Secțiune susținută de

Tendințe de design și wellbeing la birou

Portal HR \ Back to office \ Tendințe de design și wellbeing la birou
back to office

Tema întoarcerii la birou rămâne una dintre cele mai importante dezbateri în rândul specialiștilor în resurse umane, iar motivarea angajaților reprezintă o adevărată provocare. În această lună, PortalHR propune o serie de materiale dedicate întoarcerii la birou, oferind astfel specialiștilor în resurse umane și nu numai informații utile și surse de inspirație.

O constantă a ultimilor ani în ceea ce privește trendurile legate de designul interior al birourilor este că locul de muncă se schimbă: fie că se lucrează în regim work from home, hibrid sau full-time la birou, spațiul are nevoie de o continuă transformare. 

Pentru a reimagina biroul ca o destinație care susține toate tipurile de muncă și stiluri de lucru, designerii ar trebui să ia în considerare următoarele spații de care orice companie are nevoie pentru un mediu de lucru orientat către angajați și concentrat pe viitor.

Cum va arăta viitorul locului de muncă? Am selectat pentru PortalHR o serie de tendințe de design de birou la care merită să fim atenți.

Design birou: Natura mai aproape de noi

Design biofilic 

Pe lângă viața vegetală, accesul la lumină naturală, inclusiv elemente naturale precum piatra și lemnul, dar și adoptarea culorilor, sunt toate principii de design biofilic care au demonstrat că reduc stresul, îmbunătățesc starea de spirit și stimulează creativitatea și productivitatea. 

Atriumurile cu multe ferestre din sticlă sunt o alegere populară pentru a permite intrarea luminii naturale în zonele centrale. Grădinile interioare sunt, de asemenea, în tendință datorită beneficiilor lor fizice și mentale. Nu numai că grădinile interioare adaugă elemente frumoase de design care contribuie la rezolvarea problemelor spațiale comune, dar și ajută la acustica încăperii și îmbunătățesc bunăstarea angajaților.

Spațiu verde amenajat în exterior

Multe companii integrează biofilia – precum peretele verde, arta și mobilierul inspirate din natură – în mediul de lucru, iar alte companii merg mai departe prin aducerea locului de muncă în aer liber. Mobilier prietenos cu prize integrate și internet de mare viteză în curte sunt parte din designul multor clădiri de birouri nou construite.

Grădinile pe acoperiș

Grădinile urbane au început să-și găsească locul și în zona de clădiri de birouri, unde peisagiștii au integrat acest concept, în principal cu plante aromatice și flori. Un avantaj suplimentar al unei grădini pe acoperiș este că aceasta creează un spațiu favorabil pentru socializare. Accesul ușor la aer liber și la zone verzi poate, de asemenea, să stimuleze starea de bine.

Birourile care acceptă animale de companie

Există numeroase beneficii în a aduce un animal de companie la locul de muncă. Acestea pot îmbunătăți moralul, reduce stresul, construi o atmosferă comunitară și determina oamenii să facă pauze regulate pentru plimbări – toate acestea sunt elemente esențiale pentru sănătate și colaborare.

Luați în considerare faptul că înainte de a permite ca animalele de companie să vină la birou cu stăpânii lor, este nevoie de câteva ajustări interne, ca de exemplu, asigurarea că toți angajații au fost întrebați despre sentimentele lor cu privire la acest demers, cât de adecvat este spațiul de lucru pentru un patruped și nevoile fiziologice ale acestuia, dar și locul unde îi va sta bolul de apă și de mâncare, astfel încât să nu incomodeze.

Elementul cheie: sustenabilitatea

Spații primitoare pentru oricine

Tot mai multe companii investesc în diversitate, echitate și incluziune pentru a răspunde așteptărilor angajaților, clienților și acționarilor, totodată păstrând atenția și în zona sustenabilității.

În cadrul birourilor de astăzi, este important să se creeze spații primitoare și de suport pentru toți, indiferent de abilitățile sau antecedentele lor. De exemplu, există deja spații care au investit într-un design prin care se adaptează persoanelor cu autism sau dislexie.

Materiale folosite la design care ulterior se pot recicla

Ideea de bunăstare continuă să se intersecteze cu sustenabilitatea, pe măsură ce locurile de muncă și produsele de birou pun accent pe sănătatea umană și minimizarea emisiilor, carbonului și a deșeurilor. De exemplu, există în prezent furnizori de pardoseli care urmăresc ciclul de viață al produselor lor, astfel încât acestea să poată fi reciclate în loc să fie eliminate, dar și producători de mobilier care plasează coduri QR pe produse pentru a le urmări istoria și a încuraja reutilizarea lor.

Design birou: Wellbeing

Timpul petrecut în birou poate inclusiv încuraja mișcarea, astfel reușind să ajute la sporirea productivității și calității interacțiunilor. În mod obișnuit, diferite departamente sau echipe vor sta împreună, iar dacă funcțiile necesare pentru a-i sprijini nu sunt poziționate strategic, se creează un spațiu familiar, din care nu prea ne mișcăm.

Scopul încurajării mișcării este de a evita acest spațiu sau izolarea persoanelor într-o anumită parte a biroului. Beneficiile venirii la birou apar atunci când ai întâlniri întâmplătoare cu persoane cu care în mod normal nu ai interacționa. Acesta este motivul pentru care încurajarea mișcării ajută considerabil în promovarea interacțiunilor interdisciplinare. Mai mult, plasând anumite facilități și spații mai departe decât sunt obișnuiți, îi motivează pe oameni să se deplaseze prin birou și îmbunătățește colaborarea și socializarea.

Design birou: Productivitate

Întrucât mixul de marketing solicită din ce în ce mai multe forme, sala de conținut – Content Room – devine un spațiu indispensabil. Fie că este vorba despre înregistrarea de podcast-uri sau crearea de videoclipuri, o astfel de sală se concentrează mai mult pe design, dimensiunea acesteia și flexibilitatea cu care pot fi mutate lucrurile astfel încât să se poată folosi spațiul pentru conținut fiind esențiale.  

Recharge Room sau sala de reîncărcare este un spațiu dedicat tuturor aspectelor bunăstării angajaților, fie că este vorba de un spațiu pentru yoga, scurte reprize de somn sau un moment de liniște. Trecerea de la un mediu productiv la relaxare în birou poate fi dificilă, însă spațiile fizice pot avea un impact semnificativ asupra comportamentului și mentalității noastre. Designerii menționează utilizarea de texturi mai moi, iluminare ambientală și culori mai calde, canapele și șezlonguri tapițate, pături și perne pufoase sau chiar o carpetă cu fir lung pentru a crea o atmosferă confortabilă și liniștitoare pentru relaxare.

Comfortable Community-Centric Rooms sau spațiile comune de relaxare ar trebui să ofere experiențe pe care rareori le întâlnim când lucrăm de acasă – conexiune, implicare și colaborare. Amenajarea unui spațiu comunitar dedicat, cu locuri confortabile de relaxare, unde angajații se pot reuni, pot lua o ceașcă de cafea și pot socializa, poate contribui la stimularea colaborării neformale și a unei culturi puternice.

La fel ca și în cazul Recharge Rooms, designul și decorul ar trebui să reflecte intenția spațiului, cu accent pe confort și socializare. Mediile în care ne aflăm influențează subconștient comportamentul nostru, iar mobilierul joacă un rol important aici, așa că gândiți-vă la o atmosferă de lounge care să încurajeze conversațiile informale și restabilirea energiei. Spațiul comunitar ar trebui să fie un loc în care angajații să dorească să petreacă timp împreună.

Design birou: Un spațiu ca acasă

Focusul pe design acustic s-a accentuat în ultimul timp, când o parte dintre angajați s-au plâns de faptul că întoarcerea la locul de muncă poate fi o experiență foarte zgomotoasă, mai ales că mulți dintre aceștia au petrecut doi ani lucrând la distanță în medii liniștite. 

Astfel, spațiile se transformă și apare nevoia de a oferi un spațiu de lucru care să ofere același nivel de concentrare și focalizare ca acasă. 

Lucrul de acasă ne-a oferit multe opțiuni, fie că este vorba de posibilitatea de a ne muta într-o altă cameră pentru a lucra în liniște sau de a ieși pentru a lua aer, ne-a permis să ne extindem mediile de lucru, în apropierea casei. Când extindem această idee de a oferi spații de refugiu la locul de muncă, există mult potențial de a crea spații dedicate în care oamenii să poată merge pentru a avea intimitate.

Specialiștii menționează că aceste spații de refugiu pot lua forma unei biblioteci dedicate sau a unor colțuri liniștite în birou, mobilate într-un stil diferit față de restul spațiului. Aceste locuri trebuie să fie informale, iar acustica și iluminatul trebuie luate în considerare, ca să completeze experiența timpului dedicat reflecției și gândirii într-un spațiu care este diferit față de restul biroului.

Data articol: iunie 22, 2023
Jurnalistă cu peste 12 ani de presă, în continuă căutare de povești și oameni care schimbă lumea prin educație și inovație, pasionată de istorie gastronomică și cultură.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam