Hot Now

Ziua Managerului de Comunități

23 01 2012, Cristi Ariton , Comenteaza, 5.091 afisari

Jeremiah Owyang este numele de care se leagă practica aprecierii managerilor de comunităţi virtuale, în a patra zi de luni din ianuarie. Evenimentul nu are o istorie lungă, primul desfăşurându-se în 2010, fiind orientat mai mult către mediul organizaţional (angajatorii şi angajaţii recunoşteau şi apreciau munca propriilor manageri de comunităţi).

Percepţia rolului managerului de comunitate variază între o slabă definire (asistent virtual care întreţine conturi sociale) şi una puternică, de business partner, în care administrarea unei comunităţi este conectată la ideea de business impact (un concept cheie: măsurare ROI). În funcţie de mărimea organizaţiei şi de strategia desfăşurată în mediul online, managerul de comunitate preia şi funcţia de strateg & manager social media. Sarcinile prescrise vizează în general: creearea şi implementarea unei strategii, producerea şi/sau managementul conţinutului postat, managementul relaţiilor (consolidează şi caută noi relaţii semnificative pentru afacere). O altă provocare pentru managerul de comunitate este cunoaşterea tipologiilor de membri din comunitate şi adoptarea unui comportament adecvat fiecăreia. Categorii precum: champions, trolls, haters, ambasadori reclamă o atenţie sporită.

Pentru că cei mai mulţi trec direct la aspectele vizibile ale muncii unui manager de comunitate aş vrea să surprindem farmecul şi dificultatea acesteia. Deşi teoretic aparţine departamentului de marketing sau relaţii publice, rolul lui depăşeşte orice barieră departamentală. El devine un nucleu al organizaţiei, gata să servească departamentul de resurse umane în cazul unei recrutări sau departamentul de marketing pentru promovarea unui produs etc. Este un agregator de informaţii, relaţii şi influenţă pe care trebuie să le redistribuie/reinvestească cu profit. Misiunea lui devine şi mai grea atunci când trebuie să influenţeze mediul intern pentru a obţine girul şi cooperarea de care are nevoie. În virtutea sarcinilor sale are dreptul de a se implica în activitatea tuturor departamentelor.

Pentru mai multe detalii despre ce este şi ce face un manager de comunitate recomand articolul de pe web-strategist (aici), studiul ofertelor de joburi pe această poziţie (indeed.com, mashable.com/jobs) şi setarea unor alerte cu articole tematice prezente în  motoarele de căutare.

O provocare pentru recrutarea managerilor de comunitate este identificarea persoanelor care şi-au construit propriile comunităţi pe baza unor nişe/pasiuni şi care au ajuns la un număr impresionant de membri.

Pentru că sunt indispensabili unei companii, pentru că ne fac mai plăcute experienţele în online, pentru că rezistă presiunii şi menţin echidistanţa, pentru că de multe ori li se cere imposibilul, pentru că toate se sparg în capul lor, le mulţumim managerilor de comunităţi virtuale, le apreciem munca şi le dorim să ajungă cât mai repede şi cât mai bine la statutul de parteneri de business.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter