Hot Now

Tinerii ambiţioși și capabili au toată planeta ca loc de joacă

30 05 2017, Portal HR , Un comentariu, 1.578 afisari
Silvian Cenţiu, CEO-ul Transiris Corporation, cu sediul în San Carlos, California, nu regretă hotărârea de a fi plecat din România. Ce regretă e „că s-a născut într-o puşcărie” – România lui Ceaușescu – „o societate în care cetăţenii fuseseră transformaţi în sclavi şi prizonieri”. 

De altfel, a beneficiat enorm de plecare. S-a educat, a avansat profesional, a devenit independent financiar, a cunoscut oameni buni, a văzut lumea. A căpătat deprinderi cu ajutorul cărora astăzi își poate aduce contribuţia „ca din ce în ce mai puţine societăţi să fie sau să ajungă precum cea de unde a plecat”.

Aţi regretat vreodată că aţi fost nevoit să fugiţi din ţară din cauza regimului Ceauşescu?

În primul rând, nu am fugit. Am alergat când am trecut graniţa, dar n-am fugit. „Fugit” e un termen inventat de maşina de propagandă din acea vreme pentru a-i eticheta drept laşi pe acei curajoşi care îndrăzneau să evadeze din închisoarea în care se născuseră. M-am repoziţionat geografic, bineînţeles că am trecut prin tot felul de greutăţi. Nu e uşor să te muţi în altă casă, d-apoi în altă ţară. Îţi laşi în urmă prietenii, familia şi ai nevoie să devii competitiv foarte rapid într-o cultură nouă, într-o limbă nouă.

Simţiţi vreo răsturnare a valorilor care stau la baza societăţii americane, aşa cum aţi cunoscut-o când aţi păşit pentru prima oară acolo?

Societatea americană evoluează, ca oricare alta, însă eu nu văd nici pe departe vreo schimbare majoră a valorilor în această societate în ultimii 30 de ani. Nici poveste de răsturnare. Văd mult progres în propagarea acestor valori. Comparativ cu alte ţări, oamenii de aici pun preţ pe libertate şi pe dreptul de a-ţi decide singur soarta, pe educaţie, pe justiţie, pe familie, pe muncă, pe şanse (cât mai) egale, pe diversitate etc. Societatea americană este foarte, foarte departe de perfecţiune, dar, în comparaţie cu celelalte societăţi din lume, e şi cel mai aproape.

Businessul pe care îl conduceţi a fost sau este în vreun fel ameninţat de climatul politic? Dar de cel economic?

Comparativ cu restul lumii, spectrul politicii americane este foarte restrâns şi concentrat în centru, cu foarte puţine elemente extreme. Rivalitatea între cele două partide principale e mare, însă, comparativ cu spectrul politic din alte părţi, e ca rivalitatea dintre Steaua şi Dinamo – principiile de bază sunt aceleaşi, diferenţele relativ mici şi deseori mai mult pretinse decât reale.

Dinspre mediul politic nu văd ameninţări majore, ci mai degrabă ajutoare minore. Climatul economic global influenţează în mod semnificativ şi pozitiv businessul, deoarece face posibil ca minţi luminate de oriunde din lume să poată colabora la progresul global.

Citește tot interviul pe Cariere Online: Tinerii ambiţioși și capabili au toată planeta ca loc de joacă

Save

Save

Comentarii (1)
  1. carmi spune:

    Intr-adevar. Curajul si ambitia dar mai ales talentul te propulseaza si astfel nu simti bariere sau obstacole.

Adauga comentariu

Cele mai noi

În acest an, training session-urile se axează atât pe dezvoltarea personală, cât și pe cea profesională. Deoarece adaptabilitatea reprezintă una dintre cele mai importante și căutate abilități soft, anul acesta ne-am adaptat și noi! Evenimentul se va desfășura în mediul online astfel ești la un click distantă de o saptamână gratuita în care vei avea […]

Detalii

Legislația privind prevenirea și sancționarea discriminărilor și cea privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați au fost modificate de un act normativ ce se aplică de luni. Astfel, de-acum e considerată formă de discriminare și hărțuirea morală la locul de muncă, salariații hărțuiți putând fi despăgubiți, în urma deciziei unei instanțe […]

Detalii

Școala de Valori a lansat pe 20 iulie Tabăra online Laboratorul de cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes în care tinerii cu vârste între 16 – 20 ani își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe […]

Detalii

Absolvenții din promoția 2020 de la ciclul de licență și masterat din toată țara, dar și tinerii profesioniști care se află în căutarea unui loc de muncă sau unui program de internship/trainee sunt invitați să acceseze gratuit portalul de carieră Hipo.ro, unde până pe 14 august, se desfășoară Târgul Virtual pentru Absolvenți 2020, un eveniment […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter