Studiu Edenred: Pauza de prânz, prea scurtă și subevaluată în România

Potrivit unui studiu Edenred România, 7 din 10 angajați alocă mai puțin de 30 de minute mesei principale a zilei și doar 1 din 10 își oferă o pauză mai lungă de 45 de minute. Deși 8 din 10 români consideră prânzul esențial pentru energie și concentrare, cei mai mulți îl iau în fața calculatorului, iar doar 6% comandă de pe platforme de livrare.
Valoarea medie cheltuită pe prânz este de 40 RON, iar jumătate dintre respondenți afirmă că ar face alegeri mai sănătoase dacă valoarea tichetului de masă ar crește. Ingredientele locale, gustul și prețul sunt cele mai importante criterii în alegerea unui restaurant, cu un interes crescut din partea generației Z pentru pauze mai lungi și produse autentice.
De asemenea, datele raportului au arătat că 7 din 10 români aleg să ia prânzul în fața calculatorului și doar 6% comandă de pe platformele de livrare.
Edenred lansează campania Prânzul Anului, invitând publicul să voteze cel mai bun prânz și să își descopere „personalitatea culinară” pe www.pranzulanului.ro. Restaurantul cel mai votat va primi un premiu de 5.000 euro, iar participanții pot câștiga 500 euro. Campania își propune să repună în valoare pauza de prânz ca moment esențial de bunăstare la locul de muncă.
Cercetarea Edenred arată că în alegerea restaurantului, criteriile cele mai importante sunt gustul mâncării, prețul și opțiunile sănătoase. În materie de preferințe în funcție de generație, 45% dintre cei din generația Z au afirmat că ar dori o pauză de prânz mai lungă ca durată, iar peste jumătate dintre ei (51%) susțin că aleg restaurante cu ingrediente locale și nu ar ține cont de preț la alegerea restaurantului la prânz. În același timp, în rândul millenials, doar 39% ar dori timp mai mult pentru pauza de prânz, dar interesul lor este mai crescut pentru produsele autentice românești (62%).
Studiul a mai arătat că pentru 88% dintre persoanele chestionate este foarte important să aibă opțiuni sănătoase la prânz, iar 62% sunt interesate de gust, prospețime și susținerea producătorilor locali, fapt ce confirmă interesul crescut al românilor pentru produsele tradiționale atunci când aleg un restaurant. Peste 68% au declarat că preferă meniul zilei, salatele sau mâncarea gătită pe grătar.
Studiul denumit Pauza de prânz în 2025 – Între rutină, gust și tendințe a fost realizat online, în aprilie 2025, pe un eșantion de 2206 respondenți, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 61 ani.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam