Hot Now

Un mentor sau un sponsor – ce alegi pentru o carieră de succes

10 09 2013, Career Advisor , Comenteaza, 3.772 afisari

Da, este vorba de construit și asta pentru că, în pofida faptului că șansa (norocul) joacă întotdeauna un rol important în tot ceea ce facem, succesul ni-l mai facem și singuri. Printre ingredientele necesare am mai menționa cantități mari de muncă (zilnică, de fapt), perseverență și… pasiune. În plus, mulți specialiști în managementul carierei sunt de părere că este necesară și viziunea. Și noi suntem de acord cu ei.

Indiferent de aria profesională în care vă doriţi să excelaţi, veţi mai avea nevoie de inspiraţie și de motivaţie intrinsecă pentru doza de energie necesară pe drumul către o carieră de succes. Iar dacă lucrurile nu sunt suficient de clare cu privire la cariera mult dorită, ar fi util să aveţi în vedere câteva întrebări: Care este locul unde vă simţiti cu adevărat bine? Care sunt oamenii cu care ați vrea să împărțiți acel spaţiu? Ce fel de conversaţii v-ar plăcea să aveţi?

Plecând de la aceste întrebări care pot sta la baza unei strategii pentru o viitoare carieră, ne-am gândit să vă recomandăm un articol de pe HBR care aduce în discuţie subiectul carierei potrivite văzută ca un castel magic ce trebuie construit cu susținere din partea unor mentori şi a altor personaje inspiraţionale. Și asta pentru că, indiferent de domeniul/aria profesională în care visați să aveți succes, efortul nu trebuie depus de unul singur şi e nevoie să găsiţi oamenii potriviţi care să vă sfătuiască şi să vă încurajeze pentru a vă împlini visul. De aceea, rolul unui mentor este absolut esenţial pe parcursul acestui traseu profesional, în primul rând pentru că vă va ajuta să descoperiţi acele abilităţi şi puncte tari necesare pentru a vă atinge țelul.

În plus, mentorul poate fi cel care vă oferă și perspective sau viziuni noi asupra unor probleme, sfaturi, dar şi experienţe concrete care se pot dovedi mai mult decât utile în construirea acelui castel al carierei la care visaţi.

În afară de partea de mentoring din partea unei persoane cu experienţă, puteţi alege și varianta unui “sponsor” care se va implica realmente în construirea carierei voastre, ajutându-vă să identificați anumite oportunități sau strategii benefice pentru succes.  Diferența dintre cele două persoane este una semnificativă: mentorul este cel care sfătuiește și ghidează, în vreme ce sponsorul acționează concret pentru a vă ajuta să atingeți obiectivul propus.

Indiferent de ce alegeți, este util să identificați acea persoană care vă va ajuta pe parcursul definirii viziunii și va fi vitală pentru succesul carierei voastre. De reținut faptul că, așa cum arată și articolul recomandat, fiecare dintre noi este propriul arhitect pentru proiectul de construire a carierei, a acelui castel magic la care visăm, cu sau fără contribuția unui mentor sau sponsor.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre această metaforă inspirațională (cariera ca un castel) și despre cum puteți să vă construiți o carieră de succes, vă recomandăm să parcurgeți tot articolul intitulat Constructing Your Career Castle.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Revista HR Manager împreună cu Humanistic organizează joi 4 iunie, între orele 14.00–16.00, a doua ediție a evenimentului online „FAST FORWARD. ORGANIZAȚIA DIGITALĂ”, în cadrul căruia se va discuta despre un viitor sustenabil, un alt fel de viitor unde managerul HR are șansa de a contribui decisiv sub presiunea cifrelor și a rezultatelor. Discuțiile se vor […]

Detalii

Inegalitatea de șanse la educație este una dintre problemele fundamentale cu care se confruntă sistemul de învățământ preuniversitar din România. 4 din 10 copii din România au părinți în şomaj sau cu venituri mici, ceea ce se traduce în condiţii de locuit precare, îngrijirea inadecvată a sănătăţii şi bariere în accesul la învăţământ, cultură, sport […]

Detalii

Asociaţia The Social Incubator lansează platforma vocaţională  www.bunincariera.ro cu scopul de a ajuta tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani să își aleagă cariera potrivită. Bun în Carieră pune la dispoziţia tinerilor teste vocaționale, sesiuni de consiliere şi mentorat online, gratuite, pentru valorificarea potenţialului propriu şi informaţii despre paşii necesari traseului educațional și profesional, în funcție […]

Detalii

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune susținut de compania internațională Vertiv este unul dintre inițiativele ce au reușit cu succes să se replieze în timp record și să livreze, gratuit, un program complex de #EducatieAltfel pentru 40 de studenți și 15 profesori din mediul universitar. „Adaptabilitatea a fost prima competență soft pe care am activat-o […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter