă
- Căutarea unor noi oportunități pe piața muncii și analiza acestora pentru a evalua propria poziționare.
Cum sunt evaluați și apreciați angajații la locul de muncă?
Conform datelor colectate, 62% dintre angajați consideră că sunt evaluați pe baza unor criterii obiective la locul de muncă. Acest sentiment de evaluare este esențial pentru moralul și productivitatea angajaților. De asemenea, 53% dintre angajați se simt apreciați pentru eforturile lor, iar 51% consideră că promovările se fac pe baza competenței.
Cum interacționează angajații cu piața muncii?
În ceea ce privește stabilitatea la locul de muncă și deschiderea către noi oportunități, studiul evidențiază următoarele tendințe:
- 38% dintre angajați nu intenționează să-și schimbe actualul loc de muncă pe termen scurt (următoarele 6 luni), dar sunt deschiși la alte oferte.
- 36% dintre angajați nu intenționează să-și schimbe actualul loc de muncă și nu sunt deschiși la alte oferte.
- 15% dintre angajați aplică la anunțuri pentru a vedea nivelul salarial și beneficiile oferite de alte companii.
- 11% dintre angajați aplică pentru a identifica un job mai bun. Un aspect interesant este că fenomenul de a aplica la anunțuri de angajare pentru a afla nivelul salarial și beneficiile oferite de alte companii este mai întâlnit cu 5% în rândul bărbaților (17%) decât în rândul femeilor (12%).
Care sunt intențiile de schimbare a locului de muncă în funcție de generații și sector de activitate?
Studiul relevă și faptul că cea mai mare pondere de persoane care nu intenționează să își schimbe actualul loc de muncă și nu sunt deschiși la alte oferte se află în rândul generației X (40%), urmată de generația Y (30%) și generația Z (27%). Angajații din sectorul public (46%) sunt mai puțin predispuși să își schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni comparativ cu cei din sectorul privat (32%).
Totodată, cei care ocupă poziții de conducere (32%) sunt cu 6% mai statornici la locul de muncă față de cei care nu au poziții de conducere (38%). De asemenea, stabilitatea la locul de muncă crește odată cu gradul de senioritate: 40% dintre cei cu peste 5 ani de experiență nu intenționează să își schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni, comparativ cu doar 24% dintre angajații cu 2-5 ani de experiență.
Cum este corelată aprecierea la locul de muncă și retenția personalului?
Analiza de corelație realizată în cadrul studiului arată că sentimentul de apreciere la locul de muncă este cel mai puternic factor care generează retenție de personal. Acesta este urmat de percepția că promovările se fac pe baza competenței și de evaluarea obiectivă a angajaților.
Studiul subliniază importanța unui mediu de lucru echitabil și apreciativ pentru a menține angajații motivați și loiali. Angajatorii sunt încurajați să îmbunătățească practicile de evaluare și recunoaștere pentru a spori satisfacția și retenția personalului.
Studiul ,,Interacțiunea angajaților români cu piața muncii” a fost realizat la nivel național pe un eșantion format din 806 de persoane, în perioada 1-4 August 2024. Acest studiu este reprezentativ pentru persoanele adulte angajate cu acces la internet. Culegerea datelor s-a desfășurat online, prin intermediul panelului CultIO.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam