Secțiune susținută de

Topul joburilor rare și bine plătite

Portal HR \ Actual \ Topul joburilor rare și bine plătite

Pe piața muncii pot fi găsite poziții rare, atât pentru absolvenții de studii superioare, cât și pentru cei cu școli profesionale.

Potrivit Smartree, cu toate că sunt sectoare unde bătălia pentru un job este foarte mare, există și o multitudine de poziții rare, remunerate cu sume ridicate, inclusiv pentru persoane ce nu trebuie să dețină o diplomă de studii superioare.

Astfel, în topul meseriilor rare, unde este necesară absolvirea unei facultăți, se află cele de inginer topograf, inginer tehnician aparatură medicală, monitor studii clinice, inginer geodez și actuar.

“Unele dintre aceste meserii sunt rare prin natura lor, piața locurilor de muncă fiind una nu foarte ofertantă, așa cum este cazul inginerilor în topografie sau a celor geodezi. Însă, în cazul joburilor de actuar, piața se confruntă cu o lipsă de specialiști”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

În ceea ce privește remunerația pentru aceste poziții, reprezentanta Smartree a subliniat că, dacă salariul inginerilor specializați în topografie, geodezie și aparatură medicală poate să înceapă de la 2.500 lei net/lună, actuarii pot câștiga un minimum de 3.000 lei net/lună. De asemenea, un job rar și foarte bine plătit este cel de monitor studii clinice, unde salariul mediu ajunge în jurul a 6.000 lei net/lună.

Joburi rare, bine plătite, care nu necesită studii superioare

Dincolo de meseriile rare, unde este necesară o diplomă de licență, există totuși o listă de poziții la fel de rar întâlnite, unde însă personalul nu are nevoie de pregătire superioară. Astfel, în topul meseriilor de acest fel se află cele de controlor trafic aerian, sudor argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.

“Chiar dacă nu este necesar să ai studii suprioare, acestea sunt totuși meserii speciale, care presupun anumite cursuri și calificari. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, în afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmează o perioadă de formare profesională, specifică acestui domeniu. De asemenea, calificarile de macaragiu și sudor sunt dobândite în urma absolvirii unor școli profesionale, iar pentru cele de grefieri și somelieri, sunt organizate cursuri de formare profesională specifice”, a mai spus Raluca Peneș.

Însă, odată realizate calificările necesare, aceste categorii de joburi aduc cu sine avantajul unei remunerații ridicate. Astfel, salariul de început al unui controlor de trafic aerian este de aproximativ 20.000 lei net/lună, ajungând si la 30.000 lei net/lună, după câțiva ani de experiență.

Pe de altă parte, macaragii, sudorii specialziați în argon și alpiniștii utilitari câștigă, în medie, între 3.000 și 3.500 lei net/lună. Somelierii, în funcție de competențe și nivelul de experiență, pot câștiga în medie 4.500 lei net/lună, iar salariul unui grefier poate urca până la 4.000 lei net/lună.

Raluca Peneș a subliniat, de asemenea, că meseriile de macaragiu și sudor sunt tot mai rar întâlnite, deoarece există un deficit acut de personal calificat în aceste domenii, foarte mulți dintre cei ce dețin astfel de aptitudini îndreptându-se către joburi în alte țări.

Ce nevoi va avea piața muncii în următorii 5 ani

Cu toate că astăzi joburile enumerate sunt rare, acestea vor fi, treptat, tot mai întâlnite și vor atrage personal ce va avea șansa să obțină remunerații pe măsură. Acestul lucru este urmarea nevoii tot mai mari, pe aceste segmente, pe piața locală a muncii.

“De asemenea, având în vedere ritmul alert în care tehnologia evoluează în timp, unele joburi vor dispărea din piață, iar altele vor fi adaptate noilor invenții. Putem astfel menționa industriile de retail și producție, domenii în care lucrătorii comerciali,operatorii sau strungarii vor fi inlocuiți de mașini și procese software”, a încheiat Raluca Peneș.

Save

Data articol: aprilie 10, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam