Secțiune susținută de

Viața ca o școală

Portal HR \ Opinia consultantului \ Viața ca o școală

V-aduceți aminte? Aveați vreo 6 ani și era o zi toamnă. 15 septembrie sau pe-acolo. Emoții, trezit devreme, părinții care vă spuneau să fiți cuminți, o uniformă nouă scrobită (mi-aduc aminte că manșetele apretate erau așa dure). Prima zi de școală.

Și au trecut ani de atunci. Ați absolvit liceul, poate facultatea, una sau mai multe, master, chiar doctorat. Și cumva ”școala” pare o perioadă încheiată, terminată. Over.

Dar nu e așa. Dintr-un anumit punct de vedere, lecțiile vieții încep abia după terminarea școlii. Lecții despre noi înșine, despre alții, despre lumea în care trăim. Și continuăm să învățăm până în ultima zi a vieții noastre. Dacă vrem. Școala ne-a pregătit pe toți cu o sumedenie de informații care sunt extrem de prețioase, dar a contribuit prea puțin la dezvoltarea acelor abilități care să ne asigure succesul în viață. N-o să intru acum în polemica ideii de școală ca instituție și sistem de învățare. O să spun doar atât: școala nu ne învață, din păcate, să punem întrebări.

Am realizat acest lucru mulți ani după ce am terminat Masterul și am început formarea în coaching, în momentul în care am citit undeva o istorioară despre Einstein. Se spune că, atunci când era copil și se întorcea acasă de la școală, mama lui nu îl întreba lucruri de genul ”Ce ai făcut azi la școală?”, sau ”Ce note ai luat?”, sau ”Cu cine te-ai bătut?”, ci voia să știe în primul rând un lucru: ”Care a fost cea mai bună întrebare pe care ai pus-o astăzi doamnei profesoare?”

În viață, ca să avem succes, orice o însemna acest lucru pentru fiecare dintre noi, avem nevoie să ne dezvoltăm conștient câteva strategii personale. Nici pe acestea nu le învățăm la școală. Una este strategia de a învăța. (Cum fac să fiu în acea stare de excepție care îmi facilitează maxim învățarea?) Altele sunt strategia de a lua decizii, strategia de motivare, sau strategia de relaționare. Și toate acestea se bazează pe abilitatea de a-ți pune chiar singur întrebarea sau întrebările potrivite.

Care este întrebarea zilei pentru tine? Acea întrebare revelatoare și care-ți poate schimba… orice din viață.

Data articol: februarie 11, 2013

Mă numesc Anca Petrescu și sunt în continuă reinventare. Mi-am reinventat cariera profesională de câteva ori până am petrecut frumos 10 ani în resurse umane. Firul roșu al traiectului meu profesional atât de variat este lucrul cu oamenii și în serviciul oamenilor, iar esența se află în relațiile din care învăț permanent: relațiile cu mediul, cu cei din jurul meu, cu mine.

Acum sunt Personal Coach/ Ghid al călătoriei spre schimbare. Cred că oamenii au tot ce au nevoie la nivel potențial pentru a ajunge la destinația călătoriei lor prin viață, iar companiile au nevoie să folosească potențialul oamenilor lor pentru a-și împlini misiunea și a trăi viziunea.

Site: www.ancapetrescu.ro

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam