Zile libere 2015: Câte mai sunt până la sfârșitul anului?
Prima și a doua zi de Paște au fost, conform reglementărilor aflate în vigoare în prezent, zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Dintre liberele legale la care angajații au dreptul anual, în 2015 doar două treimi pică în timpul săptămânii, iar până acum, dacă includem și ziua de ieri, trei dintre acestea deja au trecut.
Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt stabilite în Codul muncii, acestea fiind, în momentul de față, 12 la număr. Pentru cei care aparțin altor culte religioase legale se pot da alte zile libere.
În 2015, doar opt dintre cele 12 libere legale cad în intervalul luni-vineri, astfel că de ele pot profita doar salariații care lucrează după un program normal. Dacă adăugăm prima și a doua zi de Paște, pe lângă 1 și 2 ianuarie, până acum au trecut deja patru dintre sărbătorile legale, doar trei fiind însă în timpul săptămânii.
Astfel, până la sfârșitul anului au mai rămas încă opt libere legale, însă doar cinci pică în timpul saptamanii. Iată cum arată, mai exact, lista liberelor din acest an:
- 1 și 2 ianuarie (joi și vineri);
- prima și a doua zi de Paste – 12 si 13 aprilie (duminică și luni);
- 1 mai (vineri);
- prima și a doua zi de Rusalii – 31 mai și 1 iunie (duminica si luni);
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august (sâmbătă);
- Sfântul Andrei – 30 noiembrie (luni);
- Ziua Națională a României – 1 decembrie (marți);
- prima și a doua zi de Crăciun – 25 și 26 decembrie (vineri și sâmbătă).
Situatia din acest an este aceeași cu cea din 2012 și 2013, atunci când românii au beneficiat în timpul săptămânii tot de câte opt libere legale, dar este mai puțin bună decât cea din 2014, atunci când salariații s-au bucurat de nouă zile de sarbatoare legala.
Pe lângă sărbătorile incluse în lista de mai sus, Codul muncii prevede că, pentru persoanele care aparțin altor culte religioase legale în afară de cele creștine, se acordă doua zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale ale respectivelor confesiuni.
Important! Prin hotărâre de Guvern, în liberele legale se stabilesc programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și cele de alimentație publica, pentru a se asigura asistența sanitara și aprovizionarea populației cu produse alimentare strict necesare.
Ce compensații primesc salariații care sunt nevoiți să lucreze în sărbătorile legale
Află toate informațiile de care ai nevoie citind articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet.ro: Zile libere 2015: Cate mai sunt pana la sfarsitul anului?
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam