Secțiune susținută de

Tudor Cojocariu, AIESEC: „Mi se pare important în lumea curentă să existe posibilitatea de program flexibil, deoarece de multe ori viața poate deveni foarte haotică.”

Portal HR \ Featured \ Tudor Cojocariu, AIESEC: „Mi se pare important în lumea curentă să existe posibilitatea de program flexibil, deoarece de multe ori viața poate deveni foarte haotică.”
aiesec

Tinerii se confruntă frecvent cu diverse provocări în ceea ce privește procesele pe care trebuie să le parcurgă atunci când e vorba de alegerea unui loc de muncă. PortalHR și AIESEC explorează experiența tinerilor în căutarea și integrarea în primul lor loc de muncă. Ne interesează să înțelegem perspectivele Gen Z asupra experienței de angajare și, în special, modul în care își ajustează așteptările în ceea ce privește primul lor loc de muncă.

La interviu a răspuns Tudor Cojocariu, în prezent student la SNSPA, Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

Care au fost principalele tale surse de informare și căutare a primului loc de muncă?

Primul meu loc de muncă l-am găsit foarte aleatoriu. Văzusem de ceva vreme reclame de la un loc numit „Jay Bubble Tea” și cum ei făceau angajări, iar după o vreme am decis să văd care e treaba acolo.

Cum ai decis asupra domeniului sau al industriilor în care să aplici pentru primul tău loc de muncă?

Nu pot să spun că a fost o decizie pe care am stat prea mult, îmi plăcea ideea de a lucra cu clienți și să văd cum e, dar și faptul că puteam să prepar eu băuturi de tip boba, pe care le apreciam de o vreme.

Care au fost criteriile cele mai importante pe care le-ai avut în vedere în selectarea anunțurilor de joburi pentru aplicare?

Nu au existat criterii anume, în principiu am vrut doar ceva part time, deoarece nu voiam să mă obosesc prea tare și voiam ceva cât de cât flexibil, astfel încât să nu intercaleze cu alte activități pe care aș vrea să le fac.

Cum ți-ai făcut CV-ul?

În trecut mi-am făcut un CV pentru alte oportunități, în principiu de voluntariat, iar pentru acelea am lucrat cu Europass. Însă, pentru jobul pe care l-am avut, nu a fost necesar CV-ul, deși dacă ar fi trebuit să-l fac, cred că mi-aș fi făcut un design propriu, în care puteam include ce experiențe mi se păreau mie relevante pentru postul la care aș aplica.

Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în căutarea primului loc de muncă și cum le-ai depășit?

Nu pot să spun că am avut provocări, având în vedere că am intrat cam pe primul anunț care mi s-a părut interesant și angajatorii au arătat interes pentru mine, însă această experiență e cam una izolată. Având în vedere tipologia slujbei, șansele de intrare erau în general mai mari în comparație cu domeniul în care aș dori să lucrez full time în viitor.

Cum te-ai pregătit pentru interviu și ce subiecte ați discutat?

În principiu m-am pregătit mental, în sensul în care o fost primul meu interviu real pe un job, și trebuia să pot sa trec ok prin el. În general o fost o chestie de motivație, dar am făcut și puțin research pe Jay Bubble Tea ca și brand și ce fac, ca să știu totuși în ce mă bag.

Ce întrebări ți-au atras atenția sau te-au luat prin surprindere?

A fost o întrebare la care sincer nu mă așteptam și chiar și atunci nu eram complet sigur cu ce să răspund. Având în vedere tipul de job la care mă angajam, nu mă așteptam la întrebări foarte complexe, însă asta o fost una relativ simplă, dar complet neașteptată. A fost „Care a fost cel mare eșec pe care l-ai avut în viață” și țin minte că și atunci am avut o mică pauză până când am putut spune ceva, și de atunci sunt curios cum evaluează ei răspunsurile la întrebările de genul.

În ceea ce privește așteptările financiare, cum ai determinat suma pe care o consideri potrivită pentru rolul și responsabilitățile asociate cu jobul? Ai făcut cercetări asupra salariilor medii din industrie sau pentru poziții similare pentru a avea o referință în stabilirea așteptărilor tale?

Suma a fost stabilită mai mult de ei decât mine. Pe procesul de recrutare, am avut de completat în formulare estimativ cât aș dori, iar la interviu am fost informat de oferta salarială, care având în vedere tipul de job și faptul că era și part time, mi s-a părut potrivită. Asta o fost și luând în considerare alte salarii pe piață, deoarece din ce am căutat eu o fost chiar cu puțin peste medie.

Ce beneficii sau compensații suplimentare consideri că ar trebui să facă parte din oferta salarială pentru primul tău loc de muncă?

Asta probabil depinde la fiecare job, însă cred că un lucru care mi s-ar părea îndeplinit indiferent de locul de muncă ar fi asigurarea medicală. De asemenea, mi se pare important în lumea curentă să existe posibilitatea de program flexibil, deoarece de multe ori viața poate deveni foarte haotică.

Ce i-ai spune unui specialist în resurse umane care are interviuri cu tineri la primul job? Ce ai vrea să auzi de la persoana de HR? Ce informații ai vrea să primești despre job?

Nu știu ce aș spune 100%, cred că o cerință importantă ar fi ca acel specialist să aibă empatie in timpul interviului, deoarece experiența unui prim interviu poate fi una foarte stresantă. De la persoana de HR mi s-ar părea indicat sa vorbească pe un ton cald, primitor, astfel încât acesta să poata primi versiunea cea mai autentică a tânărului pe care îl are la interviu. De asemenea, legat de job, mi s-ar părea important să am o fișă de post, un pachet de beneficii, oferta salarială, adresa locației, și modalitățile de lucrat online, in cazul unui job remote sau hibrid.

Data articol: aprilie 23, 2024
Jurnalistă cu peste 12 ani de presă, în continuă căutare de povești și oameni care schimbă lumea prin educație și inovație, pasionată de istorie gastronomică și cultură.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam