Hot Now

Studiul în străinătate – mai accesibil decât credeai

29 09 2011, Portal HR , 2 comentarii, 6.453 afisari

Atunci când vine vorba de studii în străinătate, te gândești și la seiful plin cu bani de care ai nevoie înainte pentru a ți le putea permite? Află că lucrurile nu stau așa, uneori învățământul în străinătate este mai accesibil decât crezi. La RIUF, cel mai mare târg de universități internaționale din România, organizat pe 22-23 octombrie la Sala Palatului în București și pe 25 octombrie la Casa de Cultură a Studenților în Cluj, poți afla mai multe detalii despre sursele de finanțare ale studiilor în străinătate.

Statisticile de la ediția de primăvară RIUF arată că doar 8% dintre cei care vor să plece la studii în străinătate planuiesc să-și finanțeze integral din surse proprii programul ales, iar aproape jumatate din ei intenționează să caute un job part-time în timpul studiilor. Iată câteva exemple de țări în care învățământul este la îndemâna tuturor, inclusiv a românilor.

În Danemarca învățământul este GRATUIT atât pentru licență cât și pentru master – nu există taxe de școlarizare, iar cazarea , masa  și cheltuielile lunare se ridică la aproximativ 600 – 800 de EUR. Acestea pot fi finanțate printr-un job part time, orice student având voie prin lege să lucreze part-time maxim 20 ore pe saptamană la un salariu minim de 13 €/ora. Rezultă un venit lunar de aproximativ 900 €/luna. La fel și în Suedia, învățământul este GRATUIT atât pentru nivelul de licență cât și pentru cel de master.

În Olanda, taxa de școlarizare este redusă – aproximativ 1700 de EUR pe an și poți accesa un împrumut de la Guvernul Olandez pentru a acoperi această sumă, valabil și pentru programele de licență și pentru cele de master.  Studenții pot contracta un împrumut: Loan Tuition Fees acordat de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) – o organizație guvernamentală – în tranșe lunare, urmând a fi înapoiat după finalizarea cursurilor. Acesta este acordat în vederea acoperii taxelor de școlarizare stabilite de guvernul olandez (Statutory tuition fees).

Și aici există posibilități de finanțare.  Munca part-time se găsește foarte ușor în Olanda (maxim 10 ore/saptamană și full time pe timpul verii) din care îți poți acoperi în mare parte costurile lunare. În plus, studenții care pot demonstra că lucrează legal (având un contract de muncă) în Olanda, minim 32 de ore pe lună, pot beneficia de o bursă de 250 €/luna. Pe lângă această bursă mai primesc și un abonament pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun din Olanda.

În Marea Britanie, taxele pentru studenții care doresc să acceseze un program de Bachelor se vor tripla începând cu anul 2011 însă vestea bună este că împrumutul de la Guvernul Marii Britanii încă se va mai acorda: “Student Fee Loan” – împrumut acordat de Guvernul Marii Britanii. Acesta se acordă în funcție de taxa de școlarizare acoperind-o complet urmând a returna împrumutul după ce te vei angaja și vei ajunge să depășești un prag în ceea ce privește venitul anual și astfel, din tot ce va trece de acest prag vei returna 9% (stabilit de fiecare țară în parte; ex: în România este de 6000 GBP pe an)

Pentru a lucra în Marea Britanie, românii și bulgarii au nevoie de un permis de muncă, cu ajutorul căruia pot lucra legal part-time maxim 20 ore pe săptămână sau 40 de ore pe săptămână în timpul vacanțelor cu un salariu minim de £ 5/oră. Rezultă un venit de aproximativ £ 400/lună din care se pot finanța cheltuielile zilnice.

La RIUF, pe 22-23 octombrie în București la Sala Palatului și pe 25 octombrie la Cluj, la Casa de Cultură a Studenților, viztatorii pot afla ce programe de studiu li se potrivesc și ce posibilități de finanțare au diverse facultăți din străinătate, precum: Central European University, Malmö University, Radboud University Nijmegen, King’s College London, Princeton University și multe altele . Dacă vei căuta informații înainte de venirea la târg, ai șansa de a primi răspunsuri la întrebări personale și afli cum poți și tu să beneficiezi de aceste surse de finanțare pentru programele alese de tine. E bine să știi că unele universități oferă burse de studiu pentru anumite programe pe care le au, deci fă-ți temele dinainte și află dacă te califici pentru aceste burse. Intră pe site-ul evenimentului, www.riuf.ro și află cine vine la RIUF.

Comentarii (2)
  1. Nicolau Andrei spune:

    Din pacate acest articol nu spune tot adevarul.

    In Danemarca desi studiile sunt gratuite, viata ajunge sa te coste peste 800 euro pe luna. In Anglia taxele de studiu se tripleaza, dar Student Fee Loan nu mai acopera decat aproape jumatate din aceste taxe. Daca mai adaugi si 800-900 euro pentru viata de zi cu zi ( cazare mancare, etc ) de la anul in Anglia trebuie sa platesti pe putin, mai mult decat ne permitem majoritatea.

    Olanda ramane singura rentabila ca bani, deoarece costurile vietii ajung la maxim 500-600 euro, in timp ce taxele de scolarizare le acopera imprumutul de la IB-Groep .

  2. Andrei,

    In cadrul articolului sunt prezentate si salariile pe care un student le-ar obtine lucrand part-time si in ce masura ar acoperi cheltuielile zilnice. Ai dreptate, costul de scolarizare nu e singurul ce trebuie suportat dar din pacate posibilitatile de finantare sunt mai diverse decat in Romania, sa speram ca se vor schimba lucrurile si la noi.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Peste 60% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 24 de ani de la nivel global (830 de milioane de persoane) nu vor avea competențele necesare pentru piața muncii în 2030, inclusiv cele pentru tranziția la economia verde, arată raportul ”Why the world needs to upskill young people to enable the net zero transition”, realizat […]

Detalii

Aproximativ 500.000 de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Numărul este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție reflectată și în nivelul aplicărilor înregistrate în luna ianuarie, când a fost depășit pragul de 1 milion. Prima lună din […]

Detalii

Cătălina Dodu se alătură EY România ca Partener în cadrul departamentului de Consultanţă,începând cu luna februarie 2023. Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale: „În calitate de Cybersecurity Leader pentru EY South Cluster şi Tehnology Consulting Leader pentru […]

Detalii

82% dintre angajați ar renunța la locul de muncă din cauza unui manager nepotrivit FUTURE Manager – programul ce ajută tinerii și profesorii să își dezvolte competențele de lideri. FUTURE Manager este programul gratuit care se lansează în România pentru studenții și profesorii universitari care doresc să își dezvolte competențele de management și să fie […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter